Powered by Jasper Roberts - Blog

Saffransmazariner

Hej och god söndagskväll till er!
 
Tredje advent idag, och med den börjar helgen ännu en gång lida mot sitt slut. Hoppas ni alla haft en bra helg? Vi var ju iväg på middag igår kväll hos vänner, som jag nämnde, och idag har vi haft fikagäster här hemma. Jag bjöd på nybakade saffransmazariner denna tredje advent till ära, och de gick hem med bravur. Alltid roligt! Jag återkommer till dem alldeles strax.
 
Resten av dagen har gått i kökets tecken... Jag har dels bakat mazariner, men även påbörjat julgodisbaket. Jag lovade min moster, som står för årets julaftonfirande, att jag skulle bidra med ett godisbord så hon slapp. Det gör jag mer än gärna. Idag har det blivit busenkla och snabbtilllverkade cornflakesgodis till en början, och nästa vecka blir det en hel del annat gott. Ni som följer mig på Instagram får hålla utkik i Stories efter lite sneak peaks innan receptem dyker upp här inne. 
Ikväll efter våra fikagäster hade åkt hem ställde jag till med kroppkakstillverkning till kvällsmat. Kroppkakor är mycket enklare att göra än kanske många tror, och inte alltför mycket pill heller om man har en riktigt bra deg. Så testa gärna om ni inte gjort det någon gång, för ja, hemmagjorda kroppkakor är mycket godare än de man köper i affären. Själv gör jag mina Småländska kroppkakor efter sambons mormors gamla recept. Enkla, och försvinnande goda helt klart! 
 
I veckan som kommer står det framför allt julförberedelser på min to do-lista. Julklappsshopping är prio ett (ja, jag är galet sen), julgodistillverkning och sedan även julgransklädning så klart. Ja, nu ska granen in så här när det vankas julvecka minsann, och jag längtar efter doften ska ni veta. Få saker luktar jul som en äkta gran som lyser upp i vintermörkret, och jag älskart! 
Andra dofter som hör julen till är clementiner, glögg, nejlika, apelsiner, pepparkakor och så klart saffran! Ja, saffran är ju ett färgglatt måste i tider som dessa, det finns det nog få som skulle kunna säga emot tror jag? Det doftar och smakar jul helt enkelt. Mitt senaste saffranstillskott i receptbanken är dessa smarriga saffransmazarinerna som jag bakade idag. Förföriskt goda, och om man tycker om mazariner, så måste man bara testa dessa! Perfekt att baka ett gyllengult gäng till julaftons fikabord! 

 

Saffransmazariner

 
ca 25 stycken
 
Botten:
  • 250 gram smör
  • 2 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 äggulor
 
Fyllning:
  • 50 gram smält smör
  • 0,5 gram saffran
  • 400 gram mandelmassa
  • 100 gram rumstempererat smör
  • 2 ägg
  • 3 äggulor
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk vetemjöl
 
Glasyr:
  • ca 4 dl florsocker
  • 2 tsk pressad citron
  • 3-4 msk vatten
 
  1. Botten: Blanda samman alla ingredienserna i en matberedare eller assistent och rör samman till en deg.
  2. Täck degen med plastfilm och låt vila kallt i 20 minuter.
  3. Fyllning: Rör ner saffranet i det smälta smöret.
  4. Rör samman mandelmassan med det rumstempererade smöret i en matberedare eller assistent.
  5. Tillsätt sedan det smälta saffranssmöret.
  6. Tillsätt äggen och äggulorna, ett i taget under omrörning.
  7. Rör sist ner vaniljsocker och vetemjöl. 
  8. Tryck ut botten i mazarinformar, ca 3-4 mm tjockt. Klä hela formen och se till att degen går över kanten, skär sedan bort överflödig deg.
  9. Fyll formarna med fyllningen, lite mer än 3/4.
  10. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter, till de får en fin gyllenbrun färg.
  11. Låt mazarinerna kallna helt.
  12. Glasyr: Rör samman florsocker, pressad citron och vatten till en tjock, men rinnig, glasyr.
  13. Bred ut glasyren över mazarinnerna.
  14. Låt stå tills glasyren stelnat.