Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 34

Hej och trevlig söndag till er alla! 
 
Hoppas ni haft en bra vecka där ute? Ja, jag vet, jag har varit missing in action denna veckan så att säga, och det ber jag om ursäkt för till er som undrat. Jag finns dock här, men har haft fullt upp veckan som gått verkligen, som tur väl är bara roligheter dock! Vad har jag hittat på då kan undras?
 
Jag inledde veckan med en kick off på mitt nuvarande arbete där vi hela dagen konfererade på Royal Corner i Växjö tillsammans. Det åts god mat på La Castellina och pratades och diskuterades för glatta livet däremellan. Vi fick mycket matnyttigt med oss och hade en riktigt trevlig dag tillsammans om jag får säga det själv. På kvällen avslutade vi med spa och sedan middag tillsammans på Stars & Stripes i Växjö. 
Resten av veckan har jag träffat nya kollegor och försökt bekanta mig med min nya arbetsplats så gott jag kunnat. Ja, jag har varit och hälsat på och hängt med på deras kick off vecka så här innan skolstart. Det har varit en riktigt trevligt vecka, verkligen, men även intensvi med många nya intryck och en trött hjärna om kvällarna minst sagt. Efter denna veckan är jag än mer övertygad om att det kommer bli ett trivsamt och bra jobb som kommer passa mig alldeles utmärkt.
 
I övrigt har jag dock även hunnit med en vinkväll tillsammans med härliga (gamla) kollegor. Gott vin, gott snack och en massa popcorn, ja, sämre kan man absolut ha det en augustikväll om man säger så. Vi har även besökt Karl Oskar Dagarna i Växjö som huserat denna helgen. Vi var och åt middag tillsammans med min bror och min brorson i fredags, vilket innebar andra besöket på Stars & Stripes för mig denna veckan. Vi lyssande en sväng på Rix FM Festival och barnen åkte karuseller och köpte godis. Alla mer än nöjda och glada.
Igår kväll hann vi även med en mycket trevlig kräftskiva hemma hos goda vänner här i närheten. Kräftor i överflöd eftersom vi fiskar egna (läs: sambon fiskar och jag äter, haha), goda pajer och sedan en ostbricka med räkor och lite bubbel som fick avrunda lördagskvällen. Ja, mycket trevligt som sagt.
 
Som ni hör har jag helt enkelt inte haft tid för bloggen så mycket denna veckan, tyvärr! En matsedel är det ju dock tradition och så klart ska ni få en även denna veckan. Självklart finns en kräftskiva med på veckans lilla inspirationslista, och mycket annat gott därtill! Hoppas ni får en riktigt bra kommande vecka, vi ses och hörs! 
 

Matsedel vecka 34

 
Måndag - Kycklingsallad med pestopastaDet här är minst sagt ett bra sätt att inleda denna nya veckan mina vänner! Lagom lättsam i sommarvärmen, men matig, mättande och smarrig till tusen. Denna salladen med kombinationen kyckling-pasta-basilka är kort sagt en av mina personliga favoritsallader! Den är helt enkelt så jä*la gooooooood!! 
 
Tisdag - Dubbelpanerad fisk med skolans fisksåsTisdagar har ju alltid varit klassiska fiskdagar, i alla fall om man ska gå efter skolmatsedeln, och varför inte liksom?  Så, idag tänkte jag idag dela med mig av en riktig skolmatsedelsklassiker - skolans fiskssås! Ni vet den där kalla såsen som man liksom bara ville äta ur en stor soppskål helst, så god den var! Japp, exakt den! Alldeles ljuvligt gott, med farligt mycket mersmak! Det bästa av allt? Den är barnsligt enkel att göra! 
 
Onsdag - Räksallad med mango och avokadoEtt middagstips som går barnsligt snabbt att slänga ihop och som är proppfull med vitaminer, nyttiga fetter, kalcium och protein - det ni! Jag pratar en middag där ljusrosa räkor, söt mango och krämig avokado samsas och utgör en riktigt krispig och matig sallad! 
 
Torsdag - Kalkon- och ostomelettNågot som är väldigt enkelt och smidigt att tillaga är en riktigt god ugnsomelett! Den kan ju dessutom smaksättas med precis vad som helst egentligen! Denna omeletten har jag "fyllt" med kalkon och ost, och smaksatt den med min favoritört: basilika. Servera med en smakrik sallad och middagen är, så att säga, biff! 
 
Fredag - Lök- och baconlindade BBQ-köttbullarVad sägs om köttbullar på grillen?!? Ja, det låter kanske lite märkligt, och svårt, men det är varken det ena eller det andra, det lovar jag. Riktigt stora, maffiga och saftiga köttbullar omhuldade av lök, lindade i bacon och sist, men inte minst, penslade med en riktigt god BBQ-sås. Ja, mina vänner, detta om något är verkligen matporr - syndigt gott!
 
Lördag - KräftskivaDet är ju kräftsäsong nu i allra högsta grad, och kräftskivan är så klart på tapeten! Det är ju alltid tacksamt att ha allt samlat på ett och samma ställe, att helt enkelt bara vill ha en "färdig" meny att servera! Ja, då ska jag självklart tillhandahålla detta! Här hittar ni alla mina måsten samlade inför årets kräftskiva - enkelt och lättlagat, men framför allt förförande gott! Det enda ni själva behöver lägga till är den eventuella nubben och massor med goda skratt! 
 
Söndag - Karré med rödvinsbalsamicosåsMitt bästa söndagstips i sensommartider? Släng en saftig bit rödvinsmarinerad karrékotlett på grillen, rosta lite hemmagjorda potatisklyftor i ugnen och hacka samman en riktigt fräsch och krispig sallad. Servera alltsammans med en galet god rödvinsbalsamico som pricken över i. Det mina vänner, det är sommar på tallrik som minst sagt är värdig namnet söndagsmiddag!
 
Veckans söta - Amerikansk blåbärscheesecakeVad sägs om att baka, baka liten kaka? Regninga höstdagar är ju perfekta bakdagar! Eller vad säger ni? Om inget annat så lyser ju det färdiga bakverket upp den gråa dagen lite extra i alla fall. Speciellt detta bakverket, som inte bara är gott, men även en riktig färgklick på fikabordet med sin lila-blå fyllning. Bakad, amerikansk cheesecake med smak av mitt favoritbär: blåbär! 
 
 

Matsedel vecka 33

Godmorgon måndag!
 
Hoppas ni hann njuta av den alltid lika snabbt förbiflygande helgen? Jag hade fullt upp i helgen i alla fall då vi var på 40-års kalas i lördags där vi åt hur mycket gott som helst verkligen, ja, och så klart umgicks och hade trevigt tillsammans också. Igår kväll tog jag med mig barnen på bio. De har velat se The Emoji Movie nu hela sommaren, sen trailern kom för ett tag sen, och nu igår var det äntligen dags. Film är ett gemensamt intresse som hela familjen delar, och om den visas på en bioduk? Ja, desto bättre så klart! Lite biomörker och en stor popcorn är ett mer än ok sätt att spendera några timmar om ni frågar oss. Filmen då? Jodå, den var bram barnen tyckte om den, och då speciellt min 8-åring. 
 
Hursom, man ska leva i nuet sägs det, och just nu har vi månad och ny vecka framför oss med allt vad det innebär. För min del innebär det kick off vecka, dubbelt upp! Idag är det kick off med min nuvarande arbetsplats. Vi ska till Royal Corner i Växjö där vi ska konferera, luncha och fika på dagen, och sen blir det spa och restaurang ikväll. Verkligen inte fel sätt att inleda en arbetsvecka på om man säger så! 
Imorgon blir det kick off med min nya arbetsgivare! Jag ska ju inte börja på min nya arbetsplats förrän i oktober, men blev erbjuden att vara med på kick offen ändå, så det tackar jag så klart inte nej till. Det ska bli mycket spännande verkligen eftersom jag inte träffat några av mina nya kollegor än, men imorgon så! Ja, dubbla kick offs med andra ord, och som ni hör kommer det bli en minst sagt intensiv och rolig vecka!
 
Veckan därpå är det skolstart igen, och vardagen börjar på fullaste allvar för oss alla med allt vad det innebär. Där ibland vardagsmaten. Ni har ju kunnat hitta en ny veckomatsedel här den största delen av sommaren, men nu kommer vi ju behöva dem mer än någonsin igen. Planering är a och o, och allt för att undvika vardagsstressen. Så, här kommer veckans lilla hjälpreda från mig till er. Hoppas ni får en riktigt trevlig vecka!
 

Matsedel vecka 33

 
 
 
Måndag - Västerbottenpaj med fetaost: Varför inte inleda veckan med en vegetarisk måndag i form av en Västerbottenpaj! Servera gärna det något gott bröd till med god aioli att doppa i så klart! Vill man ha något till sin paj, som inte är vegetariskt så är ju denna pajen det perfkta kräfttillbehöret! Ja, paj hör verkligen till kräftskivan och kan så klart serveras i en oändligt uppsjö av olika smaker och innehåll, men det klassiska till kräftorna är ju ändå en god västerbottenpaj! 
 
Tisdag - Capresefisk: Färsk mozzarella, tomater och basilika. Min absoluta favoritkombination! Ja, mina vänner, jag skojar inte när jag säger att denna oslagbara kombination passar lika bra till nästan allt. Ja, även fisk! Om ni inte testat detta ännu så är det mer än hög tid vid detta laget vill jag lova! 
 
Onsdag - Biffar i MedelhavssåsVad ska vi bjuda på, på en lillördag som denna då tro? Vad sägs om biffar i en riktigt god och krämig sås med en liten smak från Medelhavet: soltorkade tomater? Soltorkade tomater är en riktig favorit i min bok, och jag smyger mer än gärna in det i matlagningen så ofta jag kan. Den höjer många rätter det där extra snäppet som gör att man får mersmak på middagen helt enkelt! 
 
Torsdag - Pasta med skinksås Idag blir det lättsamt och så enkelt som möjligt verkligen. Så vad sägs om en god, lättlagad och väldigt billig pastarätt så här sista riktiga vardagen innan helgen? Pasta går ju alltid hem hos både stora och små, så det är ju ett säkert kort. Dränker man dessutom pastan med en god och krämig skinksås så är middagen klar på ett kick och alla går nöjda från bordet. Jo, dränker, för mycket sås ska det vara! 
 
Fredag - Grillbit med melonsalsa med fetaost: En riktigt god köttbit kan vara ack så god en fredagskväll, men den blir snäpppet godare med en god sallad vid sidan om! Vad sägs om att fredagsmys med en sallad med melonsalsa där både sött, salt och hett får samsas på tallriken? Gott så det förslår vill jag lova, och dessutom en riktig fröjd för ögat med alla sina vackra färger.
 
Lördag - Röd kräftgryta: Kräftskiva är ju kanske det första man tänker på när någon nämner kräftor vid denna tiden på året, men det finns ju så mycket annat gott man kan göra med kräftor också! Som denna härligt röda "grytan" fylld med godsaker som passa minst lika bra till vardagsmat, eller på en bjudning! Eller, varför inte servera den som en del av kräftskivan - ju fler kräftor på bordet desto bättre, väl?
 
Söndag - Kyckling med pepparrotsdressing: En enkel, fantastiskt god kycklingrätt som vem som helt kan laga verkligen! Saftig kyckling som servera tillsammans med en krämig dressing med lite sting i, perfekt söndagsmiddag! Tycker man inte om pepparrot kan man exempelvis ersätta den med vitlök, eller bara utesluta, helt efter eget tycke.  Bättre än så här kan man knappast avsluta matveckan faktiskt.
 
Veckans söta - Bananoffee PieDenna veckan tänkte jag att jag skulle bjuda er på det prefekta sista-minuten-fikat! Ja, en sådan behöver ju alla ha i sitt arkiv för de där gånger då man bokstavligt talat får oväntat besök eller gäster med kort varsel. Jag pratar om en kolapaj som tar mindre än en halvtimme att slänga ihop, och som inte behöver en endaste sekund i ugnen! Jag bjuder gärna på denna när jag får gäster, och alla älskar den, alltid! Jo, faktiskt, jag lovar! Frasig botten, len kola, mjuka gräddiga toppar, banan och choklad. Vad finns det att inte tycka om!?  

Kyckling med pepparrotsdressing

Trevlig söndag allesammans!

Även denna vecka, och helg, lider mot sitt slut... Många har kanske fortfarande semester där ute? Själv har jag avverkat min första arbetsvecka efter min semester, och det har gått hur bra som helst. Visst, lite länge ledighet hade man väl som sagt aldirg tackat nej till, men det har varit en förträffligt lugn vecka på jobbet så det känns skönt. Kommande vecka blir det lite mer fartfyllt med dubbla kick-offs, vilket ska bli riktigt roligt verkligen, så det är något att se fram emot.

Veckan som gått har dock givetvis inte bara handlat om jobbet. Barnen har varit på sin första fritidsvecka, och min 6-åriga dotter tycker det är fantastiskt roligt, vilket jag är tacksam för! Min son tycker nämligen inte alls om fritids, så det känns alltid tråkigt att lämna honom där, men vad gör man. Hursom, efter jobb och fritids så har vi försökt bara ta det lugnt. Barnen har lekt med kompisar dock i massor. Dottern är oftast iväg och leker hos grannflickan, medan sonen har haft kompisar hemma varje dag i veckan efter fritids, så det går liksom jämnt upp, haha. Fullt hus allt som oftast i alla fall. 

Själv vet jag knappt vad jag gjort egentligen? Dagarna flyger förbi mig alldeles för snabbt känns det som, så jag hänger liksom inte riktigt med. Nu i helgen har vi dock varit iväg på 40-års fest. Min svägerskas man fyllde 40 igår, så vi tog oss ner till Skåneland för att fira honom. Mycket trevligt med mycket god mat och roligt sällskap. Svägerskan bjöd på tapas buffé med bland annat potatissallad, vattenmelonsallad, foccacia, tapenade, ostpaj, brie och marmelad, olika sorters kallskuret och ett gäng fantastiskt goda smördegsbakelser med getost. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av allt det goda här nu inom kort, så håll utkik. 

Söndagen har hittills gått ut på sovmorgon, långfrukost och kräftkok efter att sambon kom hem med årets andra kräftfångst. Ja, det börjar fyllas upp i frysen nu, men många mer ska det bli innan säsongen är slut för i år. Hursom, på tal om mat, så vill jag idag bjuda er på en enkel, fantastiskt god kycklingrätt som vem som helt kan laga verkligen! Saftig kyckling som servera tillsammans med en krämig dressing med lite sting i, perfekt söndagsmiddag! Tycker man inte om pepparrot kan man exempelvis ersätta den med vitlök, eller bara utesluta, helt efter eget tycke. 

Fortsatt trevlig söndag nu till er alla! 

 

Kyckling med pepparrotsdressing

 
4 portioner
 
Kyckling:
  • 500 gram kycklingfilé
  • ca 2 tsk lökpulver
  • ca 2 tsk paprikapulver
  • salt och svartpeppar

Pepparrotsdressing:
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 dl rapsolja
  • 4 msk vatten
  • 2 msk gräslök
  • 3 msk riven pepparrot
  • salt
 
  1. Krydda kycklingfiléerna med lökpulver, paprikapulver och salt och peppar.
  2. Bryn dem runt om med smör.
  3. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form och stek färdigt dem i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter, tills de är genomstekta.
  4. Lägg senapen i en skål.
  5. Tilllsätt oljan i en tunn stråle under vispning.
  6. Vispa i vattnet.
  7. Tillsätt gräslök och pepparrot och rör om.
  8. Smaka av med lite salt.
  9. Skiva kycklingfiléerna och lägg upp dem å ett fat.
  10. Ringla ungefär hälften av dressingen över kycklingen.
 
Servera exempelvis tillsammans med ris och en god krispig sallad, samt resten av dressingen vid sidan om. Toppa gärna rätten med lite extra gräslök och riven pepparrot efter smak. 
 
 
Visa fler inlägg