Powered by Jasper Roberts - Blog

Nyårsmeny 2015

Godkväll, och god fortsättning till er alla!
 
Jag hoppas innerligt att ni alla haft en bra jul tillsammans med era nära och kära!? Vi har haft det riktigt bra tillsammans med våra, men det har verkligen varit fullt ös sedan i onsdags kväll! Vi smygstartade julklappsöppningen här hemma i onsdags kväll och lät barnen öppna klapparna från oss så vi skulle slippa kasa med oss dem också. Vi hade två stycken fullkomligt överlyckliga barn här hemma som bokstavligen tjöt av glädje när de rev av pappret och det värmde i mammahjärtat extra mycket att se dem så lyckliga förstås! Sen att det var fullständigt omöjligt att få dem i säng efter det är ju en helt annan sak, men glada var de!
 
Julafton spenderades i Blekinge hemma hos min moster tillsammans med hela tjocka släkten, precis så där som jag är uppväxt med och helst vill ha det. Numera är vi några färre än vi var när jag var yngre, men det är lika härligt ändå. God mat, härligt sällskap och mer julkappar än vad som fick plats under granen... Ja, även det i vanligt ordning med andra ord. 
Juldagen har vi i alla år sen jag föddes alla samlats hemma hos min mormor och ätit, för oss, den traditionella juldagsmiddagen: lutfisk med senapssås! Jag fullkomligt älskar lutfisk, med det måste vara mormors hemmamalda senapssås till, annars är det inte på riktigt. Ni ska bara veta hur gott det är! För att inte tala om efterrättern: Ris a la Malta med inlagda persikor - mums!! To die for helt enkelt!! Faktum är att jag ser mer fram emot lutfiskmiddagen varje år än julbordet. Jo, faktiskt... 
 
Annandag Jul, igår, styrde vi kosan vidare mot Kävlinge och sambons bror med familj. Där bjöds det på ännu mer trevligt sällskap, god mat i form av broilerkyckling med sparrispotatis och en massa smaskiga tillbehör, samt ännu mer julklappar! Ja, jag har sagt det förr: jag är så tacksam för att vi, och speciellt barnen får ha så många människor i sina liv som älskar dem! Det är inte nog människor förunnat tror jag. Barnen älskar att leka med sina kusiner, och det är helt enkelt alltid lika kul att åka ner till dem! 
 
Nu är det ju dock vanlig söndag igen, och julen är över för denna gången. Vad innebär det då? Jo, då är det ju med andra ord dags att börja planera inför nyår... Ingen vila här inte när helgerna avlöser varandra! Är ni några stora nyårsfirare, eller brukar ni ta det lugnt kanske? Här hemma varierar det, men en sak är dock lag när det kommer till Nyårsafton, och det är att det ska serveras tre-rätters middag! Om inget annat så för att man får passa på att ställa till med tre-rätters när tillfälle ges, det händer alldeles för sällan annars om ni frågar mig! 
När det kommer till tre-rätters är ju kombinationerna oändliga, och det kanke inte alltid kan vara så lätt att komma på vad man ska servera... Då kan jag kanske stå till tjänst med menyplaneringen? Jag har en hel tre-rätters kategori här på bloggen där ni kan leta tips och inspiration från gamla menyer, så klicka och kika runt vetja! Annars kanske jag kan få fresta med årets menyförslag? 

 

Nyårsmeny 2015

 

Förrätt: Ostbollar med roséströssel

När det kommer till förrätter så brukar de flesta gnugga geniknölarna i alla oändlighet... Ja, det kan faktiskt vara riktigt svårt att komma på en bra förrätt! De flesta förrätter innehåller dessutom skaldjur och det är kanske inte helt lätt att hitta alternativ om man nu skulle ha någon som är allergisk i sällskapet, eller någon som helt enkelt inte tycker om skaldjur!? Här har ni dock det perfekta alternativet - en smarrig ostboll serverad tillsammans med parmaskinka och lite andra godsaker! Självklart lägger man vad man vill på tallriken, efter egen smak, och sen är oftast både barn och vuxna nöjda! 
 

Huvudrätt: Öl- och colakokt nötstek

Huvudrätten, the main attraction... Ja, oftast blir det oxfilé på bordet i de svenska hemmen på Nyårsafton har jag märkt, och visst tusan är det galet gott med oxfilé, det ska jag inte neka till. Det är ju dock väldigt dyrt om inget annat, och ibland så vill man ju så klart ha lite variation, eller? Jo, det tycker jag! Oxfilé i all ära, men det finns ju så mycket annat gott kött man kan äta, och tillaga så det blir lite lyxigare! Vad sägs exempelvis om en nötstek som tillagas i både öl och coca cola? Jo, då med de rätta tillbehören så blir detta en minst sagt värdig huvudattraktion på Nyårsmiddagen vill jag lova! 
 

Efterrätt: Vit chokladpannacotta med passionsfrukt

När det kommer till efterrätter brukar man ofta ha samma problem som med förrätten, men av precis motsatt anledning - det finns helt enkelt för mycket gott att välja på! Så, hur ska man göra för att välja då? Jo, det ska jag berätta för er... Jag har sagt det förr, och jag säger det igen: man ska aldrig underskatta klassikerna! Klassikerna som står sig år efter år, utan att man tröttnar på dem. En enkel pannacotta är en klassisk dessert som alla älskar. Här en en riktigt enkel liten goding, ja, alltså enkel att göra men allt annat än enkel i smaken! Den är gudomligt god verkligen! Den söta chokladen gifter sig i perfekt kontrast med den något syrliga passionsfrukten - det perfekta avslutet på en god middag. 
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

#1 - - Helene:

Pannacotta <3 är nog det bästa jag vet <3