Powered by Jasper Roberts - Blog

Västerbottenpaj med fetaost

Välkommen tisdag, och kräftpremiären 2017!
 
Hur har starten på veckan varit? Kanske finns det fler där ute än jag som började jobba denna veckan igen? Ja, tillbaka till jobbet och vardagen för min del alltså, ja för hela familjens del. Nej, det var inte ett dugg roligare, eller lättare för den delen, att väckas av väckarklockan idag än det var igår och det kommer garanterat inte vara ett dugg lättare eller roligare imorgon kan jag lova. Kaffe är min allra bästa morgonkompis just nu om man säger så, i mängder. Jag önskar innerligt att jag vore morgonpigg, det känns som att vardagslivet hade varit så pass mycket enklare då, men ack nej. Kvällsmänniska har jag alltid varit och kommer antagligen alltid att så förbli. 
 
Hursom, andra dagen för lilleskruttan på fritids idag, och jag hoppas att det går lika bra idag som det gjorde igår. Som tur väl är så har hon ett par kompisar som också börjat redan, vilket så klart gör det roligt. Storebror tycker inte det är lika kul att ha lillasyster där. Det är inte lätt att varken vara storebror eller lillasyster ibland. De går dock bara på samma fritidsavdelning nu under återstoden av sommarlovet, vilket bara är två veckor, för när skolan börjar sen så kommer de gå på två olika frititdsavdelningar. De behöver bara ses när de är ute och leker med andra ord, så jag tror nog att de kommer överleva, haha.  
 
Nåväl, idag är det kräftpremiär 2017! Tycker ni om kräftor? Här hemma älskar vi kräftor, alla utom min son som inte alls tycker om dem, och sambon fiskar egna. Han och en vän delar ett fiskevatten i vår lokala sjö, så det är så färsk och närfångat det bara kan bli må ni tro, och gudomligt gott! Ja, vi älskar dem som sagt och äter dem gärna så ofta tillfälle ges, eller andan faller på. Det är ju dock inte bara kräftorna som är det goda egentligen, utan det är ju även alla de klassiska tillbehören som man har till. När vi har kräftskiva här hemma så serveras det något gott bröd till, kanske lite räkor med god aioli och så klart en god paj! Ja, paj hör verkligen till kräftskivan och kan så klart serveras i en oändligt uppsjö av olika smaker och innehåll, men det klassiska till kräftorna är ju ändå en god västerbottenpaj! Ja, den är nästan ett måste faktiskt, här i en version med fetaost i också, prova vetja,  ju mer ost desto bättre. Eller? Jodå!
 

Västerbottenpaj med fetaost

 
4 portioner/8-10 bufféportioner
 
 
Pajdeg:
  • 2 dl mjöl
  • 50 gram smör
  • 1 dl naturell kvarg
 
  1. Blanda samman alla ingredienserna till en deg.
  2. Smörj en pajform och tryck ut degen i formen.
  3. Nagga botten med en gaffel. 
 
Fyllning:
  • 300 gram riven västerbottenost
  • 150 gram fetaost
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • ca 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
 
  1. Skär fetaosten i kuber, eller smula sönder den och lägg i pajskalet.
  2. Lägg västerbottenosten över fetan.
  3. Blanda samman ägg, grädde, salt och peppar och häll sedan äggstanningen över osten.
  4. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 30-35 minuter tills pajen får en fin gylle yta.
 
Servera gärna på buffébordet tillsammans med exempelvis lite lax, räkor, sill eller kräftor.