Powered by Jasper Roberts - Blog

Tonfiskpizza med färska tomater och rödlök

GOTT NYTT ÅR 2018!

Jag önskar er alla en riktigt god fortsättning på det nya året, och hoppas att vi alla kommer ta detta året med storm så att säga. Man ska alltid sikta mot stjärnorna och hoppas på det bästa, så det gör jag och tror att detta året kommer bli ett fantastiskt bra år. 

Slutet på förra året firades in med släkt och vänner. I lördags firade vi jul tillsammans med sambons släkt, sambons mamma, mormor och lillasyster med familj var här. Det delades ut paketer till barnen och kusinerna lekte hela dagen lång och hade roligt tillsammans. Jag bjöd inte på julmat dock, utan det blev Smördegsinbakade lammfärsknyten med potatisgratäng och tomatsalladtill middag, följt av min kolakladdkaka till efterrätt. Jag fick ett nytt Matheus-fat i julkapp av svärmor som kommer användas flitigt vill jag lova.

2017 i övrigt då? Vi kan ju göra en liten tillbakablick på det gågna året så här i början på det nya kanske... Ja, 2017 bjöd på lite förändringar för min del, framför allt arbetsmässigt då jag bytte jobb mot slutet på året. Jag sa upp mig från ett jobb jag trivdes på oerhört mycket, och faktiskt saknar en del fortfarande, för att prova på nya jobbäventyr. Privat så känns det spontant som att det var ett lugnt år utan några större sensationer, vilket dock inte behöver vara dåligt egentligen alls. Jag har dock gjort en stor känslomässig resa under föregående år, vilken kommer fortsätta in på detta nya året då jag känner att det är en bit kvar. I övrigt känns det mest som att 2017 liksom bara hände lite i tystnad. Det hände liksom inget sensationellt, varken bra eller dåligt egentligen. 

Igår firade vi in det nya året med min vän Maria och hennes familj som var här hos oss. Det blev en ganska lugn och stillsam, men otroligt trevlig Nyårsafton med några av de jag tycker bäst om helt enkelt. Mer än så begär jag knappast. Maria hade med sig förrätt i form av jättegoda och fina smörgåsbakelser och jag stod för huvudrätt och efterätt som blev serranolindad kalkonfilé med apelsinsås  som jag serverade med duchesspotatis, följt av en härligt enkel och klassiskt tiramisu till dessert. Man ska aldrig underksatta klassikerna som jag alltid säger, och en krämig tiramisu, den står sig i vilket väder som helst så att säga. Mums!

Idag är det ju alltså första dagen på det nya året, och det är ju vida känt att 1 januari även är känt i matkretsar som Internationella Pizzadagen! Ja, idag äter man mest pizza på hela året i vårt avlånga land, så givtevis bjuder jag på pizza även på bloggen. Här med billiga ingredienser som man oftast har hemma, för januari är känt som årets fattigaste månad, så denna månaden tänkte jag ägna enbart åt billiga middagstips! Som denna pizza, med ketchup i botten och tonfisk och färska tomater på. En värdig Nyårsdagspizza helt klart.

 

Tonfiskpizza med färska tomater och rödlök

 
 1 ugnsplåt eller två runda pizzor
 
Pizzadeg:
 • 6 dl vetemjöl
 • 1 tsk salt
 • 3 tsk bakpulver
 • 75 gram margarin
 • 2,5 dl mjölk
 
 1. Värm margarinet och mjölken till degen tillsammans tills margarinet smält.
 2. Blanda samman vetemjöl, salt och bakpulver och häll sedan ner degvätskan.
 3. Rör ihop till en deg (den ska vara ganska kletig) som sedan kavlas ut på ett bakplåtspapper med hjälp av mjölad kavel.
 
Topping:
 • ca 3-4 dl ketchup
 • 3 burkar tonfisk i vatten
 • ca 3 dl riven ost
 • 1 stor rödlök
 • 3-4 färska tomater
 • ca 2 msk oregano
 
 1. Bred ut ketchupen i ett jämnt lager över pizzadegen.
 2. Finfödela ut tonfisken på ketchupen.
 3. Krydda med oregano, efter smak.
 4. Skala och skiva rödlöken och lägg ut den på osten.
 5. Skiva tomaterna och lägg ut dem på pizzan.
 6. Grädda pizzan på 250 grader i ca 10-15 minuter.
 
Toppa eventuellet med lite extra oregano vid servering och njut med en hemmagjord pizzasallad till. 
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess

Vardagsmat a la Jess på Facebook