Powered by Jasper Roberts - Blog

Krämig potatisgratäng

Hej och godförmiddag allesammans!
 
Just nu är jag på jobbet och håller på att förbereda dagens lunch här - tur man kan tidsinställa inlägg när man jobbar långa dagar som denna. Ja, jag har en heldag framför mig idag! Ja, alltså, i detta nu har jag ju så klart redan avverkat några timmar, så jag har ju egentligen inte riktigt hela dagen framför mig. Nåja.
 
Idag är det som sagt jobbet som gäller för hela slanten, men imorgon ska jag och barnen vara lediga hela förmiddagen och då tänkte vi spendera den tillsammans med goda vänner. Vi ska hem till en före detta kollega till mig, Linda, och hennes dotter Maja. Vi är ditbjudna på frukost imorgon bitti, och det ser vi mycket fram emot! Vad Linda bjuder på för gott? Ja, det återstår att se!
Imorgon eftermiddag sen är det tillbaka till jobbet en liten sväng för att baka tårta! Ja, jag ska förbereda midsommartårtan som jag ska tillhandahålla till tjugotalet personer på fredag. Lika bra att förebereda så mycket som möjligt, så jag sipper stressa på fredag sen. 
 
På fredag är det ju alltså midsommar, om nu någon skulle missat det, och just nu är det därför TEMA: MIDSOMMAR här på bloggen fram tills dess! Alla midsommarrecept och tips hittar ni i min midsommar-kategori så passa på att kika i den om ni inte redan gjort det.
Förutom sill och jordgubbstårta så hör ju tändningen av grillen också till midsommar, eller hur?!? Jo, jag menar väl det! Grilltips hittar ni både i midsommarkategorin såväl som i grillsäsongs-kategorin, men vad ska man då ha till den där galet goda grillade köttbiten? Jo, en lika galet god potatisgratäng så klart! Denna gratängen är den absolut godaste som finns i kategorin potatisgratänger och blir så där perfekt krämig som en potatisgratäng bara ska vara! Perfekt till midsommaraftons grillkväll med andra ord! 
 

Krämig potatisgratäng


4-6 portioner
 
  • 800 gram fast potatis
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 dl mjölk
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • salt, vitpeppar och svartpeppar
  • ca 2 dl riven ost
 
  1. Skala potatisen och skiva den i tunna skivor. 
  2. Skala löken och vitlöken och skär även dem i tunna skivor.
  3. Lägg potatis, vitlök och lök i en kastrull och häll över mjölken och matlagningsgrädden. Koka upp och låt sedan sakta puttra på svag värme i ca 15 minuter, tills potatisen är mjuk. 
  4. Smaka av med salt samt svart- och vitpeppar.
  5. Häll över potatisen i en ugnssäker form och toppa med den rivna osten. 
  6. Gratinera med övervärme på 175 grader tills gratängen får fin gyllene färg.
 
Servera exempelvis till grillmiddag i midsommar vetja!  
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook