Powered by Jasper Roberts - Blog

Pasta med tomat- och baconsås

 

Välkommen måndag och julveckan!
 
Ja, mina vänner, julveckan är kommen! Är ni redo? Är maten och klapparna inhandlade, är granen framtagen och julgodiset bakat? Inte? Äsh, det är inget att stressa om, julafton är ju inte förrän på lördag i år, så än finns det tid. Så, stressa lugnt där ute allesammans! Själv känner jag mig ganska redo för julen faktiskt, det enda som jag har kvar är att inhandla ett fåtal klappar som ännu inte blivit gjort. Jag vet dock vad jag ska ha, så det bör vara ganska snabbt avklarat när jag väl bara tar mig tiden att ta mig till stan.
Vi ska fira julafton tillsammans med sambons familj i år, och sen är det min familjs tur på juldagen. Vi har en stående julfirar-regel so vi haft sen vi blev tillsammans för många år sedan, och det är en vartannat-år-regel: vartannat år firara vi julafton med min familj och vartannat år med hans familj. Vi vet det, och båda våra familjer vet det, så det blir aldrig någon diskussion av det och det är jätteskönt verkligen. Nåväl, det är i slutet av veckan som sagt, så ännu är det inte riktigt dags. 
 
Har ni kanske några andra planer i veckan fram tills dess? Här hemma är vi alla lediga denna veckan och ska ha en familjevecka tänkte vi. Jag tänkte dessutom köra runt lite i min nya bil, jag är så nöjd med den som man bara kan vara! Framför allt tänker jag njuta av att vara lite ledig, ni vet, sova till jag själv vaknar och stanna uppe utan dåligt samvete och stress om sovtid på kvällarna. Underbart om ni frågar mig. 
 
Matlagning då? Jo, men självklart! Denna veckan tänker jag att det kanske mer än någonsin kan behövas snabblagade rätter med få ingedienser på innehållslistan, så man hinner med alla de där julförberedelserna man behöver stå i. För inte äter ni väl julmat hela veckan väl? Här gör vi det definitivt inte i alla fall, för då hade jag personligen i alla fall inte velat äta en enda köttbulle eller skinkskiva när julafton väl kom. Nej, här blir det bara julmat på självaste julafton, inget tjuvstartande inte! 
Fram tills på lördag äter vi därför vanlig, hederlig vardagsmat, men som gärna som sagt går lite extra snabbt att tillaga. Här kommer därför ett extremt snabblagat recept som bara tar ett par minuter att förbereda och som sedan är klart på samma tid som det tar för pastan att koka klart. Vi pratar om bacon (underbara bacon) i en god, men enkel tomatsås som både mättar och uppskattas av såväl små som stora. 

 

Pasta med tomat- och baconsås

 
4 portioner
 • 3 paket bacon
 • 1 stor gul lök
 • 400 gram krossade tomater
 • 2 dl creme fraiche
 • 1 köttbuljongtärning
 • 1 msk paprikapulver
 • svartpeppar
 
 1. Tärna baconet och finhacka löken.
 2. Fräs löken glansig tillsammans med paprikapulvret.
 3. Tillsätt baconet och bryn tillsammans med löken i ca 5 minuter.
 4. Rör ner creme fraiche och häll över de krossade tomaterna. 
 5. Smula ner buljongtärningen.
 6. Koka upp och låt puttra samman i ca 5-7 minuter.
 7. Smaka av med svartpeppar.
 
Servera tillsammans med nykokt pasta, och varför inte exempelvis några rivna morötter.