Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 1

Godmorgon, godmorgon!
 
År 2014s sista veckomatsedel och samtidigt år 2015s allra första! Ja, för på onsdag är det Nyårsafton och på torsdag hälsar vi officiellt det nya året välkommen! 2015... 2015, vad ska du föra med dig måntro? 
År 2014 har varit ett ganska rörigt år för mig med mycket oro, men också mycket glädje - jag hoppas på ett lika glädjefyllt kommande år, men det får gärna vara lite stabilare. ;-)
 
Vad har ni för planer för Nyårsafton? Brukar ni fira med skumpa, pompa och ståt? Själv firar jag helst i goda vänners lag med god mat och många skratt! Ja, självklart med en liten skål eller två också, och ett gäng nyårsraketer - jag brukar inte skjuta själv, men går ut och kikar vid 12-snåret när himlen lyses upp omkring mig. Nyårslöftena brukar jag dock hoppa över, de håller man aldrig ändå...
 
Denna veckans matsedel kommer således komplett med förslag till nyårsmiddag, och ja, så klart även den obligatoriska pizzan på Nyårsdagen! 
 

Matsedel vecka 1


Måndag - Fyllda isterband i tomatsky: Detta är mat som jag är uppvuxen med, som min mormor gör, och som min mamma gör, och som även jag således gör. Jag pratar om Isterband. Isterband ska man tydligen äta stekta och tillsammans med dillstuvad potatis sägs det om man bor och kommer härifrån Småland... Jag tillagar dem dock på ett helt annat sätt, precis som mormor och mamma lärt mig!
 
Tisdag - Fiskbiffar med kall apelsinsåsFisk är ju något man bör äta mycket av då fisk innheåller mycket protein och bra fett. Det är ju, förutom att det är nyttigt, dessutom väldigt gott!
 
Nyårsafton - Fläskfilé i lingonsåsDetta är något av det absolut godaste jag någonsin ätit! Allvarligt! Jag skulle ha kunnat sitta och bara sleva i mig av den goda såsen! Helt fantastiskt gott verkligen och om ni bara en gång vill tro mig när jag säger att ni måste prova, så är det nu och denna rätten! 
Vad ska man då äta till förrätt och efterrätt? Ja, för tre-rätters ska det ju så klart vara när det vankas årsskifte! Vad sägs om exempelvis Tomatbruchetta till förrätt och en riktigt fräsch Apelsinsallad som avslutning på middagen? Låter det gott? Kolla in min lilla Nyårsmeny 2014 för en komplett recept-lista! 
 
Nyårsdagen - Kycklingpizza med banan och curry: Nyårsdagen är ju numera även känd som Internationella Pizzadagen och är den dag på året då det säljs mest pizza runt om i landet! Självklart ska vi ju då äta pizza, men istället för att köpa hem så kan man lika väl göra en egen. Det går lika snabbt, är lika gott och just denna kycklingpizzan är dessutom riktigt färgsprakande - precis vad man behöver på Pizzadagen!
 
Fredag - Pastasallad med bönor och rökt lax: Lättsam mat - både ur tillagningssynpunkt och smak. En fredagskväll när man vill ha något extra gott, men med minimal ansträngning, då kan det passa bra med en sallad. En sallad som är välsmakade och lättsam men samtidigt matig, och framför allt väldigt god.
 
 
Lördag - Kycklingfilé i dijon- och basilikasåsEtt av mina favoritsätt att tillaga just kyckling på! Som ni kanske vet vid det här laget så fullkomligt älskar jag både dijonsenap och framför allt basilika! Vad kan då vara bättre än att kombinera de två? Tja, inte mycket kan jag meddela! Detta är en rätt ni bara måste prova!
 
Söndag - KalopsgrytaTycker ni om kalops? Idag tänkte jag komma med ett litet kalops-aktigt middagstips. Ja, jag säger kalops-aktigt för det är inte en kalops, men det är en gryta med smak av kalops. Låter det gott? Det är det också!
 
Veckans söta - Kanelkakor: Barnsligt lättbakade, barnsligt goda helt enkelt. Lika god till jul som året runt och precis så där härligt sega som i alla fall jag vill ha dem. Har ni inte bakat dessa innan så är det hög tid nu! Passa på att bjuda hem lite fikagäster vetja och bara njut tillsammans.
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook