Powered by Jasper Roberts - Blog

Jordgubbscheesecake

Godmorgon, godmorgon!
 
Just i detta nu sitter jag och mina lilla familj i bilen och är på väg upp till Vimmerby där vi ska spendera dagen på Astrid Lindgrens Värld tillsammans med min kusin och hennes familj. Barnen har sett fram emot detta i veckor och är minst sagt förväntansfulla! Det kommer bli en riktigt härlig dag tror jag med mycket bus och skoj och säkert både en, två och tre glassar under dagens gång! Vad längtar de efter mest då? Ja, mest tror jag att det är Pippi som hägrar... Min dotter speciellt har pratat om "Pippi-världen" i flera dagars tid och om hur hon ser fram emot att träffa Pippi. Även Lotta på Bråkmakargatan står väldigt högt upp på listan! Ja, jag är ävertygad om att jag kommer ha två väldigt trötta och väldigt lyckliga barn när dagen är slut!
 
Hur ska ni andra spendera söndagen?
 
Planerar ni kanske för fullt inför midsommarafton nästa vecka? Ja, det börjar ju bli hög tid för det nu, om ni inte redan börjat! Hela veckan fram till självaste midsommarafton är det ju MIDSOMMAR-TEMA här på bloggen, och alla recepten hittar ni samlade i midsommar-kategorin!
Idag har vi kommit till årets efterrätt! Vad ska man äta på midsommar om inte jordgubbar?! Nej, det finns faktiskt inga alternativ på midsommar om ni frågar mig - jordgubbarna är ett obligatoriskt inslag, annars är det helt enkelt inte midsommar! Få saker slår en härlig skål med färska svenska jordgubbar med mjölk och skvätt vispgrädde, jag menar, nu pratar vi verkligen om sommar i en skål! En annan klassiker är ju dessutom jordgubbstårtan så klart, den går ju verkligen inte av för hackor den heller som man säger så! 
Ibland vill man ju dock ha lite variation, och kanske prova något nytt, utan att för den sakens skull göra avkall på de obligatoriska jordgubbarna så klart! Så, vad sägs om att testa en jordgubbscheesecake i år!? Givetvis är den gjord på färska jordgubbar och serveras med desamma - precis som sig bör på en svensk midsommarafton! 
 

Jordgubbscheesecake


ca 10 portioner
 
Botten
  • 100 gram smör
  • 200 gram Digestivekex
 
Fyllning
  • 600 gram cream cheese
  • 2 dl crème fraiche
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl maizenamjöl
  • 3 ägg
  • 100 gram vit choklad
  • ca 800 gram jordgubbar
 

  1. Krossa kexen, gärna med en matberedare så de blir finmalda. 
  2. Smält smöret och rör ner i kexen.
  3. Klä botten på en springform (ca 25 cm) med bakplåtspapper i botten.
  4. Tryck ut Digestivekexen i formen så de bildar en botten.
  5. Grädda bottnen på 200 grader i ca 8 minuter.
  6. OBS! Sänk ugnen till 175 grader efter du tagit ut bottnen!
  7. Vispa samman crème fraiche, cream cheese, socker, vaniljsocker, maizenamjöl och ägg till en slät smet.
  8. Smält chokladen och rör ner den i smeten.
  9. Rensa ungefär 400 gram jordgubbarna och mixa dem. Rör sedan ner även dem i smeten.
  10. Skiva några av de resternade jordgubbarna och ställ dem på högkant längs med kanten på springformen, så de bildar en ringt runtom.
  11. Häll försiktigt ner smeten i formen.
  12. Grädda cheesecaken på 175 grader i ca 40 mimnuter. Täck eventuellt med folie.
  13. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i ca 30 minuter.
  14. Låt kallna helt, gärna över natten.
 
Ta ur kakan ur formen och dekorera med färska jordgubbar vid servering!
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook