Powered by Jasper Roberts - Blog

Turkisk hotellbuffé

Heeeeej allesammans!!
 
Nu är jag tillbaka igen! Eller ja, jag har ju som ni vet varit tillbaka i Sverige sen sent i söndags natt, men det har ju varit lite tyst på bloggen ett par dagar nu, så nu är det hög tid att bryta tystnaden tänkte jag! Hoppas ni håller med!?
 
I måndags när jag väl kom hem från mitt arbetsmöte däckade jag ganska snabbt på kvällen bredvid barnen kan jag lova! Efter en lång resa hem och bara några timmars sömn innan mötet var jag minst sagt slutkörd. I tisdags sen spenderade jag hela långa dagen i Malmö där jag var på utbildning via jobbet, och var minst lika slut när jag kom hem den kvällen...
Gårdagen var ett enda långt arbetspass, och ja, ingen tid fanns direkt att spendera vid datorn om man säger så. Ja, ni hör ju själva... Jag skulle behövt minst en veckas semester till helt enkelt! ;-)
 
Nej då, så illa är det inte, men jag hade gärna stannat en vecka till i Turkiet, det kan jag lova er! Vi har haft det väldigt bra helt enkelt och det är alltid skönt att komma undan vardagen någon gång ibland! Vi har ätit gott och haft det gott i värmen - precis lagom värme för att kunna springa runt i sommarkläder och sandaler, men utan att det varit för varmt samtidigt. Jag har så klart ätit en massa, massa, massa gott, och kameran har gått varm om man säger så! Jag vill gärna dela med mig av min fina resa, utflykterna och all den goda maten, men eftersom det är ganska många bilder så kan det vara en idé att dela upp det lite, eller vad säger ni?
 
Vi har ju ätit en del hotellbuffémat under veckan, och det fanns ju hur mycket gott som helst, och jag har försökt smaka lite av det mesta. Jag kan ju inte äta så mycket, men smaka kan man ju alltid göra, och det har jag också gjort! Färgglatt och smakrikt så det förslår, och ja, många av de fina uppläggningarna är ju värda att ta kort på bara dem! De flesta av dessa bilderna kommer från hotellet vid kusten i Alanya (vi reste ju runt en del), så enjoy mina vänner.
 

Turkisk hotellbuffé

 
Det fanns en hel uppsjö av olika sallader och andra färska grönsaker, mycket sallader tillsammans med olika bönor och ärtor. Speciellt kikärtor fanns att skåda mer eller mindre på vartannat fat av den färgglada maten. Även olika former av potatissallader var väldigt vanligt förekommande i olika utföranden. 
 
Längst ner till höger i bilden nedan ser ni en liten skymt av något jag blev alldeles frälst i! Ja, det där röda som ser ut som couscous ungefär... Det är dock inte couscous utan något som heter Kisir som är något form av fin bulgur! När jag googlar det så står det att det är en Turkisk form av Tabbouleh som är gjord av bulgur, persilja och tomatpasta... Ja, hur som helst så var det vansinnigt gott i alla fall, speciellt tillsammans med fetaost - som för övrigt serverades i mängder var man än åt någonstans! 
 
 
De fina uppläggningarna var som sagt en riktig fröjd för ögat verkligen! Här ser man hur viktigt det är att även ge ögonen lite godis så att säga. Helt vanlig fetaost i en skål eller en tallrik kanske inte är så inspirerande även om man vet att det är gott (om man nu tycker det dvs), men lägger man ner lite energi på presentationen? Ja, då kommer man precis hur långt som helst! Tänk hur sugen man kan bli på vanlig feta bara den är dressad med lite grönsaker och staplad på höjden. 
Bredvid ser ni dessutom en liten skymt av fyllda tomater. Exakt vad de var fyllda med kan jag inte svara på, men det var någon form av risröra, och sedan toppade med oliver för, åter igen, den där lilla extra touchen. 
 
 
Något annat som jag blev barsligt förtjust i var Börek - en slags filodegsbakelse som fylldes med lite allt möjligt. Till frukost fanns det fylld med ägg och till lunch och middag hittade jag dem fyllda med både det enda och det andra. Jag blev lite extra förtjust i den med ägg i, och även en som var fylld med ost och spenat till middag. Bakelsen härstammar tydligen från det Ottomanska riket redan (ja, nu kommer historinörden i mig fram igen) och har alltså funnits mer eller mindre sedan urminnes tider i Turkiet. De penslas och strösslas med sesamfrön (som även det fanns på det mesta) och var helt enkelt gudomligt goda. 
Jag passade på att köpa en engelsk översättning av en Turkisk kokbok med mig hem, och i den hittade jag bl.a. både Kisir och Börek, så jag tänkte minsann försöka mig på en liten version av de båda här hemma någon dag. 
 
 
Ja, som ni kanske förstår så skulle jag kunna visa er nästan hur många matbilder som helst! Jag blir lite lyrisk när jag ställs framför så mycket fina färger och konstellationer på ett matbord - jag går lite nuts helt enkelt med kameran. Så, därför blir detta bara ett väldigt litet axplock av all den fina buffématen som ni får hålla tillgodo med. 
 
Efterrätter? Ja, självklart fanns det en hel uppsjö av dem också, och de kommer... Men de förtjänar ju nästan ett eget inlägg tycker jag, eller vad säger ni? Jo, precis min mening. 
Jag tänkte även att jag skulle visa lite andra bilder från min resa, om ni är intresserade och nyfikna på Turkiet. De kommer dyka upp lite då och då under den närmaste tiden, så kika in efter hand i veckan om ni inte vill missa dem!
 
Nu tänkte jag att jag skulle dra en liten repa in till stan och shoppa nya skor tillsammans med min son som behöver nya. Så, jag önskar er alla en fortsatt trevlig torsdag. Vi ses och hörs under veckan. Glöm inte följa mig och bloggen på båda Instagram och Facebook (länk nedan)!
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook