Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 51

Godkväll!
 
Ja, nu är det faktiskt snart nära inpå nattimmarna om vi ska vara alldeles noga kanske, men det är ju helg, så vem kikar så mycket på klockan egentligen? Inte jag i alla fall. Nej, faktum är att på helgerna kan jag verkligen bejaka min inre nattuggla med gott samvete, och det gör jag också! Jag har alltid varit en morgontrött nattuggla, och det där med att stiga upp till klockan, eller lägga sig till den med för den sakens skull, det passar inte mig egentligen. Samhället kräver det dock av mig, så det är bara att "gilla läget"... Hursom, helgens rytm är mer min grej, minst sagt. 
Man kan gå och lägga sig när man vill med vetskapen att man kan stiga upp när man vill, och det passar mig ypperligt. Idag steg vi sakta men säkert upp och satte oss runt frukostbordet alla fyra, och där satt vi i lugn och ro. Sen tog vi det lilla lugna med påklädning och jag ställde mig och bakade lite inför advent imorgon, i lugn och ro, precis när jag själv kände för det. Ingen stress och ingen press. Uunderbart. 
 
Just denna lördagskväll är vi dessutom ganska nyhemkomna efter en middag hemma hos vänner. Vi blev inbjudna till julmiddag som ändrades till rådjurssadel med hasselbackspotatis, rödvinssås och tomatsallad med en kladdkaka och pistageglass till efterrätt. Om jag saknade den utlovade julmaten? Nej, inte ett dugg. Jag tycker om julmat, men det kommer jag få äta på julafton ändå, rådjurssadel blir man inte serverad varje dag, och att dessutom bli bjuden på maten är alltid gott. 
 
I veckan som kommer kanske det inte blir lika mycket matlagning för många som det brukar vara med tanke på att nästa vecka är julveckan! Ja, nu kan man räkna ner ordentligt till Tomten, julklapparna och julmaten! Själv ska jag inte laga någon julmat alls, för den bjuder min moster på i år, men jag ska däremot göra desto mer julgodis som jag lovat att ta med mig till julfirandet. 
En del matlagning blir det ju dock så klart ändå, med tanke på att julafton inte infaller förrän på söndagen, eftersom ja, vi måste ju så klart äta lite fram tills dess också. Så, det blir en matsedel denna veckan med, för lite inspiration och en del snabba tips så allt julstök också hinns med emellan middagarna. 
 
 

Matsedel vecka 51

 
Måndag - Färs- och kantarellsås till pastaVad sägs om att inleda veckan med en köttfärsås med smaker av den svenska hösten och Italien i kombination? Låter det kanske inte helt självklart? Nej, kanske inte, men jag vill lova er att den är en kombination som funkar. Jag säger bara; kantareller, soltorkade tomater och basilika. Ja, och sen har ni en fantastikt god middag på bordet inom loppet av minuter. Smaklig spis!
 
Tisdag - Tonfisk i currysåsTonfisk i en krämig sås som går snabbt att tillaga och som passar lika bra till pasta eller ris. Ljuvligt god med smak av curry, och fantastiskt gul och fin på tallriken. Precis vad man behöver när man kommer hem på kvällen efter en lång arbetsdag. Dessutom kan man ju kanske behöva lite billiga middagar så här inför julens mat och sista minuten shopping, och denna maträtten är allt annat än dyr vill jag lova! 
 
Onsdag - Kyckling i het honungssåsKyckling i en riktigt smakrik och gräddig sås med en liten sting! En snabblagad vardagsrätt som ger lite av den där efterlängtade helg-känslan så här en vanlig onsdag. Ja, alltså, man kan så klart lika väl äta den en fredag eller lördag - vardag som helg, så är det lika smarrig och lättlagad. Ett par tag med vispen och sen sköter den sig själv i ugnen, precis sådan matlagning de flesta av oss älskar. 
 
Torsdag - CowboysoppaStäll soppgrytan på spisen idag vetja! Så här inför jul när man har så mycket annat att tänka på så behöver man lite snabba vardagsrätter som liksom sköter sig själva en stund. Då är soppa alltid ett bra alternativ. Cowboysoppa är en soppa som både jag, sambon och båda barnen sörplar i sig för glatta livet kan jag meddela! Så, har ni inte provat denna omtalade soppan innan så är det helt klart på tiden!
 
Fredag - Fjärilskotletter på kaneldoftande rotsaksbäddDet är ju trots allt jultider så vad sägs om en gammal hederlig kotlettmiddag med tillbehör med en liten smak av jul!? Jo, jag tänker mig kotletter med kaneldofftande grönsaker! Kanel i maten låter kanske konstigt i mångas öron, men våga prova och jag tror att du kommer bli positivt överraskad! 
 
Lördag - JulmustkycklingFira lillejulafton med en av de allra godaste varmrätterna jag vet - julmustkyckling! Ja, vad kan passa bättre så här i december än saftigt kyckling i en galet smakrik sås med julmust som bas?! Inte mycket vill jag lova! Passa på nu medan det finns must i butikerna! Sen får man nämligen vänta ändå tills det blir påsk innan man kan bjuda på denna godingen nästa gång!
 
Julafton - JulbordJulafton, julmat, julklappar och besök av Tomten - check!
 
Veckans söta - PolkagrisknäckJag säger bara en sak: jag kommer aldrig göra några andra knäck än dessa igen, de slår alla andra med hästlängder!! Mina vänner, jag säger bara - polkagrisknäck! Det absolut godaste julgodiset ni kan göra och ett absolut måste till denna julhelgen! 
 

Färs- och kantarellsås till pasta

Hej och godkväll!
 
Ny vecka, nya tag som det sägs! Här fick veckan en full-fart-medvetslös-start om man säger så. Min morgon började med jobbmöte i vanlig måndagsordning, och sen var det utbildning för min del under förmiddagen. Alltid riktigt kul att lära sig nya saker dock om ni frågar mig!  Arbetseftermiddagen gick förbi i en faslig fart, och sedan var det full fart mot fritids för att hämta upp barnen. 
Nu i eftermiddag/kväll har jag och barnen varit i Växjö en sväng för att fixa några julklappar. Det går alldeles för fort fram emot jul nu, och jag känner att jag ligger lite efter med julklappsshoppandet tyvärr. Idag fick vi dock lite inhandlat, vilket känns skönt. Inte klar än, men lite närmre i alla fall, vilket inte är fy skam det! 
 
Hemma med halmen, och en kassa från Toys R Us, stod det pepparkakshusbygge på agendan. Vi skulle egentligen byggt ihop dem i helgen men tiden räckte helt enkelt inte till, så det fick bli ett måndagsbestyr istället. I år hade jag faktiskt köt två stycken hus, så barnen fick dekorera varsitt. Ja, det var ett beslut för att behålla bygget bråkfritt, och nej, jag bakar inte mina egna pepparkakshus. Jag lägger hellre krut på att baka lite julgodis och annat juligt än att stå och pilla med de där pepparkakshusen helt enkelt, och är mycket tacksam för att det finns färdiga byggsatser att köpa hem. Hursom, nu har vi två stycken fantastiskt fina och fägglada byggen här hemma, och två väldigt nöjda barn.
 
Strax är även denna dagen redan slut, men innan dess ska det infinnas lite mat på middagsbordet också. Dagar som exempelvis denna, när det verkligen inte finns tillräckligt många timmar på dygnet, så gäller det att ha ett riktigt snabb äss i rockärmen när det kommer till middagsmaten. Det är svårt att slå pasta i snabbhet faktiskt, så dagar som denna satsar ja allt som oftast på just pasta, tillsammans med en lika snabblagad sås. 
Vad sägs om en köttfärsås med smaker av den svenska hösten och Italien i kombination? Låter det kanske inte helt självklart? Nej, kanske inte, men jag vill lova er att den är en kombination som funkar. Jag säger bara; kantareller, soltorkade tomater och basilika. Ja, och sen har ni en fantastikt god middag på bordet inom loppet av minuter. Smaklig spis!
 

Färs- och kantarellsås till pasta

 
4 portioner
  • 500 gram nötfärs
  • 1 burk konserverade kantareller (eller färska)
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ca 8 soltorkade tomater
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 kalv- eller köttbuljongtärning
  • 2-3 tsk torkad basilika
  • salt och svartpeppar
 
  1.  Skala och hacka lök och vitlök, och strimla de soltorkade tomaterna.
  2. Fräs kantareller, lök, vitlök och soltorkade tomater i en stekgryta i ett par minuter.
  3. Tillsätt färsen och bryn den smulig.
  4. Rör ner matlagningsgrädde, smulad buljongtärning och basilika. 
  5. Koka upp och låt småputtra samman i ca 5 minuter.
  6. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera med nykokt pasta toppad med finriven parmesan, och vid sidan om exempelvis en krispig morots- och vitkålssallad. 
 
 

Matsedel vecka 50

Godkväll och en riktigt trevlig advent!
 
Andra advent har redan kommit, och snart gått med för den delen, och tiden fram emot julafton bara rusar iväg. Idag är det exakt bara två veckor innan Tomten kommer och julmaten ska stå på bordet. Det går med rasande fart verkligen! För första gången i år på väääääldig många år får jag jullov igen, och det är något jag ser fram emot väldigt mycket vill jag lova. En klart stor fördel med att jobba inom skolans värld  igen. 
Hur har ni det med julförberedelerna där hemma? Här har vi inte kommit långt tyvärr... Jag har köpt klappar till barnen och sambon visserligen, men det är fortfarande många kvar. I år firar vi tillsammans med min släkt, och vi är många. Även om jag inte köper julklappar till exakt alla så blir det ändå en hel del om man säger så. Jag måste hitta tid till lite shopping nästa vecka med andra ord, så jag förhoppningsvis slipper vara ute i sista sekund. 
 
Denna helgen har inte funnits tid, vi har helt enkelt haft en massa annat kul för oss. Igår var vi på Kosta Julmarknad tillsammans med goda vänner, och sedan efter det så följde vi med dem hem och blev bjudna på glögg och saffransbullar med chokladgömma. Nej, en sådan inbjudan tackar man så klart inte nej till! Så gick den lördagen förbi med rasande fart.
Idag har det varit dubbelt upp med kalas, så idag fick vi dela upp familjen. Min dotter var inbjuden på kalas hos en klasskompis, så där var hon och lekte och hade roligt tillsammans med sina kompisar. Pappan i familjen fick stanna hemma så han kunde agera chaufför. Själv styrde jag och min son min bil ner till Blekinge och hem till mina morföräldrar. Idag, på Nobeldagen fyller nämligen världens bästa mormor år. Min fina mormor som betyder så mycket för mig verkligen fyllde hela 81 år gammal idag. Det bjöds på gammeldags kokkaffe (mormor gör godaste kaffet helt klart), och en massa annat godd på fikabordet, som exempelvis en pinocchiotårta, hembakade mandelmusslor, vaniljbullar, struvor och dekonstruerade biskvier. De sistnämnda ska jag dela med mig av receptet till er en dag tänkte jag för de är förförande goda verkligen!
 
Här och nu är det dock dags för nästa veckas matsedel att ta sin plats. Ja, det är ju hög tid för det nu tänker jag, med tanke på att det bara är några timmar kvar tills det faktiskt är måndag igen. Så, jag önskar er alla en riktigt härlig decembervecka, nu räknar vi så sakteligen ner mot jul!
 

Matsedel vecka 50

 
Måndag - Japansk wok med hemmagjord teriyakisåsJulen börjar sakta men säkert börja närma sig som sagt och vi kommer säkerligen allesammans sätta i oss en hel hög med skinka, sillar, köttbullar, prinskorvar och janssons. Japp! Så, för att inte föräta oss på julmaten i förväg så tycker jag att vi fram tills dess äter något helt annat! Varför inte en japansk wok smaksatt med en hemmagjord teriyakisås? Lättlagat och fantastiskt gott vill jag lova er, och helt enkelt ett ypperligt sätt att sätta ribban för veckans middagsbord!  
 
Tisdag - Kräftströmming: Kräftströmmingen, eller strömmingslåda med tomat som det egentligen är, är en riktig gammal svensk klassiker, som numera nästan fallit lite i glömska känns det som. De som känner igen den kanske framför allt förknippar den med julbordet, men faktum är att det blir en jättegod middag vilken dag som helst. Helst ska den serveras tillsammans med hemmagjord potatismos om ni frågar mig. 
 
Onsdag - Kycklingfärs- och kantarellpaj: Denna lillördag vill jag tipsa om paj. En paj med lite smak av hösten och kantareller. Det är en paj gjord på inte bara knatareller dock, utan även kycklingfärs och som täcks med ett krämigt välsmakande täcke innan den gräddas gyllene. Låter det inte som en finfin middagidé så säg? Jo, för paj är ju faktiskt alltid gott! 
 
Torsdag - Bruna bönor med fläskHemma hos oss på julafton har vi alltid bruna bönor på julbordet och det är oftast min älskade mormor som gör dem. Det är en tradition som funnits med vid jul så långt tillbaka jag kan minnas... Har ni inte bönorna på julbordet så passar de perfekt till middag idag, och då tillsammans med stekt sidfläsk så klart! Sidfläsk är lika självklart till bruna bönor som bruna bönor har en given plats på julbordet för mig. Det ska liksom bara vara så. Självklart kan man ju dock äta den så här innan jul istället också, om man inte vill ha det på självaste julbordet. 
 
Fredag - Varmrökt lax med gräslökssåsVarför inte inleda denna helgen med fisk? Jo, det är ju både hälsosamt och gott, och just idag tänker jag mig lax! En god bit varmrökt lax, för jovisst kan man äta den även innan jul, med en snabblagad gräslökssås som förvandlar den där laxbiten till en alldeles ypperligt god fredagsmiddag! 
 
Lördag - Potatis- och lövbiffsgratängVad sägs om en fantastiskt välsmakande gratäng? Den tar en liten stund att göra, men största delen av tiden sköter den sig själv i ugnen, och bli inte avskräckta av den lite längre ingredienslistan, för den är superenkel att göra verkligen. Resultatet blir en härligt krämig allt-i-ett-rätt där både lövbiff, potatis, kantareller och sås kommer samman i en och samma gratängform för att skapa något som passa lika bra till vardags som den gör till helgen eller varför inte en middagsbjudning!
 
Söndag -  Pepparkakskryddad kycklinggryta En kycklinggryta med smak av pepparkaka! VA? Ja, jag vet att det låter jättemärkligt, men jag kan lova er att det ÄR gott! Inte bara gott heller faktiskt, utan riktigt gott, så jag uppmanar er verkligen att våga testa! En mustig och fantastiskt smakrik kycklinggryta med smak av vinter helt enkelt. Perfekt nu i juletider!
 
Veckans söta - Pepparkaksgrottor med lingonsylt: När vi ändå är inne på pepparkakssmak! Kombinationen kanel, ingefära och nejlika är väldigt svårslagen och passar i de flesta bakverk faktiskt! Ja, för man kan ju faktiskt baka andra bakverk med pepparkakssmak än just klassiska, spröda pepparkakor. Ta dessa pepparkaksgrottorna till exempel - klassiska hallongrottor som med några mått kryddor och en annan sylt snabbt förvandlas till julfavoriter! Perfekta att baka till söndag när 3e advent infaller. 
 
 
Visa fler inlägg