Powered by Jasper Roberts - Blog

Mocha-marängtårta

God söndagskväll alla mina fina läsare!
 
Hoppas ni haft en bra vecka, och framför allt en bra och avlappnande helg? Nu lider ju även denna veckan, och helg, mot sitt slut nämligen, så hoppas ni kunnat samla kraft och energi så ni är redo att ta er an den stundande arbetsveckan! Själv har jag precis avslutat en jobbhelg så någon egentlig vila har det inte blivit denna helgen, men jag har ju å andra sidan precis haft ledigt sportlov tillsammans med barnen, så vem klagar? Inte jag i alla fall. 
Den kommande veckan blir dock en ganska tuff vecka arbetsmässigt då jag dels ska jobba lite extra och dels har extra uppgifter att avverka under veckans gång, bland annat ett möte i slutet av veckan som jag nästan lite längtar till det är över om jag ska vara ärlig... Nåja, det kommer säkert gå bra det med, och man kan ju inte älska alla aspekter av sitt jobb alltid, konstigt vore väl annat. 
 
Idag är det för övrigt faktiskt inte bara vilken söndag som helst, utan i
dag fyller dessutom en av mina allra finaste vänner år. Hipp, hipp, hurra på din födelsedag Maria! Hoppas att du haft en riktigt bra födelsedag, och att du blivit precis så där vansinnigt bortskämd som du förtjänar vännen! 
 
Eftersom jag har jobbat denna helgen, så firade vi Maria redan i torsdags. Vi åt gott och fikade ännu godare efter maten i form av en Oreo-glasstårta som verkligen inte gick av för hackor. Faktum var att den gick åt i ett litet nafs vill jag bara lova! receptet kommer så klart dyka upp inom det närmaste. Här och nu kommer det dock bli en helt annan tårta. Ja, jag tänkte att eftersom det är Marias födelsedag så ville jag bjuda på tårta på bloggen också. 
 
Dagens födelsedagstårta blir dock en marängtårta med kaffesmak! I början på veckan var jag nere i Blekinge och firade min morfar på hans 83-års dag, och då bjöd min mormor på detta mästerverk! Marängtårta med kaffesmak kanske låter väldigt "vuxensmakade", men jag kan meddela att även mina barn älskade den. De fick bara en liten bit var då jag inte trodde de skulle äta kaffetårta, men ack så fel jag hade! Jag fick snällt skära en varsin liten bit till, till dem båda, för den gick åt som smör i solsken. Kanske föga förvånande egentligen dock, jag menar tänk er själva: seg kaffemaräng fylld med grädde och bananer, och som pricken över i - choklad. Ja, vad kan egentligen gå fel!?
 
 

Mocha-marängtårta

 
ca 8-10 personer
 
 • 7 äggvitor
 • 5 dl strösocker
 • 1 nypa salt
 • 0,5-1 dl frystorkat kaffepulver (efter smak)
 
Garnering:
 • 3 dl vispgrädde
 • 2-3 bananer
 • 50 gram mörk choklad
 
 1. Vispa samman äggvita, strösocker och salt (i en rostfri/värmetålig bunke).
 2. Sätt bunken i ett vattenbad. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält.
 3. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
 4. Vänd försiktigt ner kaffepulvret så att marängen blir randig.
 5. Klicka ut marängen till två lika stora bottnar (runda eller rektangulära) på bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
 6. Grädda på 150 grader i ca 50-60 minuter. Låt svalna helt.
 7. Vispa grädden till önskad konsistens och klicka ut den över en av de kalla marängbottnarna. 
 8. Skiva bananerna och lägg ut dem över grädden. 
 9. Lägg den andra marängbotten över bananerna.
 10. Toppa tårtan med riven choklad.
 
Servera och bara njuuut!
 
#1 - - Anonym:

Men gulle dig ❤️

Svar: <3 <3 <3
Jessica Fransson