Powered by Jasper Roberts - Blog

Rabarbercurd

Hej i sommarvärmen!!
 
Åh, som jag njuter just nu ska ni bara veta! Detta är himmelriket för mig, sol och värme, jag älskar det! Jag håller mig dock i skuggan, rödhårig och ljushyad som jag är, men jag älskar värmen! Idag har jag spenderat förmiddagen i solstolen på altanen med en bok i handen, och jag tänker att jag ska spendera större delen av min lediga fredag på exakt samma vis faktiskt! Jag ska jobba hela helgen sen, så det gäller att ladda med D-vitamin och energi så mycket som möjligt medan jag är ledig.
 
Sambon är iväg och köper en massa brädor just nu, han ska bygga om vårt staket - så ingen lat solstolsdag för honom. Sned arbetsfördelning? Ja, det kan man tycka, men han har varit ledig i flera veckor, och jag har ingen semester, så jag sitter minsann med min bok med gott samvete i alla fall. ;-) 
 
Förhoppningsvis får vi dessutom lite gäster idag under eftermiddagen. Min goda vän och hennes familj kommer eventuellt hit så sambon får hjälp med lite staketbyggar-arbetskraft, barnen får leksällskap och jag får fikasällskap. Jag är jättesugen på scones, så jag tänkte jag skulle baka ett gäng, och förhoppningsvis bjuda på dem! 
I England fikar man ju ofta "Afternoon Tea", vilket innebär just scones, färskost och en massa goda marmelader och curds. Härom dagen gjorde jag en löjligt god rabarbercurd som nu står i kylen. Perfekt att ha i bakverk, eller på just scones till eftermiddagsfikat, mellanmålet eller brunchen!
 

Rabarbercurd

 
 
ca 4 dl
 
  • 500 gram rabarber
  • 1,5 dl vatten
  • 2 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 50 gram rumsvarmt smör
  • 1 droppe röd karamellfärg (inte nödvändigt, men det blir väldigt tråkig färg på curden utan)


 
  1. Skär rabarber i små bitar och koka dem i vattnet tills de blir mosiga. 
  2. Pressa rabarbermoset genom en sil ner i en värmetålig bunke.
  3. Vispa samman det silade moset med ägg och socker.
  4. Ställ bunken över vattenbad och rör hela tiden tills den tjocknar och blir som en "kräm" - ca 15-20 minuter.
  5. Ta bort bunken från värmen och rör ner smöret, i små klickar i taget, tills det smält.
  6. Häll upp curden i en glasburk och låt svalna.
 
Förvara curden i kylskåpet när den svalnat. Ta sedan fram och njut till nybakade scones.
 
 
 
Tips!
 
  • Rulltårta med rabarbercurdsfyllning
  • Pavlova med rabarbercurd
  • Gräddtårta med rabarbercurdsfyllning