Powered by Jasper Roberts - Blog

Hjärtlig sockerkaka

Godmorgon, godmorgon!!
 
Tidig morgon för mig idag, och dessutom en sen kväll på det. Japp, jag ska spendera mitt första långpass på det nya jobbet: hela dagen, bokstavligen. Jag var där igår på mitt första Arbetsplatsmöte, och jag måste säga att det var riktigt roligt. Eftersom detta är min första vecka hade jag kanske inte så mycket att tillföra själv, än, men det känns som en bra personalgrupp och det är ju helt enkelt precis hur viktigt som helst om ni frågar mig! Jag tror jag kommer trivas jättebra! 
 
Nu tänkte jag dock raskt gå över till bakbordet innan jag beger mig mot förskolan och sen jobbet. Mitt kök har omgivits av ett mjölmoln mer eller mindre hela veckan lång. Vi ska ha kalas för barnen i helgen och det ska så klart bjudas på både det enda och det andra, vilket innebär att jag har fullt upp. Eller, jag har haft fullt upp! Igår kväll stod jag och bakade det sista inför helgens kalasfika och nu ligger allt i frysen. Det ska bara glaseras och frostas lite innan servering sen, men det går ju snabbt. Nu är det bara maten kvar, men det får göras på fredag. 
När jag ändå var igång igår så passade jag på att baka en sockerkaka också - jag menar, varför inte liksom? Eftersom det dessutom är Alla hjärtans Dag-tema denna veckan så piffade jag till kakan lite Alla Hjärtans Dag till ära. Jag älskar recept, både vad gäller mat och bakverk, som är enkla att göra, men lätta att piffa till så de ser lyxigare ut än vad de kanske egentligen är! Denna hjärtliga sockerkakan är precis ett sådant exempel.
 
OBS! Det kräver att man bakar 2 stycken sockerkakor, och det kanske är lite pill med den, men det är ju faktiskt värt det!
 

Hjärtlig sockerkaka

 

  • 75 gram smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk
  • 2-3 msk röd hushållsfärg
 
 
  1. Vispa samman ägg och socker pösigt.
  2. Smält smöret och vispa ner det.
  3. Tillsätt vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, mjölk och röd hushållsfärg och vispa till en slät smet.
  4. Häll smeten i en smörad och bröad avlång bakform (1,5 liter).
  5. Grädda kakan i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter, känn efter med sticka så kakan är torr.
  6. Låt kakan kallna och skär sedan ut hjärtan ur mitten av kakan med hjälp av ett kakmått.
  7. Vispa samman en likadan smet igen OBS! UTAN hushållsfärgen, så kakan blir vit!
  8. Smöra och bröa en ny likadan form till, och häll en liten rand av den vita smeten i botten på formen. 
  9. Ställ hjärtanen upp och ned i smetranden, tätt ihop, så det står still.
  10. Häll sedan resterande av den vita smeten runt och hjärtanen.
  11. Grädda i ugnen i ytterligare ca 40 minuter, känn efter med en sticka så kakan är torr.
 
Låt kakan svalna och skär sedan upp den i hjärtliga skivor till fikat! 



Instagram: @vardagsmatalajess  


#1 - - Robex Lundgren:

mums