Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 53

Hej mina vänner och välkommen allra sista måndagen år 2015!
 
Ja, nu är det bara dagar kvar tills vi officiellt får välkomna år 2016... Tänk så snabbt tiden går egentligen! Känns inte så där vansinnigt länge sedan alla tidningar skrev om risken för att årskiftet 1999/2000 skulle slå ut alla världens datorer och allt vad det var, men uppenbarligen är det redan 16 år sedan...Frågan är ju tiden verkligen går så snabbt som det känns eller om det bara är jag som börjar bli gammal? Eller? Nej, förresten, gammal är jag långt ifrån än, så ja, det måste vara tiden som flyger förbi helt enkelt. 
 
Vet ni vad? Dessa sista dagarna på detta året ska jag vara ledig och ha jullov tillsammans med mina små trollungar. Jag har tagit ledigt nu några dagar och det ska bli så skönt att bara kunna ägna tiden åt de där älskade små som jag kallar mina. Ja, alltså, det vill säga om de kan tänka sig slita sig från sina julklappar och ägna lite tid åt sin mamma också... Det återstår att se, men just nu är det juklapparna vs. mamma: 1-0. Kul att se dem så nöjda och glada dock! 
Så länge får jag väl spendera tiden med att bara ta det lugnt och återhämta mig efter årets julfirande. Hur kul och mysigt man än har det tillsammans med sina nära och kära så är det än dock väldigt energikrävande och det är alltid skönt att komma hem efteråt. Så, tills barnen släpper julkapparna tänker jag bara ligga i soffan under en filt med fjärrkontrollen i handen idag tror jag bestämt. Undantag kommer endast ske för matintag och andra basala mänskliga behov. Japp, det låter som en plan! 
 
Matintag ja... På torsdag är det ju Nyårsafton, men dessa dagarna innan, och efter, då? Jo, man måste ju ha mat i magen även de dagarna förstås. Så, därför kommer här veckans lilla hjälpreda i vanlig måndagsordning, givetvis komplett med förslaf till nyårsmiddagen också.
 
Ha en riktigt trevlig årskiftesvecka allesammans! 
 

Matsedel vecka 53


 
Måndag - Pastasallad med bönor och rökt laxLättsam mat - både ur tillagningssynpunkt och smak. Perfekt om man fått lax över från julbordet! Det kan ju dessutom vara extra tacksamt med en lätt sallad sä här dagarna efter all den tunga julmaten. Minimal ansträngning, maximal smak. En sallad som är välsmakade och lättsam men samtidigt matig, och framför allt väldigt god.
 
Tisdag - Lufsa - potatispannkaka med baconEn annan sådan där klassiker som faktiskt nästan alla (?) tycker om är ju raggmunkar! Eller? Då bör ni även älska Lufsa mina vänner. Lufsa är en öländsk potatispannkaka med fläsk i. Jag skulle vilja kalla det en korsning mellan ugnspannkaka och raggmunkar helt enkelt - det blir liksom som raggmunkar gjorda i långpannan. Snabbt och busenkelt att göra till vardags med andra ord!
 
Onsdag - CapresekasslerDet finns få kök jag tycker lika mycket om som det italienska, och det finns en italiensk antipasto (förrätt) som kallas Insalata Caprese, Capresesallad på svenska, som är otroligt god. Har ni aldrig ätit det så rekomenderar jag det verkligen! Det är en blandning av mozzarella, tomater, basilika och olivolja. Enkla, rena, fräscha smaker som blir som en symfoni i munnen! En av mina favoriträtter är en liten variant på Capresesallad, nämligen Capresekassler. Såååå gott!
 
Nyårsafton - Nyårsmeny 2015: Nyårsafton kräver så klart en tre-rätters som inte går av för hackor!
Förrätt: Ostbollar med roséströssel
Huvudrätt: Öl- och colakokt nötstek
Efterrätt: Vit chokladpannacotta med passionsfrukt
 
Nyårsdagen - Hemmagjord Calzone: Nyårsdagen är ju numera även Internationella Pizzadagen, så vad kan annars stå på menyn idag än pizza?! Hemmagjord ska den så klart vara, för det är alltid godast! Hemmagjord behöver ju dock inte betyda krångligt på något sätt! Nej, köp bara hem dina favorittoppings och kavla upp ärmarna, sen är pizzan redo i ett litet nafs! 
 

 
Lördag - Fläskfilé i gräddsås med soltorkade tomaterKanske är inte orken helt återställd efter nyårshelgen fortfarande? Då är det kanske bäst med snabbmat trots att det är helg... Tänker jag pasta igen då kanske? Nej, det måste inte vara pasta för att vara snabblagat. Idag tänker jag mig ris, ris tillsammans med kött i sås som är färdigt samtidigt som riset kokt klart. Är detta en möjighet? Ja, självklart! Kött är inte automatiskt lika med långkok, se bara här: fläskfilé i en krämig sås som får extra smak av soltorkade tomater. Mums! 
 
Söndag - Spättarulader i dill- och gräddsås: Avsluta veckan med en barnsligt lättlagad rätt där fisken tillagas tillsammans med såsen i ugnen, för att sedan kunna stå på bordet inom loppet är av ynka lite halvtimme. Nej, maten behöver verkligen inte puttra på spisen i timmar för att vara vrädig namnet söndagsmiddag! Enjoy!
 
Veckans söta - Trippel Chokladcheesecake: Nöjer ni er kanske inte med en "simpel" efterätt till Nyårafton, utan vill ni kanske bjuda på stort och imponerande när det kommer gäster? Ja, då har jag ett tips som minst sagt heter duga och som garanterat imponerar på gästernas smaklökar och synintryck! En chokladcheesecake med tre lager av olika sorters choklad? Det lät inte fy skam va? Den är ju så klart inte bara god, utan även fantastiskt rolig att skära i, när man ser de olika lagren! Den kan med fördel förberedas en eller två dagar innan den ska serveras, sen är det bara att ta fram den och dekorera den medan man brygger kaffet!!  
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook