Powered by Jasper Roberts - Blog

Skinkstek i gräddsås

Hej allesammans!!
 
Jag och barnen är fortfarande nere i Blekinge tillsammans med släkt och vänner, men idag är det sista marknadsdagen så i eftermiddag sätter vi oss i bilen och styr kosan hemåt igen, hem till pappan och hundarna i familjen. Vi ska dock spendera några sista timmar nere på marknaden innan dess har jag lovat barnen. Själv hade jag nog inte behövt gå ner, men barnen vill ju så klart suga ut så mycket som möjligt av den, den kommer ju trots allt bara en gång om året. Jag måste dessutom ner och köpa gräddbullar också - det är tradition. Sista marknadsdagen köper vi alltid en låda gräddbullar som vi tar med oss hem, det hör liksom till! 
 
Hoppas ni andra haft en bra helg hittills? Ja, ännu har vi ju en halv dag kvar innan det är åter till vardagen som gäller, så det gäller att njuta in i det sista. Denna helgen har jag inte behövt laga någon mat alls, mamma har lagat mat, eller också har vi ätit på marknaden, och hur roligt jag än tycker det är att spendera tid i köket, så är det lika skönt att faktiskt slippa ibland!
De dagar man inte orkar, eller känner för, att laga mat är det alltid bra att ha ett par "självgående" maträtter i sin repertoar! Ni vet, sådan där mat som verkligen kräver näst intill ingen ansträngning av tillagaren, men som än dock blir en riktig lyxmiddag! Här har ni ett sådant exempel - skinkstek i en gräddig sås som får vilken som helst att ta ett litet glädjeskutt när middagen kommer på tallriken! 
 
Jag önskar er alla en fortsatt bra söndag!
 

Skinkstek i gräddsås


4 portioner
 
Skinkstek:
 • 500 gram skinkstek
 • ca 2 msk timjan
 • ca 2 msk ingefära
 • salt och svartpeppar
 
 1. Krydda skinkstekten med timjan, ingefära, salt och svartpeppar. Se till att krydda hela steken, runt omkring.
 2. Lägg skinksteken i en ugnssäker form.
 3. Tillaga på 175 grader i ca 1,5 timme.
 4. Skiva upp steken i formen, så att alla köttsafterna stannar kvar i formen.  
 

Gräddsås:
 
 • 5 dl matlagningsgrädde
 • 2 köttbuljongtärningar
 • 2 msk kinesisk soja
 • salt och peppar
 
 1. Blanda samman grädde med soja, salt och peppar.
 2. Riv ner buljongtärningarna med hjälp av den finaste sidan på rivjärnet.
 3. Häll såsen över den skivade skinksteken i formen.
 4. Höj värmen på ugnen till 225 grader och tillaga i ytterligare ca 15-20 minuter, tills såsen börjar bubbla.
 
Servera skinksteken tillsammans med såsen, kokt potatis, en sallad eller kokta grönsaker och en liten klick med svart vinbärsgelé vid sidan om. 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook