Powered by Jasper Roberts - Blog

Lasagnens Dag

Hej hej på Lasagnens Dag!
 
Helg igen, och det älskar vi ju alla eller hur? Hoppas ni alla passar på att njuta av lite ledighet så här nu. Själv är jag inne på min näst sista semestervecka nu och har med andra ord bara nästa vecka kvar också innan det är tillbaka till jobbet igen. Bitterljuvt som vanligt så klart... 
 
Igår fyllde jag år, och är numera lite närmre 40 än 30 om man säger så, men jag insisterar på att 36 definitiv är det nya 20 då jag inte känner mig ett dugg gammal ännu. Sambon drog iväg mig på en liten överraskningsutflykt till Karlskrona tillsammans med barnen där vi åt lunch på Restaurang Utkiken och sedan mumsade på glass från Glassiären innan vi begav oss hemåt igen. På kvällen blev det middag på Pinchos i Växjö för första gången, och barnen var helt lycksaliga efter den erfarenheten. Bästa restaurangen i världen tycke det, haha! Härligt när de är så nöjda verkligen, och det var jag med! Presenter, god mat och bästa sällskapet!
 
Hursom, visste ni att det var lasagnens dag idag? Ja, som vi alla vet vid detta laget finns det ju matdagar för det mesta numera, och man kan så klart inte uppmärksamma alla, det vore kanske en roligt utmaning förvisso, men nog ganska svårt. Hursom, vissa dagar är ju dock roligare att uppmärksamma än andra, och för mig är lasagnes dag just en sådan med tanke på att just lasagne är en av mina all-time favoriträtter! Ja, den kvalar faktiskt in på min topp tre bland maträtter. 
Man kanske kan tycka att det är lite konstigt att lasagnens dag infaller så här i juli, mitt i sommaren, för det är kanske inte exakt vad man tänker sig när man tänker på sommarmat. Lasagne kan ju dock ätas när som verkligen, och kanske framför allt just denna sommaren som verkligen bjudit på allt annat än bara skolsken och värme om man säger så. Så, jo, visst kan man äta lasagne på sommaren också - kanske testa en av de lite lättsammare vegetariska versionerna exempelvis. 
Det som är så bra med lasagen är ju att man kan variera det nästan hur mycket som helst, helt efter eget smak och tycke. Ni har säkert era egna favoriter som ni brukar göra, och det är ju faktiskt få saker som slår en klassisk lasagne, men nedan hittar ni ett par olika versioner som är minst lika goda, så testa vetja! Vilken är er favorit?
 

Lasagnens Dag

 
Klassisk lasagne: Den klassiska lasagnen med köttfärsås, ostsås och lasagneplattor med sitt ursprung i de Italienska köken som vi alla älskar. Ja, jag vågar faktiskt påstå att jag inte känner någon som inte tycker om en klassisk lasagne! Stora som små sitter gärna och njuter av denna skapelse runt matborden världen runt. När det kommer till köttfärsåsen gör man givetvis sin egen favorit. Personligen tycker jag om min med smak av basilika. Sen med en massa mozzarella förstås, ja, det måste vara mozzarella. Mums!
 
 
2. Bacon- och kycklinglasagne: Vill man testa en lasagne med ett annat protein än köttfärs, så är kyckling en ypperlig ersättning verkligen, och speciellt tillsammans med salt, krispigt bacon! Vem gillar inte bacon liksom, det gör helt enkelt alla maträtter snäppet godare helt enkelt. Vill man expermentera ännu lite mer kan man, som här, byta ut den klassiska ostsåsen mot creme fraiche istället för ett lite hälsosammare alternativ. Jo, det är faktiskt lika gott ändå, och går dessutom mycket snabbare. Win/win liksom. 
 
 
3. Morotslasagne: Vill man kanske helt skippa köttet i lasagnen och testa en vegetarisk version? Ja, men då ska ni testa denna Morotslasagnen. Jag verkligen älskar lasagne och tackar aldrig nej till en god lasagne helt enkelt. Denna vegetariska morotslasagnen är inget undantag! Fylld till bredden med rivna morötter får den en liten sötaktig smak som verkligen inte går av för hackor vill jag lova! Var inte rädd för att testa, jag tvivlar starkt på att ni kommer bli besvikna. 
 
 
4. Lasagne med svamp och baconÄr man ute efter en så häslosam version av lasagne som möjligt så är denna mitt absolut bästa tips. Ja, den innehåller så klart fortfarande pasta, för nej, ingen lasagne är värdig namnet om den inte innehåller pasta om ni frågar mig. Denna är dock mycket mer hälsomsam än en vanlig lasagne. Fylld med kalcium, järn och proteini form av keso, svamp, bacon (ja, det gör åter igen allt godare) och spenat. Ett riktigt bra sätt att äta lite godare och lite hälsosammare på en och samma gång. 
 
 
5. GrönsakslasagneFörutom att man kan variera fyllningen med diverse olika "kött"-ingredienser så kan man ju likväl variera den vegetariska lasagnen också. Här är en vegetarisk version som innehåller mer än "bara" morötter, om man nu vill ha lite fler smaker och konsistenser i sin vegolasagne. Den är fylld till bredden med god tomatsås och grönsaker. Detta är en lasagne som är så god, att jag lovar att det är ingen som saknar köttet!
 
 
6. Lasagne med spenat och morötterSom ni kanske märker är just spenat och morötter en återkommande ingrediens i mina lasagner, och det är just för att det är så fantastiskt gott i just lasagne. Givetvis behöver man dock inte göra en vegetarisk version för att inkludera dessa komponeneter, nej, de passar lika bra i en mer klassisk lasagne också som här där såsen är fullproppad med spenat och fyllningen inkluderar hyvlad morot och färska champinjoner. En lasagne är ju lite omständig att göra, och ja, det tar en liten stund med tanke på alla de olika komponenterna, men det är ju verkligen värt det! Fantastiskt gott! Så, passa på en ledig söndag vet jag! 
 
 
7. TurbolasagneDet är inte mycket som slår en riktigt god och krämig lasagne! Den enda nackdelen med en lasagne är ju dock att det tar lite tid att göra. Det är många olika moment som ska tillagas innan man kan bygga sin lasagne och sen ska den dessutom stå i ugnen ganska länge. Ja, det är helt enkelt ingen direkt snabbtmat! Eller är det? Jo, lasagne kan faktiskt vara snabbmat! Så här sist, men verkligen inte minst, vill jag tipsa om hur man kan ta ett par små genvägar och vips så man kan äta krämig lasagne även mitt i veckorna! Perfekt!