Powered by Jasper Roberts - Blog

Öl- och colakokt nötstek

God, tidig, söndagsmorgon...
 
Jag ska vilken sekund som helst sätta mig i bilen och köra till jobbet... Det var inte lätt att stiga upp idag när klockan ringde vill jag lova. Jag har ju varit hemma så länge nu med sjuka barn och oj, så snabbt man vänjer sig vid att få ta sovmorgon. Jo, ni förstår att för att ha så små barn som jag har så sover dem ovanligt länge har jag förstått - de vaknar aldrig innan 8 av sig själva, och oftast ännu senare än så trots att det lägger sig i tid på kvällarna. Ja, jag vet att jag har det ganska bra, eller det har jag fått höra från andra småbarnsföräldrar i alla fall. Antar att de båda ärvt sin mammas morgontrötthet? Så ja, man vänjer sig gärna snabbt vid att inte behöva stiga upp innan tuppen när man är ledig... Det är dock desto svårare att lära och vänja sig åt andra hållet, så klart. 
 
Hur som helst, uppe är jag, och på väg ut genom dörren är jag alltså alldeles strax. Jag har en heldag på jobbet att se fram emot, bokstavligen, så många timmar blir det och när jag väl kommer hem igen så sover mina små sen länge. De är inte vakna nu och de är inte vakna när jag kommer hem... Sådana dagar är inte roliga. Tur de inte kommer så ofta.
Nåväl, innan jag sätter mig i bilen ville jag dela med mig av den perfekta söndagsmiddagen! En nötstek som får koka i både öl och coca cola och som blir så mör att den nästan faller isär på tallriken! Denna steken bjöds jag och min familj på till huvudrätt när vi var hemma hos min goda vän Maria och hennes familj och firade nyårsafton. Hennes man Daniel hade tillagat denna saftiga godingen, och detta är hans recept.
 
Enjoy, och ha en trevlig söndag allesammans. 
 

Öl- och colakokt nötstek


4 portioner
 
 • 600 gram helt nötkött, ex bog, nötrulle eller liknande
 • 3 gula lökar
 • 33 cl öl
 • 33 cl coca cola
 • 8-10 hela svartpepparkorn
 • 1 köttbuljongtärning
 • 1 dl kinesisk soja
 
 1. Lägg köttet i en stek- eller lergryta.
 2. Klyfta löken och lägg den runt köttet.
 3. Smula över köttbuljongtärningen och strö ut pepparkornen i grytan.
 4. Häll över coca colan och ölen och sätt på lock på grytan.
 5. Ställ in steken i ugnen på 150 grader i ca tre timmar.
 6. Efter tre timmar, ta upp köttet och låt det vila en stund innan det skivas och serveras.
 
Tips!
Sila skyn som blir från köttet och koka upp den tillsammans med 5 dl grädde. Red av till önskad konsistes och smaka av med salt och peppar och du har en gudomligt god sås till söndagssteken! 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

#1 - - Anne:

Testar denna stek idag. Och visst ska sojan i samtidigt med öl och cola?

#2 - - Anonym:

Hej! Jag gjorde steken idag. Kolla innertempen för, jag hade den ca 2 timmar i ugnen ( lerkruka) och den blev lite för torr.

Svar: Hej! tråkigt att den blev för torr, det där med ugnstid är ju väldigt olika mellan ugnar (och smaklökar), så det bästa är ju klart alltid att kolla lite då och då så man får det precis som man själv vill ha det. Hoppas det smakade bra i övrigt i alla fall! :-)
Jessica Fransson

#3 - - jessica:

vad för öl ska det vara i.

Svar: Ta en ölsort du tycker om! :-) Alltid säkrast så den ger smak. :-)
Jessica Fransson

#4 - - Ann-charlott Brantestig:

Jag gjorde steken som du beskrivit.Hade en större köttbit så lät den stå en bra stund till.Vart gudomligt gott.Gör man en vanlig stek så blir köttet ibland/oftast också torrt.Men blandningen kött,sås(jag gjorde potatismos)eller potatis eller dylikt.GUDOMLIGT GOTT. SKA PROVA DINA RECEPT VART EFTER MVH LOTTA

Svar: Hej Lotta! Vad roligt att höra att du blev nöjd med steken! :-D Hoppas du blir lika nöjd med det andra du provar! Lycka till med matlagningen! Mvh Jessica
Jessica Fransson