Powered by Jasper Roberts - Blog

Julbordsbuffé

Hej och godmorgon!
 
På onsdag smäller det! Ja, julafton så klart! Ni vet, klappar, tomtar, släkt och vänner med framför allt en massa, massa god mat! Vad brukar ni ha på ert julbord?
  
Finns det något ni absolut inte kan vara utan, om ni bara fick välja en enda sak - vad skulle det vara?
 
För mig skulle det bli extremt svårt att välja enbart en enda sak när det finns så mycket gott som man gärna vill ha. Jag kan dock säga tre saker jag absolut inte skulle kunna vara utan när det vankas julbord: Janssons Frestelse, glaserade tjocka revben och kokt brysselkål doppade i senap. Mums! Jag längtar redan till onsdag om man säger så! 
 
Det finns ju dock en hel uppsjö av godsaker på julbordet och exakt vad man har på just sitt? Ja, det variera ju stort runt i landet och är nog högst familje- och släktbundet. Här kommer dock recept på några av klassikerna inför onsdagens måltidsfest. En liten checklist att förbereda nu i dagarna innan - det är lika bra att börja redan idag!
 

JulbordsbufféJulskinka med ört- och sesamgriljering:Julskinkan är ju huvudattraktionen på vilket julbord som helst och måste så klart finnas med! Vad sägs dock om att testa något lite annorlunda i år? Det bästa jag vet är att griljera med örtkryddad senapsblandning och toppa med sesamfrön - så fantastiskt gott! 
 
Klassisk Janssons Frestelse: Som sagt en av mina personliga favoriter som har en given plats på julbordet. Krämigt, salt och gott... Ja, jag kan inte få nog av denna härliga lilla gratäng helt enkelt. 
 
Hemmagjorda köttbullar: Ja, det är lika bra att rada upp alla klassikerna med en gång! Vem vill inte ha köttbullar på buffétallriken liksom?! Dessa runda och saftiga små godingar är ju faktiskt ett lika stort måste som julskinkan och dessutom den givna barnfavoriten. 
 
Sweet Chili- och honungsglaserade revben: Här har vi då den andra favoriten på mitt julben. De tjocka revebenen som glaseras med sweet chili och honung. De där revbenen som är så förförsiskt goda att man utan problem skulle kunna äta sig mer än mätt på enbart dessa! 
 
Kåldolmar: Något som alltid finns på min släkts julbord är kåldolmar och det brukar oftast vara min lilla mamma som gör dem. Mamma? Jo, hon gör de godaste kåldolmarna, tveklöst!
 
Kräftströmming: Det här med kräftströmming är nytt för mig sedan jag flyttade upp till Småland. Nya traditioner är alltid roligt, och denna lilla fisken som akompanjeras av härlig tomatsås är en välkommen nykomling. 
 
Bruna bönor: Själv äter jag inte jättemycket bruna bönor men det är en ständig gäst på julbuffén och visst tusan är det gott! Det hör liksom hemma på jultallriken i min släkt nästan lika mycket som prinskorvarna. 
 


Kalla rätter

 
Så har vi ju då så klart det kalla julbordet också. Ni vet, ägg, sill, syltor och diverse andra godsaker som man liksom bara måste ha när det är jul! Tradition är ju trots allt tradition och jag älskar traditioner!
 

Löksill på tre sorters lök: Löksill är ju klassikernas klassiker bland sillburkarna och något jag tror nästan alla har hemma till jul? Ja, det är ju helt enkelt så galet gott! Det är dock ännu godare (jo, faktiskt) att lägga in sin egen löksill. Om inget annat ser det mycket roligare ut än en köpeburk på bordet.
 
Dill- och pepparrotssillSill äts det ju i mängder under både jul, påsk och midsommar här i Sverige. Tycker du om sill? Här kommer då ännu ett litet tips på egen ilagd sill som jag smaksatt med dill och pepparrot! 
 
Hemmagjord rödbetssallad: Visste ni att det är riktigt busenkelt att göra sin egna rödbetssallad? Jo, det är det! Så hädan efter finns det ingen anledning att köpa färdig, speciellt inte med tanke på att hemmagjort alltid är godast. 
 
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook