Powered by Jasper Roberts - Blog

Yakiniku med morötter och sesamfrön

Happy friday allesammans!
 
Jag tog helg för mer än 2 timmar sedan redan, och det känns alldeles fantastiskt skönt och välbehövligt kan ni tro! I ett par veckors tid har jag jobbat häcken av mig rent ut sagt, så jag ser nu verkligen fram emot dels ledig helg i första hand, och sen påsklovet som kommer. Vila, vila, vila och sova länge på morgonen, ja tack! 
Först och främst är det nu som sagt helg, och denna helgen har vi både ett middagsbjudning att se fram emot, och dessutom ett kalas. Ja, det är ju med andra ord upplagt för att bli en riktigt trevlig helg med andra ord. Inte blir det sämre av vädret heller om man säger så - jag sitter just i detta nu med altandörren öppen och det känns som det var en evighet sen jag kunde göra det sist. 
 
Som om det inte räckte med att det är fredag, att jag slutat tidigt och att våren gör sitt intåg så slipper vi dessutom äntligen ifrån de där hemska avfuktningsfläktarna idag! Lycka ska ni veta! Efter förra helgens vattenläcka med efterföljande översväming i hela huset har vi nu fått leva i ett konstant dån från dessa fläktar sen i söndags morse, och även om jag vet att de gör nytta så har jag minst sagt varit trött på dem. Tänk er själva att leva i ett konstant fläktdån dygnet runt - man hör knappt vad man själv tänker kan man meddela för er som inte varit med om det. Risken att man blir smått tokig på kuppen har känts mer än överhängande... Ja, jag är som sagt mycket lycklig över att äntligen slippa dem. Nu återstår bara att se vad som ska göras åt de vattenskadade golven, men jag antar att det får vänta till nästa vecka, så, fortsättning följer.
 
Istället går vi raskt över till fredagens middag tycker jag! Barnen har redan börjat tjata om fredagsmys, och de vill ha både godis, glass och ostbågar tyckte jag mig höra medan de pratade i mun på varandra när vi kom hem från hämtningen. Nåja, vi får se vad det blir för gott sen, men oavsett så måste man ju äta något lite vettigare innan. 
Äter ni typiskt tacos på fredagar? Här hemma gör vi faktiskt inte det, nej, faktum är att vi äter tacos ganska sällan tror jag om man lyssnar på vad andra familjer berättar. Jag tycker också om tacos, men personligen föredrar jag nio gånger av tio att fixa till något annat lättlagad som ändå inger den där rätta helgkänslan. Ni vet, den där med lite extra guldkant på tallriken liksom. En sådan rätt är Yakiniku en typ av biffwok med rena, japanska smaker. Det bästa med yakiniku? Det är att det är väldigt enkelt att göra hemma, och passar perfekt till fredagsmiddag som sagt, så passa på att testa redan idag! 
 

Yakiniku med morötter och sesamfrön 

 
4 portioner
 • 500 gram nötkött
 • 2 morötter
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 "tumme" färsk ingefära
 • 0,5 dl japansk soja
 • 1 tsk socker
 • 2 msk sesamfrön
 
 1. Strimla köttet fint och skär morötterna i tunna stavar.
 2. Finhacka vitlöken.
 3. Blanda samman vitlök med 1-2 msk riven ingefära, soja och socker.
 4. Fräs morötterna i olja i en stekpanna under ett par minuter.
 5. Tillsätt köttet och bryn ytterligare ett par minuter.
 6. Häll över såsen och låt puttra ihop någon minut eller tills köttet är genomstekt.
 7. Strö sesamfrön över köttet vid servering.
 
Servera yakinikun tillsammans med nykort ris och gärna lättsaltad, förvälld blomkål.