Powered by Jasper Roberts - Blog

Zucchinigratäng med ris

Var tar helgerna vägen egentligen?
Nu är det redan söndag igen...
 
Söndagar har man ju lite längre tid att stå i köket, eller? Det brukar i alla fall jag ha, och då är en gratäng jättebra mat för även om den tar en stund så sköter den ju ändå sig själv och man kan ägna sig åt annat - söndagsmysa med familjen i lugn och ro.
Denna gratängen är min tolkning av ett av Jamie Olivers recept. Jag älskar Jamie Oliver och hans hälsosammare matlagning med mycket färska grönsaker i, och just denna gratängen innehåller min absoluta favoritgrönsak - zucchinin! Jag fullkomligt älskar zucchini och har det oftast som tillbehör till mina middagar. Helst stekt tillsammans med färska champinjoner, eller ugnsbakad, parmesanpanerad zucchini - oj, så gott det är!!
Detta var första gången jag provade göra denna zucchinigratängen, men jag vill lova er att det inte var den sista! Perfekt i både konsistens och smak om man frågar mig, och den funkade precis lika bra som ensam vegetarisk rätt dagen efter till lunch, som den gjorde som tillbehör till mina kycklingklubbor till middagen. Ni bara måste prova detta! 
 

Zucchinigratäng med ris

 
6-8 portioner
 
 • 2 gula lökar
 • 3 medelstora zucchinis
 • 6 dl grönsaksbuljong (2 grönsaksbuljongtärningar i 6 dl vatten)
 • 4 msk creme fraiche
 • 150 gram riven ost
 • 100 gram basmatiris
 
 1. Skala och skiva löken och zucchinin tunt.
 2. Stek löken i ca 15 minuter i lite vatten så den får bli riktigt krämig. Tillsätt sedan zucchinin och riset.
 3. Häll över grönsaksbuljongen och låt allt putta i ca 10 minuter.
 4. Ta bort stekgrytan från värmen och rör ner creme fraiche och ost. Smaka av med salt och peppar.
 5. Häll alltsammans i en ugnssäker form och grädda i 175 grader i ca 1 timme.
 
 
Jag serverade sen min gratäng tillsammans med Honungsglaserade kycklingklubbor, och det var så gott verkligen. Passade perfekt ihop! Jag säger det igen - ni bara måste prova!