Powered by Jasper Roberts - Blog

Lingonmousse

Wohoo!
 
Vet ni vad? Jag är nyss hemkommen från jobbet, och ikväll är jag minsann ledig! Det ska bli skönt att ha en kväll hemma med min lilla familj nu! När man jobbar just kvällar känns det som att man missar mycket mer av familjetiden än man gör när man jobbar dagtid tycker jag - även om timantalet kanske är detsamma. Jag vet inte vad det beror på?
 
Nåja, nu är det som sagt hemmakväll som gäller, och då måste vi ju passa på att ha något gott till efterätt! Det är väldigt sällan vi äter efterrätt här hemma faktiskt, det händer bara någon enstaka gång om vi är hemma själva. Har vi gäster är det ju så klart en annan sak, och då bjuder jag mer än gärna på efterrätt också. Min favoritefterrätt? Mousse i alla olika smaker! Chokladmousse är så klart favoriten, med en klick grädde på - MUMS! Jag kan dock inte äta det så mycket sen min operation då det är ganska mastigt, så nu gör jag gärna lite nyttigare versioner, dvs min fuskversion av mousse - som exempelvis min äppelmousse
 
Här kommer ännu en mousse, fast en mer traditionellt tillagad sådan - en lingonmousse som är gudomligt god!
 

Lingonmousse

 
4 portioner
 
  • 3 dl lingon
  • 0,5 dl gelésocker
  • 50 gram kesella
  • 2 dl vispgrädde
 
  1. Värm lingon och gelésocker tillsammans i en gryta. Mosa sönder lingonen under omrörning och låt sjuda sakta tills allt socker löst sig. Ta bort grytan från värmen. 
  2. Vispa grädden och rör sedan ner både den och kesellan i lingonen. 
  3. Häll upp moussen i portionsglas och ställ dem sedan kallt i minst 30 minuter.
 
Servera gärna moussen med några bär och små maränger, eller varför inte lite riven choklad på toppen?! Söta maränger och choklad bryter fantastiskt gott mot den lite syrliga lingonsmaken. 
 
 
Tips!
Byt ur lingonen mot vilka andra bär som helst för att variera smaken på moussen. Eller varför inte prova en kombination mellan olika bär?

#1 - - milla:

Men vad sugen jag blev på detta då :)