Powered by Jasper Roberts - Blog

Rispanna med curryräkor

Godmorgon!

Vilken fantastisk vecka denna vecka visade sig att börja som! I måndags hade jag en tågbiljett bokad i mitt namn, och tåget skulle ta mig till Malmö där jag var anmäld till en kurs via jobbet i tisdags. Eftersom kursen började tidigt på morgonen 20 mil söderut så bokades tågbiljett och hotellrum åt mig, och två andra medarbetare. Det ena resesällskapet jobbar jag med, och känner någelunda, men den andra tjejen hade jag inte ens ett ansikte på eftersom hon skulle göra oss sällskap från en annan verksamhet. Det visade sig dock gansk snabbt, redan på tågresan ner, att jag kunde inte önskat mig bättre resesällskap! Som vi har skrattat! Tågresan blev till en middag på Lilla Torg, som blev en hotellfrukostmorgon som blev en hel dags kursande med precis lika mycket skratt rakt igenom. När jag säger skratt menar jag för övrigt gapskratt, ni vet, den där sorten då tårarna rinner och man få kippa efter andan och som avlöser varandra liksom. Ja, precis så! Underbar och energigivande start på veckan minst sagt! 

Igår satt jag i möte första hälften av dagen och sedan i jobbtelefonen resten av dagen (konstraster från början av veckan), och idag är jag ledig. Idag är jag ledig, så jag och min dotter ska åka och möta upp sambon för lunch om ett litet tag. Resten av dagen ska vi inte göra så mycket mer än att bara vara och mysa tillsammans tänkte jag... så... håll alla tummar ni har för en barnbråks-fri eftermiddag!

Lite matlagning då? Ja, det ska det så klart också bli! Exakt vad vi ska äta här hemma idag, det har jag inte bestämt än (planeringen har varit lite si så där denna veckan), så jag får klura på den nöten en liten stund till. Er tänkte jag i alla fall bjuda på lite räkor idag! Räkor är ju så fantastiskt gott verkligen om ni frågar mig! Äter ni mycket skaldjur i er familj? Här hemma älskar alla det, stora som små, och det blir alltid hurra-rop när det kommer räkor på middagstallriken. Här och nu vill jag tipsa om en gyllengul allt-i-ett-rätt där räkorna får samsas tillsammans med ris, curry, vitlök och basilika som funkar lika bra till vardags som till fest. Nästan som en indisk paella med fantastiska smaker med hjälp av enkla medel, mums!

 

Rispanna med curryräkor

 

 4 portioner

 • 2 dl okokt ris
 • 4 salladlökar
 • 2 gula paprikor
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 tsk curry
 • 500 gram skalade räkor
 • 2 dl vatten
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 2 tsk basilika
 • salt och peppar
 
 1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
 2. Skär salladslöken i bitar, och tärna paprikorna.
 3. Hetta upp olja i en stekgryta och pressa ner vitlöksklyftorna.
 4. Tillsätt salladslöken och paprikan, och låt fräsa i några minuter.
 5. Krydda med curry, basilika, salt och peppar.
 6. Rör ner det kokta riset i grytan tillsammans med räkorna.
 7.  Häll över vatten och smula ner buljongtärningen.
 8. Låt puttra sakta tills buljongtärningen löst upp sig.
 9. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
 
Servera gärna tillsammans med lätt förvällda grönsaker som bönor eller broccoli.