Powered by Jasper Roberts - Blog

Utflykt i Turkiets Kappadokien

Hej och godmorgon alla mina fina läsare!
 
Hoppas ni sovit gott inatt? Det vill jag lova att jag haft gjort, och äntligen fick jag dessutom min första sovmorgon på ganska länge idag dessutom! Jag jobbar ikväll och inatt, men innan dess tänker jag njuta av lite fredagsledighet tillsammans med mina små trollungar.
Första sovmorgon förresten? Ja, det låter kanske konstigt med tanke på att jag precis varit iväg på semester? Faktum är dock att jag är ju en sån där som inte direkt längtar efter enbart sol- och badsemester, utan när jag reser vill jag upptäcka världen och gärna sådana delar av världen med lite historia bakom sig, historienörd som jag är. Så, under min resa i Turkiet så tog vi en liten busstur från Medelhavskusten över Taurusbergen och in i Kappadokien. I mitten av Turkiet ligger det nästan som ett surrealistiskt sagoland med svampliknande klippformationer, grottfyllda berg som förr användes som underjordiska bostäder och där hela landskapet består av gammal sammanpressad vulkanisk aska. Ja, det är minst sagt en sagolik del av världen!
 

Kappadokien

 
Under våra många utflyker under dagarna i Kappdokien stannade vi och tittade på mer än en fantastsikt vacker panoramavy över bergen och dalarna och vid en av utkikspunkterna låg det ett litet café. Givetvis passade jag på att beställa en god kopp turkiskt kaffe. Kaffet serverades vid en uteservering där usikten var hänförande. Det här mina vänner, det är vad jag kallar fika i naturen! Där satt vi länge och väl och njöt av både utsikt och lugn. På bilden nere i dalen ser man de gamla turkiska grottbostäderna som folk fortfarande bodde i så sent som på 60-talet i just denna delen av världen! Helt fantastiskt!
 
 
Något annat väldigt utmärkande för just denna delen av Turkiet var alla de färgglada marknadsståden fyllda till bredden med olika nötter och torkade frukter som bönderna samlade in från den bördiga marken. Ananas, kiwi, melon, fikon, papaya, apelsin... Ja, listan kan göras ofantligt lång på all torkad frukt som såldes. Till och med jordgubbar! Ja, jordgubbarna var jag ju bara tvungen att testa så jag köpte med mig en påse. Den varade inte särkilt länge om man säger så... Jisses, så gott det var! 
 
 
Det här med det turkiska kaffet var lite speciellt, det tillreddes på ett speciellt sätt (som man inte gör här i Sverige eller många andra delar av världen) och om jag förstod det rätt så kokades det inte en, utan två gångern innan det serverades. Gott var det hur som helst.
Något annat som fanns precis överallt var te! Turkiskt chaite, och äppelte, som de nästan slängde efter en. Nä, så var det inte, men man fick det ofta som en välkommen-in-i-min-butik-dryck när man gick runt och kikade i de olika butikerna runt ikring Kappadokien. Äppelteet var fantastiskt gott det också, men det allra bästa med teet om ni frågar mig? Glasen!! Visst är det helt otroligt söta!! Dessutom väldigt goda att dricka ur, och jag var väldigt nära på att köpa med mig likadana hem, men ångrade mig. De ska nog avnjutas tillsammans med just turkiskt te i Turkiet, så de fick stanna där. 
 
 
Maten i denna regionen var lite rustik än nere vid Medelhavet och alla turisthotellen och turistrestaurangerna. Här på bilden ovan ser ni någon form av turisk köttfärslimpa i skysås tillsammans med en kall paprikasallad samsatt med dill.
I skålen finnes en böngryta gjord på vita bönor som skulle ätas tillsammans med en bit bröd att doppa i. Bredvid ligger en bit fylld pumpa som var to die for, minst sagt!! Jag skulle kunna ha ätit mig mätt enbart på den där pumpan ärligt talat! Ja, ni hör ju själva - maten klagar jag ju inte på i alla fall! 
 
Jag tog en massa bilder på alla de fina vyerna också, och ja, jag måste ju bara få avsluta med att visa er en av dem. Ser ni alla hålen i bergen? Det är gamla bostäder! Just denna bilden är från Pigeon Valley och bara en liten bråkdel av alla vyerna. Breathtaking, helt enkelt!
 
 
 
Ha nu en riktigt trevlig fredag mina vänner, vi ses och hörs igen i eftermiddag då jag återkommer med ett nytt recept som passar prefekt till fredagsmyset ikväll! Puss och kram på er. 
 
Ps. Glöm inte kika in hos mig på Instagram, och följa mig på Facebook - direktlänk nedan.
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook