Powered by Jasper Roberts - Blog

Saffransbiscotti

Trevlig Första advent till er alla!
 
Ja, då tar det med andra ord sin start idag... Nedräkningen till jul är officiellt här. Hur känner ni? Längtar ni efter jul nu, har ni bivit slagna av den där berömda julstämningen än? Här lyser den med sin frånvaro ännu så länge kan jag meddela, men kanske bli det lite bättre i eftermiddag. Idag ska nämligen ljusstakarna och stjärnorna upp i fönstren! Nej, jag har inte satt upp dem än, för jag tycker nämligen att det är fusk att starta innan advent, och speciellt när advent, som i år, dessdutom infaller innan december månad. Så, idag ska de alltså upp, och adventsfikat ska givetvis fram!
 
I övrigt tänkte jag mig dessutom lite shopping... Ja, det blir en vända till Grand Samarkand idag också faktiskt. Jag passar på nu i helgen så jag kan åka utan barn = titta i lugn och ro utan att någon drar i mig och blir arg för att vi inte bara tittar på leksakerna. Hahaha, ja, ni som har barn vet precis vad jag menar!
Vad ska shoppas då? Jo, en eller två julklappar tänkte jag mig, för sen är jag nästan klar med julklappsshoppingen nämligen, och sen blir det lite vanlig, hederlig mathandling också. Ja, och så måste jag ha tag i en julklapp till jobbet också! Nästa vecka är det nämligen dags för julbord med jobbet, och då ska vi även spela julklappsspelet, så det måste fixas idag. Problemet är bara att jag inte har någon aning om vad jag ska köpa än, men jag hoppas att något liksom "hoppar ut" på mig från hyllorna idag, så håll tummarna! 
 
Tillbaka till advent och adventsfikat dock! Visserligen står regnet som spön i backen utanför fönstret, men ett tänt ljus på bordet och lite adventsfika ska det så klart bli ändå! Vad förknippar man mest med advenstfika tycker ni? Frågar ni mig så säger jag saffran och pepparkakor... Ja, kanske till och med lussekatter och pepparkakor, det kanske ni håller med om? Ja, men det finns ju även mycket annat gott man kan baka, som ändå smakar lika mycket advent, just med hjälp av de smakerna. Vad sägs exempelvis som spröda, gyllengula skorpor, eller biscotti, att duka fram på fikabordet. Dessa bakade min svägerska till ju förra året, och de gick åt som smör i solsken, både bland stora och små! Härligt gula med smak av jul! 
 

Saffransbiscotti


ca 40 stycken
 
 • 2 ägg
 • 2 dl socker
 • 75 gram smör
 • 6 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 gram saffran (2 paket)
 • ca 20 skalade sötmandlar 
 • 1 äggvita
 
 1. Vispa samman ägg och socker vitt och pösigt.
 2. Smält smöret häll ner det i äggsmeten.
 3. Blanda mjöl, saffran och bakpulver och rör ner i äggsmeten så det blir en deg.
 4. Grovhacka mandeln och arbeta in den i degen.
 5. Dela degen i fyra lika stora bitar och rulla ut bitarna till fyra längder, ca 25 cm långa.
 6. Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
 7. Pensla längderna med äggvitan.
 8. Grädda på 200 grader i ca 15 minuter.
 9. Ta ut och låt svalna.
 10. Sänk ugnstemperaturen till 100 grader. 
 11. Skär längderna i bitar och lägg tillbaka dem på ugnsplåten, med snittytan uppåt.
 12. Torka skorporna i ugnen på 100 grader i ca 30 minuter.
 13. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar, gärna i ett par timmar, tills de kallnat helt.
 
Tips!
Har man inte ork eller tålamod att vänta i flera timmar innan man avnjuter en skorpa eller två till kaffet går det lika bra att äta dem efter den första ugnstorkningen, men ju längre de får stå i ugnen efteråt desto krispigare blir de.  
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

#1 - - Nettan:

Nu blev jag jättesugen på att göra dessa saffransbiscotti.
Jag har varit på väg att göra biscotti flera gånger, men nu när det nalkas jul kanske man ska testa dessa.
Lånar ditt recept och ska testa så fort jag kan.

Svar: Vad roligt, jag tycker absolut att du ska testa, de är jättegoda! Lycka till! :-)
Jessica Fransson