Powered by Jasper Roberts - Blog

Hemmagjord blåbärsglass med flamberade kaneläpplen

Välkommen fredag!
 
Fredag igen ja, och nu kan vi nog börja officiellt börja räkna ner till 2018 tror jag minsann... Nej, nu är det inte länge kvar innan det nya året tar sin start med allt vad det kommer innebära. Exakt vad vet vi aldrig i förväg, men vi hoppas så klart alltid på det bästa! 
 
Igår var jag i stan och klippte mig på LYX VXO för första gången, och ja, jag blev nöjd. Jag klipper mig inte alls särskilt ofta, och jag sällan tyckt om att göra det eftersom jag sällan blir nöjd med resultatet. Jag har långt, tjock, lockigt hår som är ganska bångstyrigt (i alla fall i mina ögon), och det är svårt att liksom få till någon frisyr egentligen tråkigt nog. Jag tycker dock om min lejonman, och är glad att jag denna gången gick ifrån frisören nöjd med hur det blev. Är ni nyfikna får ni kika in mina Instagram Stories.
Jag hann också med en shoppingrunda igår, både mat, julklappar och nyårsdekorationer. På söndag vankas det nyårsmiddag här i mitt hus, och idag väntar vi på gäster i form av sambons släkt. De kommer upp för lite julfirande och umgänge. Jag ska bjuda på lamm, och barnen ska leka och byta klappar med varandra. Det kommer bli mys utan tvekan, och en bra start på årets sista helg.
 
Innan dess ska jag dock så klart även denna dag bjuda på lite nyårsmat här på bloggen, och idag har vi kommit till desserten! Älskade dessert! Ja, jag är en sucker för desserter verkligen, ja, allt sött egentligen om jag ska vara helt ärlig. Det är så gott att få avsluta en riktigt god måltid med en riktigt ljuvlig dessert. Idag tänkte jag tipsa er om en väldig enkel dessert som man till störst del kan förbereda dagen innan, och sådant gillat vi ju, så vi slipper stressa in i det sista, eller hur? Hemmagjord glass serverad med flamberade kaneläpplen. Ja, det är lika gott som det låter! Den hemmagjorda glassen är busenkel att slänga ihop, och äpplena är inte svårare de heller. Är man lite rädd för flamberingen så kan man hoppa över den, och bara steka äpplena, men för den lite äventyrligare desserttillverkaren så lovar jag att flamberingen är pricken över i!  
 

Hemmagjord blåbärsglass med flamberade kaneläpplen

 
4 portioner
 
Blåbärsglass:
  • 250 gram blåbär
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 3 dl vispgrädde 
 
  1. Vispa samman grädden och den kondenserade mjölken till en fluffig grädde.
  2. Rör ner blåbären i grädden.
  3. Häll över gräddglassen i en frystålig burk och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
  4. OBS! Ta fram glassen ur frysen ca 15-20 minuter innan den ska serveras.

Flamberade Kaneläpplen:
  • 4 röda äpplen
  • 1 msk kanel
  • 1 msk socker
  • 4 cl calvados
 
  1. Skala äpplena och skär den i ganska tunna klyftor.
  2. Blanda äppelklyftona med kanel och socker.
  3. Stek äpplen på hög värme i en stekpanna, tills de får färg.
  4. Slå över clavadosen, ta bort pannan från fläkten och tänd på. 
  5. Låt elden brinna ut och servera sedan genast. 

Servera äpplen tillsammans med ett par skopor blåbärsglass. 
 
 

Krämig Svampsoppa

Välkommen torsdag!
 
Här hemma njuter vi fortfarande av jullov, och ack så underbart det är att få vara lite ledig nu. Ja, jag och barnen i alla fall, sambon jobbar på. Idag ska jag och barnen ta oss in till mellandagshysterin i Växjö en sväng. Jag ska klippa mig nämligen. Jag har långt hår och klipper mig väldigt sällan, så nu är det dags om man säger så, det är ganska exakt ett år sedan sist. Jag ska testa en, för mig, ny salong idag, så håll tummarna att jag blir nöjd med det hela. Håll dessutom utkik på Instagram där med säkerligen dyker upp en bild eller två på den nya frissan. 
 
Vad hittar ni själva på idag? 
Planerar för fullt inför Nyårsfirandet som stundar kanske?
 
Här känns det ganska lugnt och stillsamt med planeringen eftersom den nu äntligen är klar. Vi ska få gäster hit hem till oss detta nyår, så jag ska ställa till med middag som sig bör, och nu när menyn är klar känns det riktigt skönt. Bara inhandlingen kvar, och den tänkte jag avverka idag efter mitt frisörbesök. Mat och dekor ska inköpas, och sen är det bara att invänta gästerna på söndag. Härligt.  
 
Denna veckan tipsar jag ju om nyårsmat även här, så klart! De flesta äter nog tre-rätters på Nyårsafton, och det som alltid är svårast att komma på är onekligen förrätten, eller vad säger ni? Jo, nog är det så. Det klassiska är kanske Toast Skagen eller någon form av räkcocktail, som förvisso är gott, men något uttjatat vid detta laget om jag får tycka till. Har man dessutom kanske gäster i sällskapet som inte äter skaldjur av en eller annan anledning, ja, då behöver man definitivt lite andra förrättsalternativ att tillgå i receptsamligen. Vill ni ha massor med uppslag på olika sorters förrätter så kan ni ju alltid kika in i min alldeles egna förrätts-kategori, där hittar ni lite gott och blandat. Både med och utan räkor.
Här och nu, just idag, tänkte jag tips om en fantastiskt god förrättssoppa! Igår tipsade jag ju om rådjurssadel till huvudrätt, och här är en soppa som passar perfekt som förrätt till just rådjurssadeln vill jag lova. Vi blev bjudna på denna soppan hos en vän förra året till just nyår, och jag var bara tvungen att ta receptet för den var svingod, i brist på ett bättre uttryck! Ja, gillar man soppa och smaker från våra svenska höstskogar, då är detta definitivt en soppa man bara måste testa. Den passar givetvis minst lika bra att äta tll huvudrätt vilken dag i veckan som heslt, men vill man ha den som huvudrätt får man öka mängen på receptet med minst det dubbla.
 

Krämig svampsoppa

 
4 (förrätts)portioner 
 
  • 300 gram blandad färsk svamp, exempelvis shitake, champinjoner och ostronskivling
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk viltfond
  • 1 msk timjan
  • salt och svartpeppar
 
  1. Skiva svampen och bryn den i en kastrull tills den får fin färg.
  2. Ta ut en handfull och spara till garnering.
  3. Häll över grädden och fonden, och tillsätt timjan.
  4. Koka upp och låt puttra samman.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Mixa soppan slät.
  7. Häll upp i skålar och toppa med skivad, smörstekt svamp.
 
Servera soppan tillsammans med hemmagjorda surdegsbrödpinnar: skär surdegsbröd i stavar, pensla med olivolja och krydda med viltkrydda och flingsalt. In i ugnen på 200 grader.
 

Rådjurssadel med kantareller och rödvinssås

Hej hej!
 
Hur har ni det där ute i mellandagskaoset? Är ni ute på vift med större delen av landets befolkning eller jobbar ni kanske till och med? Ja, idag är det ju vanlig knegardag igen för många, och även för mig egentligen, men jag har tagit ledigt dessa tre dagarna så jag är hemma än, och det är riktigt skönt vill jag lova er. Jag har haft en väldigt intensiv höst på många sätt, och jag har sett fram emot denna ledigheten mer än ni kan ana. Så, slappande i soffan och mys med barnen står högst på ledighetslistan nu när julen är över för denna gången. 
 
Lite ska jag dock in i vimlet under mellandagarna är planen. Dels så ska jag klippa mig imorgon, i Växjö. Jag tänkte testa LYX VXO denna gången eftersom den är högst omtalad i mina krokar, och dessutom väl omtalad, så jag hoppas jag inte blir besviken nu. Fortsättning följer...
Jag ska dessutom köpa lite julklappar. Ja, ni läste rätt, julklappar. Till helgen kommer nämligen smabons släkt upp för julfirande hemma hos oss, så det vankas klappar igen. Jag ska dock inte bjuda på julbord, vi är ganska mätta på det nu allihopa, så istället funderar jag på lamm, men vi får se vad jag känner för när det närmar sig. Vi ska hursom umgås, äta gott och dela ut klappar ännu en gång. 
 
På tal om gäster och mat så vankas det ju dessutom Nyårsafton denna veckan också. År 2017 lider redan mot sitt slut, och snart har vi ett nytt år att se fram emot. Detta året har gått förbi mig alldeles oförskämt fort verkligen, så inför nästa hoppas jag att tiden går liiiite saktare i alla fall. Vi får väl se...
Hursom, nyårsmat ska planeras! I år blir det firande här hemma hos oss tillsammns med bästa vännerna med familj. Jag har redan bestämt desserten, och förrätten tar gästerna med sig denna gången, så det är bara huvudrätten kvar med andra ord. Jag har dock nog nästan bestämt mig nu för vad det blir, men bara nästan. Jag lovade ju er igår att tipsa om nyårsmat denna veckan, och här idag vill jag ge er ett vilttips. Även om oxfilén är den klassiska nyårsmaten i många hem, så finns det så mycket annat man kan äta som är minst lika lyxigt, och gott! Vad sägs om en saftig rådjurssadel som serveras tillsammans med en hemmagjord rödvinssås och smörstekta kantareller? Låter inte fy skam va? Nej, jag menar väl det! Ta in den svenska skogens smaker på nyårsmiddagen i år vetja. 
 

Rådjurssadel med kantareller och rödvinssås

 
4 portioner
 
  • 1 rådjurssadel
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 0,5 rotselleri
  • 1 hel vitlök
  • 6 st schalottenlökar
  • Salt och peppar
 
  1. Salta och peppra köttet och bryn det runt om i smör tills det får fin färg.
  2. Skala och dela palsternacka, morot, schalottenlök och rotselleri.
  3. Dela den hela vitlöken på mitten.
  4. Fördela rotfrukterna och vitlöken i en ugnssäker form, och lägg rådjurssadeln ovanpå.
  5. Stick i en stektermometer i den tjockaste delen på köttet.
  6. Ställ in i ugnen på 125 grader och stek tills köttet får en innertemperatur på 55 grader, ca 20-25 minuter (längre om man vill ha det helt genomstekt).
  7. Låt köttet vila i minst 10 minuter.
  8. Skär sköttet i skivor.
 
Servera rådjurssadeln tillsammans med hasselbackspotatis, hemmagjord rödvinssås, smörstekta kantareller och e ngod krispig sallad. 
 
 
Visa fler inlägg