Powered by Jasper Roberts - Blog

Morotstårta med nötcreme

Välkommen 3 februari!
 
Idag, just detta datum är ett mycket speciellt datum för mig. Idag fyller nämligen min son, min förstfödde, år! Hela åtta år blir han idag, och är verkligen mitt hjärtas stora stolthet! Denna fina lille kille som den 3 februari 2009 lärde mig exakt vad villkorslös kärlek betyder. Nu är han så stor att han igår tillsammans med sin klass hade firat att de gått exakt 100 dagar i skolan med en liten klassfest: chokladbollar och 100-dagars hattar.
Killen som idag, på sin födelsedag, har haft tre önskningar. 1. Hamburgare till middag. 2. Prinsesstårta till fika. 3. Att ingen är arg på han sfödelsedag (hans lillasyster hade en tjur-dag igår). Killen som är en av de allra snällaste och omtänksammaste pojkarna jag vet, men samtidigt lika busig och tramsig. Killen som älskar datorspel och att bygga lego mer än någonting annat, samtidigt som han kan sitta och rita och skriva i timmar när andan faller på. Killen som inte är perfekt på något sätt, men som är perfekt precis som han är! Min älskade lilla lintott! Idag ska vi fira med hamburgare och prinsesstårta, och givetvis presenter. Lillasysterns humör? Ja, vi håller tummarna helt enkelt, haha.
 
När man fyller år så ska man fira med tårta. Jo, ska, för det hör faktiskt till! Därför tänkte jag idag bjuda även er på tårta, och inte vilken tårta som helst. Idag är det nämligen även Morotskakas Dag! Ja, numera finns det ju dagar för det mesta, och man kanske inte kan uppmärksamma dem alla, men just morotskaka? Ja, men det är ju något av det godaste som finns när det kommer till mjuka kakor! Jag älskar det, och det är dessutom faktiskt även en av min sons favoritbakverk så vad kan vara mer passade denna dagen! 
En härligt saftig morotskaka med frosting är svårslaget, men väldigt lättbakat. Kanske lättare att baka än man kan tro? Det recept jag alltid använder när man bakar morotskaka fick jag av min svärmor en gång i tiden för många år sedan när jag och min sambo först blev tillsammans, och det är det receptet jag använder än idag. Jag har nämligen aldrig hittat ett recept som det blir en lika god och saftig morotskaka av som detta. Varje gång! Så, den allra godaste morotskakan förvandlas här på ett väldigt enkelt sätt till en riktigt saftig och smaskig morotstårta med härlig nötcremesfyllning. Värdig vilken födelsedag som helst!
 
Det börjar ju dessutom närma sig Alla Hjärtans Dag nu med stormsteg, så passa på att spara receptet tills dess. Baka sedan kakan i en hjärtformad bakform, färga frostingen rosa, och toppa med hjärtformat strössel och sen är även Alla Hjärtans Dag-fikat räddat i ett kick! 
 
Trevlig helg nu allesammans!
 

Morotstårta med nötcreme


Morotskaka:
 • 2 ägg
 • 2 dl socker
 • 2 dl vetemjöl
 • 1 tsk bikarbonat
 • 1 tsk bakpulver
 • 1,5 tsk kanel
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 dl smält smör
 • ca 3 dl rivna morötter
 • ca 2 dl nötcreme
 
 1. Vispa äggen och socker vitt och pösigt.
 2. Blanda i mjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel och vaniljsocker.
 3. Blanda sist i smöret och morötterna.
 4. Häll smeten i en smörjd och bröad springform, i form av ett hjärta, och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 35-40 minuter.
 5. Låt kakan svalna och skär den sedan den så det blir två tårtbottnar.
 6. Bred ut ett lager nötcreme på det underska lagret och lägg sedan på den övre bottnen på. 
 
Frosting:
 • 50 gram cream cheese
 • 2 dl florsocker
 • 30 gram rumstempererat smör
 • 1 tsk vaniljsocker
 • röd karamellfärg
 
 1. Blanda samman alla ingredienserna till en slät frosting.
 2. Tillsätt karamellfärg, några droppar i taget, tills det blir en fin rosa färg.
 3. Bred ut glasyren runtom kakan i ett jämnt lager.
 
Toppa kakan med exempelvis hjärtanströssel och sen är det bara att hugga in! 
 


#1 - - Hanna Karlsson:

Mums, vad god den ser ut!

Svar: Tack så mycket! :-)
Jessica Fransson