Powered by Jasper Roberts - Blog

Matdagbok: 27-31 Januari

Godkväll, godkväll!
 
Fredag kväll ja... Vad har ni haft för er ikväll? Fredagsmys?
Här har vi ätit Tacotårta till middag och sen satt jag och barnen och myste framför tvn och tittade på Smurfarna 2, lagom lugnt och skönt! Hoppas ni också haft en lugn och skön kväll allesammans!
 
Jag tänkte att det så här sista dagen denna månaden - för jo, det är ju redan februari imorgon (!) - kunde vara läge med en matdagboksrapport.
 
Vill ni se fler bilder än de jag lägger upp här? Kolla då in mitt Instagramkonto där jag dagligen lägger upp bilder, dels på min mat, och dels lite ströfoton från min vardag. Ni hittar mig i vanlig ordning om ni söker efter @vardagsmatalajess, kika gärna in vet jag!
 
Så här har min vecka sett ut! Det har helt klart blivit på tok för mycket fika denna veckan ser jag nu, men det är som det är. Jag får sköta mellanmålen bättre hädan efter helt enkelt. 
 
 
                                                                                                          

Måndag, 27 Januari 2014

 
Frukost:
 
Lunch: 3/4 Hamburgare på McDonald's utan tillbehör
 
Mellanmål Fika: 1 bärbakelse 
 
Mellanmål: 1 skiva filmjölkslimpa med linfrön och pumpafrön + 2 msk kantarellost
 
Middag: 0,5 dl potatisgratäng + 1 skiva kassler + 1 dl grönsallad
 
Kvällsmål: 1 skiva filmjölkslimpa med linfrön och pumpafrön + 2 msk kantarellost
 
      
 
                                                                                                          

Tisdag, 28 Januari 2014

 
Frukost: 1 dl filmjölk + 0,5 dl havrefras + 1 knäckebröd med 2 skivor edamer + 1 kokt äggvita
 
Lunch: 1 bit torsk (i block) med citron- och kaprissås
 
Mellanmål Efterrätt: ca 1,5 dl blåbärspaj + 0,5 dl vaniljsås
 
Mellanmål:
 
 
Kvällsmål: 1 skiva filmjölkslimpa med linfrön och pumpafrön + 2 msk kantarellost
 
    

 
                                                                                                          

Onsdag, 29 Januari 2014

 
Frukost: 1 ostfralla med 2 skivor edamer och 2 skivor medwurst + gurkskivor + 1 kokt äggvita
 
Lunch: ca 1,5 dl köttgryta med rotfrukter + 1 dl ugnsstekta grönsaker
 
Mellanmål: 2 dl nyponsoppa med 1 skopa vaniljglass
 
Mellanmål: 1 skiva filmjölkslimpa med linfrön och pumpafrön + 2 msk kantarellost
 
Middag:
 
Kvällsmål: 3 skivor ugnsgratinerad falukorv + ca 1,5 dl pasta + 1 msk ketchup
 
    

 
                                                                                                          

Torsdag, 30 Januari 2014

 
Frukost: 1,5 dl filmjölk med 0,5 dl havrefras + 1 knäckebröd med 1 skiva kokt skinka + 1 kokt äggvita
 
Lunch: 2 dl spenatsoppa + 1 kokt ägghalva + 1/2 källarfranska med 1/2 skiva kokt skinka
 
Mellanmål Efterrätt: ca 1,5 dl ostkaka med 0,5 dl vispad grädde + 1 msk hallonsylt
 
Mellanmål: 2 dl naturell lättyoghurt + 2 msk jordnötssmör
 
Middag: 1 dl potatismos + 2 tunna skivor stekt fläsk + ca 3 msk löksås
 
Kvällsmål: 1 skiva filmjölkslimpa med linfrön och pumpafrön + 2 msk kantarellost

    
 
                                                                                                         

Fredag, 31 Januari 2014

 
Frukost: 1,5 dl filmjölk med 0,5 dl havrefras + 1 knäckebröd med 1 skiva leverpastej + 1 kokt äggvita
 
Lunch: 1 cornflakespanerad fiskfilé + 0,5 dl dillsås + 1 dl kokta grönsaker
 
Mellanmål Efterrätt: 1 liten bit kladdkaka + 1 msk chokladsås
 
Mellanmål: ca 8 torkade aprikoser
 
Middag: 1/6 Tacotårta + 2 msk guacamole + 0,5 dl grönsaker
 
Kvällsmål: 1,5 dl cornflakes + 1 dl mjölk

   
                                                                                                         
 
Jag önskar er alla en fortsatt lugn och skön fredagskväll, och en riktigt bra helg. Vi hörs och ses här på bloggen och kanske ute på stan? På återseende mina vänner! 

Mozzarellabiffrar i tomat- och zucchinisås

Välkommen fredag!
 
Ja, nu är äntligen fredagen här igen, och med den lediga dagar för de flesta! Vad ska ni hitta på i helgen? Själv har jag en ganska fullspäckad helg framför mig... Lördagen ska spenderas med vänner - först bio med barnen och sen ska jag bjuda på middag här hemma framför Melodifestivalen imorgon kväll. På söndag ska jag jobba några timmar och sen ska jag spendera eftermiddagen med att baka födelsedagsfika som min son ska få ha med sig och bjuda förskolekompisarna på måndag när han fyller år.
Ikväll hade jag egentligen också planer - kalasplaner - att åka ner till min guddotter som fyller 17 år idag. Det är dock 10 mil dit, och med tanke på att det tog mig närmare en timme att köra de två milen hem från jobbet idag eftersom det är så halt ute så fick jag tyvärr stanna hemma från kalaset. Det känns så himla taskigt, och jag ville verkligen åka dit, men det hade känts ännu värre om jag kört halkat av vägen. Så jag får se till att fira henne en annan dag istället.
 
Fredagskvällen kommer med andra ord istället spenderas här hemma, med familjen. Jag tänkte göra Tacotårta till middag ikväll. Recept dyker upp här på bloggen så klart inom det närmaste, men kolla in bilder på Instagram så länge vet jag! 
 

@vardagsmatalajess

 
Det är egentligen ganska sällan vi äter tacos på fredagar (eller över huvud taget egentligen), men en arbetskamrat sa på jobbet idag att de skulle äta tacos hemma, så då blev jag också sugen på det. Om man inte vill ha tacofredag då? Ja, då finns det så klart en hel värld full av spännande maträtter man kan äta istället, eller hur? 
Idag tänkte jag att jag skulle tipsa om en favorit här hemma! Härligt goda och saftiga biffar i en riktigt smakrik och vackert färgsprakande tomatsås - med min favoritgrönsak i: zucchini! Denna härligt goda zucchini som jag bara inte kan få nog av i all sin enkelhet. 
 

Mozzarellabiffar i tomat- och zucchinisås

 
Mozzarellabiffar:
ca 8 biffar
 
  • 400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 200 gram mozzarella
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 ägg
  • ca 1 tsk salt
  • ca 1 krm svartpeppar
 
  1. Riv löken och mozzarellan (eller köp riven mozzarella). 
  2. Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
  3. Forma smeten till 8 biffar och stek tills de är genomstekta, eller bryn dem lätt och stek dem färdiga i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter beroende på storlek.
 
 
Tomat- och zucchinisås:
 
  • 500 gram finkrossade tomater
  • 1 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 100 gram cream cheese
  • 1 kalvbuljongtärning
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3-4 msk basilika
  • ev 0,5 msk strösocker
  • salt och peppar
 
  1. Tärna zucchinin och paprikan. Fräs dem tillsammans med pressad vitlök i en kastrull.
  2. Häll över tomaterna och låt koka upp.
  3. Rör ner cream cheesen så den smälter.
  4. Krydda med buljongtärning, basilika och socker. Låt småputtra tills zucchinin är mjuk.
  5. Lägg i köttbullarna i såsen och låt dem koka med i ca 5 minuter på slutet.
  6. Smaka av med salt och peppar.
 
 
Tips!
Gör gärna biffarna i förväg och lägg sedan ner dem i en ugnssäker form. Häll tomat- och zucchinisåsen på biffarna och värm tillsammans i ugnen på ca 200 grader i 20 minuter.
 
Servera exempelvis tillsammans med hemmagjorda klyftpotatisar, en tomat- och fetaostsallad och lite kokt brysselkål. Helgmat deluxe! 
 
 

Kladdkaka i micron

Hej mina vänner!!
 
Idag är det en riktigt trött torsdagseftermiddag här i min soffa! Jag och barnen sitter... Nej, ligger, alla tre huller om buller i soffan och bara slöar och gäspar ikapp. Barnen tittar på Disney Junior och jag ligger och tänker på helgen och måndag. 
På måndag fyller min son 5 år gammal och ni kan tro att han längtar! 5-års kalaset får släkten får dröja några veckor, men vi ska klart fira honom här hemma på måndag med tårta och paketer. Min älskade lille kille!! 
 
Det är inte bara på måndag det vankas fika dock, utan även i helgen blir det fika  här i huset. Jag har bjudit hit middagsgäster i helgen så jag har både mat och fika att fundera på... Får se vad jag hittar på för något! 
 
Det ju alltså fredag imorgon igen, och kanske är det inte bara jag som ska ha gäster i helgen? Kanske är det till och med någon som får oväntade gäster rätt vad det är! Då har jag här verkligen det perfekta tipset för er: kladdkaka som bakas i mikron! Den tar två minuter att vispa ihop och bara fem minuter att grädda! Med detta receptet i bakfickan behöver ni aldrig stå utan fika att erbjuda när ni får oväntade gäster! 
 
Kladdkaka i mikron

8 portioner 
 
•125 gram smör
• 2 ägg
• 2 dl socker
• 1,5 dl vetemjöl
• 3 msk kakao
• 1,5 tsk vaniljsocker
 
 
1. Smält smöret.
2. Vispa samman äggen och sockret pösigt.
3. Rör ner mjöl, kakao och vaniljsocker, och sist det smälta smöret.
4. Smörj en pajform och häll ner smeten i formen. 
5. Grädda kakan på högsta effekt i mikron i ca 5-6 minuter. 
 
Servera direkt med exempelvis lite chokladsås, eller sikta lite florsocker över. Gott till en rykande het kopp kaffe! 
 

Ha nu en härlig kväll allihopa, vi hörs till helgen igen! Kramar!
Visa fler inlägg