Powered by Jasper Roberts - Blog

Fjärilskotlett på kaneldoftande grönsaksbädd

Hej igen!
 
Hoppas ni haft en mysig fjärde advent? Nu är vi hemkomna igen från barnens farfar och hans sambo där vi har spenderat vår sista advent för detta året. Vi blev bjudna på smarrig broilerkycklig och barnen fick öppna årets första julklappar! Resten av tiden har vi suttit med varsin kaffekopp i handen och pratat och bara tagit det lugnt. Härlig söndag med andra ord, om man bortser från att barnen fick för sig att ha en bråka-med-varandra-hela-dagen-dag idag. Nu leker de dock med varandra igen, som om de vore bästa vänner. Tur är väl det.
 
Resten av denna söndagen tänker jag göra mest ingenting. När barnen lagt sig planerar jag spendera kvällen framför tvn, eventuellt med en skål popcorn långt in på småtimmarna. Jag är äntligen ledig imorgon, och barnen har ju numera jullov, så jag ser fram emot ett välbehövlig lugn morgon med pyjamasmys långt in på dagen! Det innebär med andra ord att jag med gott samvete kan släppa nattugglan i mig lös för en gångs skull! 
 
Hur har ni spenderat er söndag?
 
Har det blivit någon adventsfika möjligtvis, eller kan godisbak som jag tipsade om i morse? Eller, kort och gott kanske "bara" en extra god söndagsmiddag tillsammans med nära och kära? Ja, hur som helst så hoppas jag i alla fall att ni haft en lugn och skön söndag och kunnat koppla bort julstressen om den infunnit sig. Som jag nämnt tidigare så julstressar jag inte över huvud taget, vilket är alldeles, alldeles underbart! Klapparna är inköpta och någon julmat behöver jag inte ens ägna en enda tanke åt denna gången. 
Vanlig hederlig vardagsmat däremot? Ja, den måste man ju faktiskt fortfarande tänka på, för vi kan ju inte gärna svälta oss fram till julafton, eller hur? Nej, precis. Vad ska vi äta då? Ja, det är ju trots allt jultider så vad sägs om en gammal hederlig kotlettmiddag med tillbehör med en liten smak av jul!? Jo, jag tänker mig kotletter med kaneldofftande grönsaker! Kanel i maten låter kanske konstigt i mångas öron, men våga prova och jag tror att du kommer bli positivt överraskad! 
 

Fjärilskotlett på kaneldoftande grönsaksbädd

 
4 portioner
 
 • ca 600-800 gram fläskkotletter
 • 2 stora morötter
 • 1 palsternacka
 • 2 röda äpplen
 • 1,5 tsk kanel
 • salt och peppar
 
Kall dragonsås:
 • 2 dl creme fracihe
 • 2-3 msk dragon
 • salt och svartpeppar
 
 1. Krydda kotletterna med salt och peppar.
 2. Bryn tills de får fin färg.
 3. Skala morötterna och palsternackan.
 4. Tärna morötter, palsternacka och äpplen. 
 5. Lägg kotletterna i en ugnssäker form och strö ut grönsakerna runt om. 
 6. Puda kanel över grönsakerna och krydda lätt med salt och peppar.
 7. Tillaga i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter, tills grönskerna mjuknat.
 8. Rör ner dragon i creme fraichen och smaka av med salt och peppar.
 
Servera kotletterna tillsammans med grönsakerna och en klick av den kalla dragonsåsen. 
 
 
Tips!
Vill man ha mer kolhydrater på tallriken kan man med fördel exempelvis servera med nykokt bulgur.  
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook