Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 50

Godkväll och en riktigt trevlig advent!
 
Andra advent har redan kommit, och snart gått med för den delen, och tiden fram emot julafton bara rusar iväg. Idag är det exakt bara två veckor innan Tomten kommer och julmaten ska stå på bordet. Det går med rasande fart verkligen! För första gången i år på väääääldig många år får jag jullov igen, och det är något jag ser fram emot väldigt mycket vill jag lova. En klart stor fördel med att jobba inom skolans värld  igen. 
Hur har ni det med julförberedelerna där hemma? Här har vi inte kommit långt tyvärr... Jag har köpt klappar till barnen och sambon visserligen, men det är fortfarande många kvar. I år firar vi tillsammans med min släkt, och vi är många. Även om jag inte köper julklappar till exakt alla så blir det ändå en hel del om man säger så. Jag måste hitta tid till lite shopping nästa vecka med andra ord, så jag förhoppningsvis slipper vara ute i sista sekund. 
 
Denna helgen har inte funnits tid, vi har helt enkelt haft en massa annat kul för oss. Igår var vi på Kosta Julmarknad tillsammans med goda vänner, och sedan efter det så följde vi med dem hem och blev bjudna på glögg och saffransbullar med chokladgömma. Nej, en sådan inbjudan tackar man så klart inte nej till! Så gick den lördagen förbi med rasande fart.
Idag har det varit dubbelt upp med kalas, så idag fick vi dela upp familjen. Min dotter var inbjuden på kalas hos en klasskompis, så där var hon och lekte och hade roligt tillsammans med sina kompisar. Pappan i familjen fick stanna hemma så han kunde agera chaufför. Själv styrde jag och min son min bil ner till Blekinge och hem till mina morföräldrar. Idag, på Nobeldagen fyller nämligen världens bästa mormor år. Min fina mormor som betyder så mycket för mig verkligen fyllde hela 81 år gammal idag. Det bjöds på gammeldags kokkaffe (mormor gör godaste kaffet helt klart), och en massa annat godd på fikabordet, som exempelvis en pinocchiotårta, hembakade mandelmusslor, vaniljbullar, struvor och dekonstruerade biskvier. De sistnämnda ska jag dela med mig av receptet till er en dag tänkte jag för de är förförande goda verkligen!
 
Här och nu är det dock dags för nästa veckas matsedel att ta sin plats. Ja, det är ju hög tid för det nu tänker jag, med tanke på att det bara är några timmar kvar tills det faktiskt är måndag igen. Så, jag önskar er alla en riktigt härlig decembervecka, nu räknar vi så sakteligen ner mot jul!
 

Matsedel vecka 50

 
Måndag - Japansk wok med hemmagjord teriyakisåsJulen börjar sakta men säkert börja närma sig som sagt och vi kommer säkerligen allesammans sätta i oss en hel hög med skinka, sillar, köttbullar, prinskorvar och janssons. Japp! Så, för att inte föräta oss på julmaten i förväg så tycker jag att vi fram tills dess äter något helt annat! Varför inte en japansk wok smaksatt med en hemmagjord teriyakisås? Lättlagat och fantastiskt gott vill jag lova er, och helt enkelt ett ypperligt sätt att sätta ribban för veckans middagsbord!  
 
Tisdag - Kräftströmming: Kräftströmmingen, eller strömmingslåda med tomat som det egentligen är, är en riktig gammal svensk klassiker, som numera nästan fallit lite i glömska känns det som. De som känner igen den kanske framför allt förknippar den med julbordet, men faktum är att det blir en jättegod middag vilken dag som helst. Helst ska den serveras tillsammans med hemmagjord potatismos om ni frågar mig. 
 
Onsdag - Kycklingfärs- och kantarellpaj: Denna lillördag vill jag tipsa om paj. En paj med lite smak av hösten och kantareller. Det är en paj gjord på inte bara knatareller dock, utan även kycklingfärs och som täcks med ett krämigt välsmakande täcke innan den gräddas gyllene. Låter det inte som en finfin middagidé så säg? Jo, för paj är ju faktiskt alltid gott! 
 
Torsdag - Bruna bönor med fläskHemma hos oss på julafton har vi alltid bruna bönor på julbordet och det är oftast min älskade mormor som gör dem. Det är en tradition som funnits med vid jul så långt tillbaka jag kan minnas... Har ni inte bönorna på julbordet så passar de perfekt till middag idag, och då tillsammans med stekt sidfläsk så klart! Sidfläsk är lika självklart till bruna bönor som bruna bönor har en given plats på julbordet för mig. Det ska liksom bara vara så. Självklart kan man ju dock äta den så här innan jul istället också, om man inte vill ha det på självaste julbordet. 
 
Fredag - Varmrökt lax med gräslökssåsVarför inte inleda denna helgen med fisk? Jo, det är ju både hälsosamt och gott, och just idag tänker jag mig lax! En god bit varmrökt lax, för jovisst kan man äta den även innan jul, med en snabblagad gräslökssås som förvandlar den där laxbiten till en alldeles ypperligt god fredagsmiddag! 
 
Lördag - Potatis- och lövbiffsgratängVad sägs om en fantastiskt välsmakande gratäng? Den tar en liten stund att göra, men största delen av tiden sköter den sig själv i ugnen, och bli inte avskräckta av den lite längre ingredienslistan, för den är superenkel att göra verkligen. Resultatet blir en härligt krämig allt-i-ett-rätt där både lövbiff, potatis, kantareller och sås kommer samman i en och samma gratängform för att skapa något som passa lika bra till vardags som den gör till helgen eller varför inte en middagsbjudning!
 
Söndag -  Pepparkakskryddad kycklinggryta En kycklinggryta med smak av pepparkaka! VA? Ja, jag vet att det låter jättemärkligt, men jag kan lova er att det ÄR gott! Inte bara gott heller faktiskt, utan riktigt gott, så jag uppmanar er verkligen att våga testa! En mustig och fantastiskt smakrik kycklinggryta med smak av vinter helt enkelt. Perfekt nu i juletider!
 
Veckans söta - Pepparkaksgrottor med lingonsylt: När vi ändå är inne på pepparkakssmak! Kombinationen kanel, ingefära och nejlika är väldigt svårslagen och passar i de flesta bakverk faktiskt! Ja, för man kan ju faktiskt baka andra bakverk med pepparkakssmak än just klassiska, spröda pepparkakor. Ta dessa pepparkaksgrottorna till exempel - klassiska hallongrottor som med några mått kryddor och en annan sylt snabbt förvandlas till julfavoriter! Perfekta att baka till söndag när 3e advent infaller.