Powered by Jasper Roberts - Blog

Lökpaj

Hej min fina läsare denna lillördag!
 
Hoppas ni alla fått en bra start på dagen? Själv är det jobb-onsdag för min del så jag vet hur jag ska spendera min kväll. Hur ska ni spendera er? 
Gårdagen spenderade jag i alla fall hemma hos Maria och hennes familj. Vi var inbjudna på fika, och vi blev bjudna på både Nutellabullar, Kolagömmor och Chokladsnittar så det var ingen som gick från det fikabordet missnöjda om man säger så! Som vanligt när vi är där är det ingen som vill åka därifrån, varken jag eller barnen så det slutade som så många andra gånger - vi var kvar över middag också, Maria bjöd på Korv Stroganoff, och långt in på kvällen. Det är alltid lika roligt att träffas! På lördag kör vi en favorit i repris, men då kommer de till oss istället! Jag tänker grillkväll, så håll tummarna att det blir fint väder på lördag!
 
Just nu är det ju dock närmast lunchen man ska tänka på! Det är alldeles strax dags för lunch, och något som är väldigt god lunchmat är paj! Ja, paj är mycket uppskattat här hemma, i alla dess former. Man kan ju fylla en paj med precis vad som helst egentligen och variationerna är ju därför nästintill oändliga. Idag vill jag tipsa om en vegetarisk paj som en av mina mostrar, Anna-Carin, bjöd på sist vi var hemma hos dem och firade min kusins 18-års dag. En lökpaj som verkligen inte gick av för hackor om man säger så! Den passar perfekt på buffébordet, men funkar lika bra som ensamrätt! Gjord på fem olika sorters lök är detta är en riktigt smakrik fyllning vill jag lova! 
 

Lökpaj


4 portioner
 
Pajskal:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 3 msk vatten
 
  1. Blanda samman ingredienserna till en slät deg i en matberedare.
  2. Tryck ut degen i en smörjd paj- eller springform och nagga botten med en gaffel.
 
Fyllning:
  • 2 gula lökar
  • ca 15 cm purjolök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • salt och peppar
 
  1. Skala och hacka eller skiva all löken.
  2. Fräs löken tillsammans i en gryta tills den blir glansig.
  3. Häll över 1 dl vatten och smula ner buljongtärningen.
  4. Koka upp och låta puttra tills vattnet kokat bort.
  5. Häll löken i pajskalet.
  6. Vispa samman äggen och mjölken till en äggstanning. Krydda med salt och peppar.
  7. Häll äggstanningen över pajen.
  8. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter, tills pajen stannat och fått fin färg.
 
Servera tillsammans med en god sallad eller en grillad kött- eller kycklingbit. 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook