Powered by Jasper Roberts - Blog

Skånsk Gåsamiddag

Godmorgon Mårtensafton!
 
Idag är det Mårtensafton mina vänner, och då ska man enligt skånsk tradition servera gåsamiddag så klart! Från början var det ursprungligen en katolsk högtid för att inleda fastetiden innan jul och man firade i hela Sverige på 1500- och 1600-talet (ja, nu kommer historienörden i mig fram igen), men numera tror jag att traditionen mest hänger kvar i Skåne. Eller är ni fler där ute, i andra delar av landet som firar kanske?
Idag hänger nog inte den religiösa betydelsen kvar alls vad jag skulle tro, men det är ju fortfarande ett ypperligt tillfälle att äta lite extra gott och ställa till med tre-rätters i alla fall! God mat säger man väl aldrig nej till i onödan? Nej, jag menar väl det! Så, därför tycker jag vi fortsätter fira Mårten Gås i sann skånsk anda.
 
Vad ska då ingå på en traditionell skånsk Gåsamiddag? Ja, tre-rätters ska det ju vara, och middagen ska enligt tradition inledas med inget mindre än Svartsoppa! Ja, svartsoppa är en soppa som kokas på bland annat buljong och blod, gärna gåsblod i detta fallet då. Jag ska dock erkänna att jag aldrig smakat svartsoppa, för tanken på det lockar inte direkt om man säger så... 
Vi brukar fira Mårten Gås tillsammans med min sambos familj, som är från Skåne, och ingen av dem äter svartsoppa heller, så det serveras aldrig. Sambons farmor brukar iställer servera Gåsleversnittar till förrätt, och det mina vänner, det är mycket mer aptitligt i tanken, och i munnen. Så, här får ni en något modifierad gåsamiddags-meny av mig dagen till ära. Förrätten må inte vara riktigt traditionell, men den helstekta gåsen och den skånska äppelpajen  till efterrätt? Ja, de sitter precis där de ska, i sann skånsk gåsamiddags-anda! 
 
Har ni inte lust eller tid att stå och ställa till med tre-rätters en vanlig arbetstisdag? Nej, det är så klart inget tvång. Det går minst lika bra att äta Gåsamiddag på lördag, gärna tillsammans med familj och goda vänner. Bjud hem ett gäng och ställ till med gås-fest på lördag vetja! 
 
Trevlig Mårtensafton till er alla! 
 

Skånsk GåsamiddagFörrätt - Leversnittar: Grovt bröd, leverpastej och en söt liten färgklick till topping i form av inlagda mandariner. En lättsam och god liten start på måltiden, och definitivt ett helt acceptabelt alternativ till den straditionella svartsoppan. 
 
Huvudrätt - Helstekt gås: Gåsen är ju så klart den givna huvudattraktionen på en traditionell gåsamiddag! Den ska helstekas enligt konstens alla regler och sen ska den serveras med lika traditionella tillbehör förstås! Vad serveras den med då? Jo, ugnsstekt kulpotatis, gräddsås, inlagd gurka, broccoli och svart vinbärsgelé!
 
Efterrätt - Skånsk äppelpajDet finns ju massor med olika versioner av just äpplepaj, men denna skånska äppelpajen, den bjuder alltid min svärfar på. Den är den givna efterrätten till Gåsamiddagen varje november, och den är lika god vilken dag i veckan som helst. Man bör dessutom faktiskt ha en rejäl klick med vaniljsås till, för det hör liksom till! 
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook