Powered by Jasper Roberts - Blog

Marängtårta med kolakräm

Hej och godkväll!
 
Onsdagen börjar lida mot sitt slut nu, och ja, vi börjar väl så smått räkna ner till helg igen eller vad säger ni? Jo, det tycker jag nog minsann... Just denna onsdag har dock varit lite minihelg så här mitt i veckan eftersom det varit lovdag idag. Kompetensutveckling för all skol- och fritidspersonal, så barnen har varit lediga från skolan och förskolan idag, ja, jag har varit ledig jag med förstås. Vi har haft en riktig hemma-dag och bara rått om varandra... Eller ja, barnen har mest varit i luven på varandra större delen av dagen idag av någon anledning, men jag har rått om dem båda då i alla fall.
 
Det där med dagsform och barnen... Igår hade vi en riktigt bra dag där ingen bråkade och alla var nöjda och glada. Min sons tandläkarbesök på morgonen gick jättebra. Han var rädd och tyckte att det var läskigt, men när han fick hålla mamma i handen så blev tanden lagad trots allt och efteråt var han stolt som en liten tupp, men all rätt! Vi var sedan inne i Växjö efter skolan och gick en vända på Toys R Us, och sen stannade vi till och åt mellanmål och fikade på ett av mina favoritfik, Hennings. Barnen lekte tillsammans och uppförde sig utan att bråka, och ja, det var bara kul verkligen. Idag tog de igen det med råge istället, men man kan ju inte vara sams jämt, haha, eller? Nåväl, man får ta till vara på dagar som igår och spara dem i minnnet för dagar som idag... 
 
Imorgon? Ja, då är det jobb, skola och förskola som gäller igen. Det är ju dock redan torsdag imorgon, vilket som sagt innebär att det är full fart fram mot helgen som gäller nu. I helgen får vi besök av sambons syster och hennes familj, och barnen ser jättemycket fram emot att få leka med sina små kusiner igen! Så det ska bli roligt. 
 
När vi ändå är inne på både ämnet helg och gäster, så kanske det kan passa bra med ett sött tips denna onsdagskväll? Jo, klart det kan! Idag vill jag tipsa om en busenkel liten tårta eller dessert som man kan slänga ihop på ett nafs, vilket kan vara behövigt ibland när man kanske få oväntat besök, ja, eller om sötsuget bara sätter in så där akut som det har en tendens till att göra när man minst förväntar sig det. Vad pratar jag om nu då? Jo, en marängtårta som man slänger ihop på man 15 minuter om man "fuskar" och köper färdiga marängbottnar. Självklart kan man baka sina egna bottnar om man har lite mer framförhållning, men har man bråttom är de färdiga ett ypperligt alternativ. Det blir sött så det förslår, men gott som tusan!
 

Marängtårta med kolakräm


6-8 portioner
 
  • 2 marängbottnar
  • 1 burk karamelliserad mjölk
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 paket blåbär (eller andra bär)
 
  1. Lägg den ena bottnen på ett fat.
  2. Bred ut den karamelliserade mjölken på botten (man behöver inte ta hela burken).
  3. Lägg på den andra marängbottnen.
  4. Vispa grädden så den bildar mjuka toppar och bred sedan ut den överst.
  5. Toppa med blåbären.
 
Servera tillsammans med en rykade het kopp kaffe.
 
Tips!
Tycker man att det bli för sött kan man med fördel byta ut kolakrämen mot lemoncurd istället, eller varför inte en god hemmagjord rabarbercurd