Powered by Jasper Roberts - Blog

Sweet chiliglaserade spättarulader med vitvinssås

God söndagseftermiddag mina fina läsare!
 
Hoppas att ni haft en riktigt bra helg ännu så länge, och att denna söndag fortsätter i samma anda!?
Här hemma har jag precis satt mig ner efter en städsöndag! Ja, ni läste rätt, ingen vilodag här inte! Nej, vilodagen hade vi igår med lördagstacos, soffhäng framför en film med ostbågar och chips helt enligt barnens önskemål. Så, därför fick det bli krafttag idag istället så nu är huset skinande rent vilket alltid känns fantastiskt bra. 
 
Resten av denna dagen blir det familjemys för hela slanten! Vi ska snart bege oss in mot Växjö där min dotter ska gå på Knatteskutt och dansa för andra söndagen i rad och hon har längtat hela veckan. Hon har dessutom köpt en ny dansoutfit med Elsa från Frost som hon vill ha just till dansen, komplett med balettklänning med tyllkjol, ljusblåa, glittigra dansskor och ett ljusblått, glittrande diadem med en Elsa-tiara på. Hon är så stolt och nöjd som en liten 4,5-åring bara någonsin kan bli! 
Efter dansen ska vi alla på bio! Vi har köpt biljetter till 'Insidan Ut' och både barnen och vi ser fram emot att se den. Den verkar vara både roligt och mysig, och efter vad jag har hört så ska den tydligen vara bra. Tillhörande popcorn och läsk kommer det så klart också bli i biomörkret, för vad är ett biobesök utan popcorn?!?
 
I övrigt är det ju så klart söndagsmiddag på tapeten... Stek i all ära, men måste man äta helstekt kött bara för att det är söndag? Nej, så klart man inte måste! Varför inte servera fisk istället till exempel? Jag älskar verkligen fisk och försöker servera det så ofta som möjligt här hemma med tanke på att det inte bara är gott utan väldigt nyttig mat dessutom. Två flugor i en smäll liksom. Hursom helst, fisk passar ypperligt som lite "finare" bjudmiddag eller söndagsmiddag, lika väl som det passar som helt vanlig vardagsmat. Hur gör man den så där bjud-lyxig då? Jo, väldigt enkelt genom att glasera fisken med sweet chilisås och servera den tillsamans med en hemmagjord vitvinssås som passar perfekt till den mjälla spättan. Dessutom blir kontrasterna rött-vitt på tallriken precis så där lagom bjud-snygga! 
 

Sweet chiliglaserade spättarulader med vitvinssås


4 portioner
 
Spättarulader:
  • 600 gram spätta
  • 2 dl sweet chilisås
  • salt och svartpeppar
 
  1. Krydda filéerna med salt och peppar på båda sidor.
  2. Lägg fisken i en ugnssäker form och häll över sweet chilisåsen.
  3. Tillaga på 200 grader i ca 15 min. 
 
 
Vitvinssås
  • 2 schalottenlökar
  • 5 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • ca 0,5 krm vitpeppar
 
  1. Skala och finhacka löken, och fräs den sedan glansig i en kastrull.
  2. Häll över vatten och smula ner fiskbuljongtärningarna. Tillsätt vinet och låt koka upp. Koka tills såsen reducerats till halva mängden.
  3. Tillsätt sedan matlagningsgrädden och låt koka ihop.
  4. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera spättaruladerna med såsen, kokt potatis, lite extra sweet chilissås och en citronklyfta att pressa över fisken.  
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook