Powered by Jasper Roberts - Blog

Stuvade makaroner

Godkväll kära vänner!
 
Idag har jag spenderat dagen på jobbet med att baka seg bärkaka, vispa hallonmousse och bakat en grönsakspaj till dem till kvällsmat. Efter jobbet hämtade jag upp barnen och sen körde vi hem till en kollega där vi blev bjudna på seg hallonpaj efter mitt eget recept! Det var ju lite roligt faktiskt! Gott så det förslår, så klart! ;-)
Även om det varit en mycket trevlig dag så har det än dock varit en ganska lång dag idag och jag är alldels strax redo att dyka ner i soffan med huvudet före... 
 
Innan jag dyker huvudstupa i soffan så vill jag påminna om en riktig gammal goding på middagsbordet. En hederlig svensk gammal husmansklassiker - stuvade makaroner - som jag tror man kanske ofta glömmer bort. Det är enkelt, gott och barnvänligt och passar bra till både det ena och det andra tillbehöret.
 

Stuvade makaroner

 
4 portioner
 
  • 4 dl gammeldags idealmakaroner
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk flytande margarin
  • 2,5 msk vetemjöl
  • salt och nymelan svartpeppar
 
  1. Koka makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Smält maragrinet i en kastrull och vispa ner mjölet.
  3. Häll i mjölken under omrörning och låt koka upp. Låt småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Häll av makaronerna och blanda ner dem i såsen.
 
Servera exempelvis tillsammans med köttbullar eller stekt falukorv, en grönsallad och lite ketchup.
 
 
Tips!
Vill man så kan man istället låta makaronerna koka tillsammans med mjölken från början. I så så fall kan man utesluta mjölet och smöret - låt makaronerna puttra på låg värme i mjölken i ca 30 minuter. Själv tycker jag det är godare att göra dem på "mitt" vis och koka såsen för sig, men det är ju som allt annat: en smaksak!
 
 

 
 
#1 - - Anonym:

...och ännu godare blir det om man tillsätter muskotnöt :)

#2 - - Sara på Vardag.nu:

Jag gör aldrig eller nästan aldrig stuvade makaroner, för de blir ändå inte som när mamma gör dem... Hon gör en mittemellanlösning mellan båda sätten att stuva tror jag - först kokta i mjölk och sen stuvning på efteråt också... Sjukt gott blir det i alla fall. Alla andra stuvade makaroner är inte detsamma för mig :)

#3 - - Jessica:

Hej. Kul att hitta en blogg med gbprecept. Är själv opad september -12. Har du kunnat äta vanlig pasta hela tiden? Själv kan jag äta spagetti, nudlar och lasagne. Men makaroner och ris måste vara fullkorn.

Svar: Hej! Kul att du hittade hit! :-D Ja, jag har alltid kunnat äta pasta, men orkar dock bara lite (mindre än annan mat) då det är väldigt, väldigt mättande för mig.
Jessica Fransson