Powered by Jasper Roberts - Blog

Stekt torsk med saffranssky

Godkväll allesammans!
 
Annandagen börjar lida mot sitt slut, och därmed är julen 2017 snart officiellt över med andra ord. Jag hoppas att ni alla haft en riktigt mysig jul tillsammans med era nära och kära? Det har vi haft! I år firade vi jul tillsammans med min släkt nere i Blekinge. Vi var hemma hos min moster på julafton där det bjöds på traditionellt julbord, och sedan tomtegröt på kvällen. Själv hade jag bakat sju sorters julgodis som jag hade med mig och bjöd på till fikat. Ni som kikat på mina Instagram Stories vet att jag gjorde mozartkulor, snöbollar, cornflakesgodis, wienernougat, polkagrisknäck, mariannetryffel och polkabräck. Inte nog med allt det goda julen bjöd på, utan Tomten kom givetvis på besök också, som sig bör. Både jag och barnen är jätteöjda med årets klappar. Det var en lugn och skn jul tillsammans med många av de människor jag tycker bäst om, vad mer kan man begära?
Juldagen spenderades i Blekinge den också, hemma hos mina älskade morföräldrar. I min familj äter vi alltid lutfisk med senapssås hemma hos mormor och morfar på juldagen, det har alltid varit så, så länge jag funnits med i bilden. Middagen avslutas dessutom med mormors goda ris a la Malta som hon serverar med inlagda persikor. Om jag ska vara ärlig, så ser jag mer fram emot lufisken än julbordet varje jul, det är så fantastiskt gott verkligen, och ja, den där ris a la Maltan... OMG. Ja, man går aldrig ifrån mormors middagsbord besviken vill jag lova. 
 
Idag har vi bara varit här hemma och tagit det lugnt. Jag är ledig hela denna veckan, och det ska bli så skönt verkligen. Jag laddar dessutom för denna helgen då vi dels ska fira jul tillsammans med sambons släkt som kommer hit på fredag, och sedan är det ju så klart Nyårsafton på söndag också. Nyår kommer firas här hemma, men bästa vännerna på besök. Så ja, middag behöver planeras, och jag är i full gång med det. 
 
Ni ska så klart också få lite tips till Nyårsmiddagen under veckans gång tänkte jag. Först ut kommer här ett riktigt välsmakade och gyllengult fisktips! Ja, man kan absolut äta fisk på Nyårsafton, huvudrätten måste inte vara oxfilé (även om det är otroligt gott det också) eller fläskfilé. Nej, vad sägs om torskfilé istället? Jo, med en gyllengul saffranssky förgyller den vilken middagstallrik som helst, vilken dag som helst.
 

Stekt torsk med saffranssky

 
4 portioner
 
  • 600 gram torsk
  • salt och peppar
 
Saffranssky:
  • 1 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,5 paket saffran
  • 0,5 dl vitt matlagningsvin
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tomater
  • salt och peppar
 
  1. Skär torsken i bitar och stek i smör, ca 2 minuter per sida.
  2. Krydda med salt och peppar.
  3. Koka upp vatten till skyn, och lägg i buljongtärningen. 
  4. Tillsätt saffran, matlagningsvin och pressad vitlök.
  5. Dra bort skyn från värmen.
  6. Tärna tomaterna (kasta bort kärnorna), och blanda ner i skyn.
  7. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera torsken tillsammans med skyn och gärna kokt potatis och smörstekt sparris.