Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 31

Godmorgon sista semesterveckan...
 
Ja, måndag igen och just denna måndagen innebär att min sista semestervecka för denna sommaren officeillt är inledd. Bitterljuvt minst sagt med tanke på att det dels känns som att denna semestern flugit förbi än någonsin förr, och dels för att tyvärr inte varit så värst mycket sommar så att säga med tanke på regnet och de svala temperaturerna. Igår  stod regnet som spön i backen och det både åskade och blixtrade så strömmen gick i ungefär hälften av hushållen i hela samhället. Riktigt busväder med andra ord. Strömmen dröjde med att komma tillbaka så vi bokade bord på Foodie Neo Asian inne i Växjö där vi intog kvällens middag. Riktigt gott verkligen och barnen åt som om de aldrig fått mat förr. Mysigt och kul, och en helt klart icke-traditionell "söndagsmiddag". 
 
Denna veckan är helt tom i almanackan ännu så länge, och det med vilje. Sista veckan gäller det att ladda och bara vara så mycket som möjigt, ta dagen som den kommer. Det enda vi lovat barnen är en dagstur till Gränna där vi givetvis ska köpa så mycket polkagrisar vi bara förmår, men det får bli en dag när vi känner för det i veckan helt enkelt. Kanske blir det även en grillkväll hemma hos min kusin, men det hänger givetvis lite på den där frånvarande solen, så vi får se. Vi fortsätter hålla tummarna. I slutet av veckan gäller det framför allt att komma in i jobb- och fritids-vanorna igen, dvs komma i säng i någelunda vettig tid (i alla fall för barnen) så man kan komma upp ur sängen på morgonen sen. Inget jag ser fram emot, haha. 
Första jobbdagen efter semestern när klockan ringer känns alltid som ren och skär tortyr i denna kroniskt morgontrötta mammas kropp. Kaffe, kaffe, kaffe och lite kaffe till på det, sen kanske man är människa nog att ta sig an en arbetsdag igen, haha. Nej då, nu kanske jag övderdriver lite, men jag hoppas hursom att första veckan tillbaka blir en lugn vecka så man hinner komma in i det i lugn och ro igen. Vi håller tummarna för det med.
 
Jobb, fritids och vardag innebär ju även att man i allra högsta grad bör börja planera den där vardagsmaten igen givetvis. Så, veckans lilla inspirations-hjälpreda kommer här. Hoppas ni alla får en riktigt bra och solig vecka. 
 

Matsedel vecka 31

 
Måndag - Kassler PuttanescaMånga börjar jobba redan idag efter semester och det innebär som sagt en tillbaka till vardagsrutinerna, vilket inkluderar att laga mat när man kommer hem på kvällen efter jobbet. Av den anledningen vill jag idag tipsa om ett snabbis-recept med kassler och pasta som är fullproppat av en massa goda smaker och som minst sagt känns som lite vardagslyx en trött sommarkväll. Kassler Puttanesca med smaker av Italien! 
 
Tisdag - Citronrisotto till ugnsbakad lax Fisk är lättsamt och det känns alltid fräscht att äta, för att inte prata om hur nyttigt det är! Oavsett vilken fisk man tycker bäst om så är det ju viktigt att ha ett riktigt gott tillbehör också! Oftast kanske man äter potatis i någon form till fisk, men idag skulle jag vilja tipsa er om risotto! Ja, en frisk och smakrik risotto med creme fraiche som gör den extra len och god, är minst lika gott till vilken fisk som helst! Bäst är risotton al dente - när det har kvar lite av sitt tuggmotstånd.
 
 
Onsdag - FalukorvsparisareLillördag bör ju spenderas med mat som går att göra färdigt på mindre än 10 minuter!! Så, man få tid över till att njuta av familjen. Dessutom passar de perfekt som utflyktsmat så ta med familjen och ett gäng parisare ut i det fria idag! Passa på medan solen tittar fram vetja och gör det mesta av både dagen och middagen! Det bästa? Ja, det bästa är ju så klart att det är galet, galet gott! 
 
 
Torsdag - Tomat- och ostpajEn paj är ju någon som alltid går hem, och denna vegetariska tomat- och ostpajen funkar mer än finfint som ensamrätt, eller som del av ett buffébord. Vill man absolut ha kött så kan man ju med fördel servera det vid sidan om: servera pajen som tillbehör till en köttbit, eller kyckling istället för potatis, ris eller pasta. 
 
 
Fredag - KycklingfrittataDenna fredag vill jag tipsa er om en superenkel bjudrätt, eller för den sakens skull vardagsrätt, som går snabbt att göra och smakar fantastiskt gott. Krämig och smakrik kycklingfrittata som passar minst lika bra till lunch som den gör till middag och som för den sakens skull kan avnjutas både varm eller kall. Dessutom, blir den extra festlig att servera på bjudningen om man tillagar dem i små söta potionsformar.
 
Lördag - Lövbiffsrulader i teriyaki- och svartvinbärssås: Tillhör ni dem som vill mysa hemma med en extra god helgmiddag med familjen idag så tänkte jag dela med mig av ett recept på just en sådan middag. En middag som känns helg, ni vet, lite så där lyxig! Rulader fyllda med cream cheese som tillagas i en riktigt god sås. Smakkombinationen i såsen låter kanske lite udda, men jag lovar er: det är precis så udda att det funkar exceptionellt bra tillsammans! Våga prova! 
 
Söndag - Dill- och yoghurtmarinerade kycklingspett Visst hoppas vi väl ändå på ännu några grillkvällar innan sommaren är slut (även om det just nu här i Småland känns mer som att hösten är på väg)!? Jo, det är klart vi gör, och vad ska vi då lägga på grillen? Varför inte lite kycklingspett! Jodå, kyckling som man lägger i marinad på morgonen eller ännu bättre, redan dagen innan. En marinad med yoghurt och örter som gör kycklingen både smakrik och mör. Sen är det bara att trä upp dem på spett och starta grillen. Ja, och så hålla tummarna för vädret också så klart...
 
 
Veckans söta - Blåbärsmoussetårta:  Blåbär är verkligen det bästa jag vet, så, därför vill jag idag bjuda er på en högst personlig favorit denna veckan - blåbärsmoussetårta! Tycker ni om blåbär ens det minsta så är den kakan ett absolut måste att testa i alla fall en gång! En frisk och syrlig blåbärsmousse på chokladbotten som gör sig extremt bra till kaffet! 
 
 

Lyxiga kanelbullar med mandelmassa och apelsin

Hej allesammans denna regninga söndag!

Här i mina delar av landet, Växjö-traken är er uruselt väder idag verkligen och känslan är mest det-är-höst-och-jag-vill-krypa-upp-i-soffan-under-en-filt-med-en-varm-kopp-te. Ja, gråmulet och småkallt och inte alls särskilt inspirerande med andra ord tyvärr. Nästa vecka är min sista semestervecka och kag hoppas innerligt att vi får njuta av lite sommar igen då. Vi kan kanske hålla tummarna tillsammans? 

Igår var vi hembjudna till vänner. Mannen i familjen fyllde år, dagen efter mig, och vi blev bjudna på smörgåståra i mängder. Två olika sorter hade hon gjort, och de var fantastiskt goda verkligen, så jag ska dela med mig av bilder och recept till er också vad det lider, det lovar jag. Barnen lekte hela kvällen med deras barn och hade lika roligt som alltid, de var mestadels ute så vi vuxna fick prata i lugn och ro för en gångs skull, haha. 

Idag har vi av förklarliga skäl spenderat dagen inomhus i största mån. Min dotter har varit på kalas hos en av sina kompisar och de hade hoppat hoppborg i tädgården , fårr kov, glass och godis och givetvis lekt en hel massa så hon var övernöjd. En av hennes kompisar följde dessutom med oss hem efter kalaset så just nu sitter de och leker med Barbies och har fortfarande jättekul. Medan lillasyster var på kalas så drog denna mamman med sin sambon och sonen ner till sjön där vi tog en fika. Vi ville sitta ute, men fick snabbt flytta in då det blåste alldeles för kallt tyvärr. Nu smattrar dessutom regner mot rutan brevid mig, så ja, ingen ljusning heller. Hoppas på bättring imorgon. 

När det är så tråkigt väder ute brukar jag ofta passa på att baka någt gott inne. Ja, regnväder är ju perfekt bakväder egentligen, eller ja, ett bra och roligt sätt att fördriva tiden när man inte känner för eller kan vara ute i alla fall. Något som alltid uppskattas av alla är ju vetebullar, och det är dessutom prefekt att fylla upp fysen med, ni vet, till de där tillfällen när man antingen får oväntat besök, eller bara blir så där galet fikasugen själv en eftermiddag. Här har ni en härligt smakade bulle fylld med mandelmassa och apelsin där det vanliga strösockret i fyllningen dessutom är utbytt mot muscovadosocker, vilket tar smaken till en helt annan dimension! Perfekta av avnjuta till kalaset eller eftermiddagskaffet på altanen (när det väl inte regnar). 

 

Kanelbullar med mandelmassa och apelsin

 
ca 40 bullar
 
Bulldeg:
  • 1pkt torrjäst
  • 14-16dl vetemjöl special
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 msk kardemumma, malen
  • 6 dl vatten
  • 1 ägg 
  • 100 gram smör
 
Fyllning:
  • 200 gram mandelmassa
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 150 gram smör
  • 3 msk malen kanel
  • rivet skal av 1 apelsin
 
Garnering:
  • 1 ägg
  • pärlsocker
 
 
Fyllning:
  1. Riv ner mandelmassan i en bunke och tillsätt övriga ingredienser.
  2. Rör ihop till en smidig massa.
 
Bulldegen:
  1. Rör ihop torrjäst, mjöl, socker, salt och kardemumma.
  2. Värm vattnet till 40 grader och häll över de torra ingredienserna.
  3. Tillsätt ägget och rumstempererat smör.
  4. Arbeta samman till en smidig deg, gärna med hjälp av köksassistent (ca 6 minuter).
  5. Täck bunken och låt jäsa i ca 45 minuter.
  6. Stjälp upp degen på mjölat bord och dela i fyra lika stora delar.
  7. Kavla ut varje deg till en rektangulär kaka.
  8. Bred ut fyllningen i ett jämnt lager över den utkavlade degen.
  9. Vik degen på mitten och skär sedan ut tio plattor. Skär en skåra i mitten på varje platta (lämna en liten bit oskårad i änden så den håller ihop), snurra ändarna motsols mot varandra och snurra sedan ihop dem.
  10. Lägg snurrorna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
  11. Låt jäsa övertäckta i ytterligare 30 minuter.
  12. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  13. Grädda bullarna i mitten av ugnen på 250 grader i ca 6-8 minuter.
 
 
Låt svlna något innan de avnjuts.
 
 


Instagram: @vardagsmatalajess

Lasagnens Dag

Hej hej på Lasagnens Dag!
 
Helg igen, och det älskar vi ju alla eller hur? Hoppas ni alla passar på att njuta av lite ledighet så här nu. Själv är jag inne på min näst sista semestervecka nu och har med andra ord bara nästa vecka kvar också innan det är tillbaka till jobbet igen. Bitterljuvt som vanligt så klart... 
 
Igår fyllde jag år, och är numera lite närmre 40 än 30 om man säger så, men jag insisterar på att 36 definitiv är det nya 20 då jag inte känner mig ett dugg gammal ännu. Sambon drog iväg mig på en liten överraskningsutflykt till Karlskrona tillsammans med barnen där vi åt lunch på Restaurang Utkiken och sedan mumsade på glass från Glassiären innan vi begav oss hemåt igen. På kvällen blev det middag på Pinchos i Växjö för första gången, och barnen var helt lycksaliga efter den erfarenheten. Bästa restaurangen i världen tycke det, haha! Härligt när de är så nöjda verkligen, och det var jag med! Presenter, god mat och bästa sällskapet!
 
Hursom, visste ni att det var lasagnens dag idag? Ja, som vi alla vet vid detta laget finns det ju matdagar för det mesta numera, och man kan så klart inte uppmärksamma alla, det vore kanske en roligt utmaning förvisso, men nog ganska svårt. Hursom, vissa dagar är ju dock roligare att uppmärksamma än andra, och för mig är lasagnes dag just en sådan med tanke på att just lasagne är en av mina all-time favoriträtter! Ja, den kvalar faktiskt in på min topp tre bland maträtter. 
Man kanske kan tycka att det är lite konstigt att lasagnens dag infaller så här i juli, mitt i sommaren, för det är kanske inte exakt vad man tänker sig när man tänker på sommarmat. Lasagne kan ju dock ätas när som verkligen, och kanske framför allt just denna sommaren som verkligen bjudit på allt annat än bara skolsken och värme om man säger så. Så, jo, visst kan man äta lasagne på sommaren också - kanske testa en av de lite lättsammare vegetariska versionerna exempelvis. 
Det som är så bra med lasagen är ju att man kan variera det nästan hur mycket som helst, helt efter eget smak och tycke. Ni har säkert era egna favoriter som ni brukar göra, och det är ju faktiskt få saker som slår en klassisk lasagne, men nedan hittar ni ett par olika versioner som är minst lika goda, så testa vetja! Vilken är er favorit?
 

Lasagnens Dag

 
Klassisk lasagne: Den klassiska lasagnen med köttfärsås, ostsås och lasagneplattor med sitt ursprung i de Italienska köken som vi alla älskar. Ja, jag vågar faktiskt påstå att jag inte känner någon som inte tycker om en klassisk lasagne! Stora som små sitter gärna och njuter av denna skapelse runt matborden världen runt. När det kommer till köttfärsåsen gör man givetvis sin egen favorit. Personligen tycker jag om min med smak av basilika. Sen med en massa mozzarella förstås, ja, det måste vara mozzarella. Mums!
 
 
2. Bacon- och kycklinglasagne: Vill man testa en lasagne med ett annat protein än köttfärs, så är kyckling en ypperlig ersättning verkligen, och speciellt tillsammans med salt, krispigt bacon! Vem gillar inte bacon liksom, det gör helt enkelt alla maträtter snäppet godare helt enkelt. Vill man expermentera ännu lite mer kan man, som här, byta ut den klassiska ostsåsen mot creme fraiche istället för ett lite hälsosammare alternativ. Jo, det är faktiskt lika gott ändå, och går dessutom mycket snabbare. Win/win liksom. 
 
 
3. Morotslasagne: Vill man kanske helt skippa köttet i lasagnen och testa en vegetarisk version? Ja, men då ska ni testa denna Morotslasagnen. Jag verkligen älskar lasagne och tackar aldrig nej till en god lasagne helt enkelt. Denna vegetariska morotslasagnen är inget undantag! Fylld till bredden med rivna morötter får den en liten sötaktig smak som verkligen inte går av för hackor vill jag lova! Var inte rädd för att testa, jag tvivlar starkt på att ni kommer bli besvikna. 
 
 
4. Lasagne med svamp och baconÄr man ute efter en så häslosam version av lasagne som möjligt så är denna mitt absolut bästa tips. Ja, den innehåller så klart fortfarande pasta, för nej, ingen lasagne är värdig namnet om den inte innehåller pasta om ni frågar mig. Denna är dock mycket mer hälsomsam än en vanlig lasagne. Fylld med kalcium, järn och proteini form av keso, svamp, bacon (ja, det gör åter igen allt godare) och spenat. Ett riktigt bra sätt att äta lite godare och lite hälsosammare på en och samma gång. 
 
 
5. GrönsakslasagneFörutom att man kan variera fyllningen med diverse olika "kött"-ingredienser så kan man ju likväl variera den vegetariska lasagnen också. Här är en vegetarisk version som innehåller mer än "bara" morötter, om man nu vill ha lite fler smaker och konsistenser i sin vegolasagne. Den är fylld till bredden med god tomatsås och grönsaker. Detta är en lasagne som är så god, att jag lovar att det är ingen som saknar köttet!
 
 
6. Lasagne med spenat och morötterSom ni kanske märker är just spenat och morötter en återkommande ingrediens i mina lasagner, och det är just för att det är så fantastiskt gott i just lasagne. Givetvis behöver man dock inte göra en vegetarisk version för att inkludera dessa komponeneter, nej, de passar lika bra i en mer klassisk lasagne också som här där såsen är fullproppad med spenat och fyllningen inkluderar hyvlad morot och färska champinjoner. En lasagne är ju lite omständig att göra, och ja, det tar en liten stund med tanke på alla de olika komponenterna, men det är ju verkligen värt det! Fantastiskt gott! Så, passa på en ledig söndag vet jag! 
 
 
7. TurbolasagneDet är inte mycket som slår en riktigt god och krämig lasagne! Den enda nackdelen med en lasagne är ju dock att det tar lite tid att göra. Det är många olika moment som ska tillagas innan man kan bygga sin lasagne och sen ska den dessutom stå i ugnen ganska länge. Ja, det är helt enkelt ingen direkt snabbtmat! Eller är det? Jo, lasagne kan faktiskt vara snabbmat! Så här sist, men verkligen inte minst, vill jag tipsa om hur man kan ta ett par små genvägar och vips så man kan äta krämig lasagne även mitt i veckorna! Perfekt! 
 
 
Visa fler inlägg