Powered by Jasper Roberts - Blog

Krämig kycklingköttfärssås

Och regnet det bara öser ner...
 
Ja, visst vill man liksom lite tralla på den visan, eller är det kanske bara jag? Nåväl, det är ju som vanligt inget att göra åt värdet mer än att gilla läget lite. Jag ska ju dock inte ljuga genom att påstå att jag tycker att det är roligt med vattendropparna som ihärdigt smattar mot mina rutor ideligen. Sol och riktigt sommar hade ju i alla lägen varit att föredra helt enkelt. Jag hoppas dock fortfarande på att den dyker upp när min semester infinner sig. Idag är det faktiskt bara exakt en vecka kvar tills dess... Jippi! Jo, jag längtar.
 
Hursom, en dag i taget. Så, vad bjuder en torsdag som denna på då mån tro? För min egen del är det jobb, jobb, jobb för hela slanten, och för sambon lika så. Barnen är på fritids och förskolan och leker med sina kompisar, men påminner mig dagligen om att de hellre hade haft sommarlov hela sommaren... Mamma-samvetet får sig en liten törn, det ska ärligt erkännas, men vad gör man. Nu är det i alla fall snart dags. 
I övrigt går jag och funderar på 80-talet... Min dotter ska vara med i ett karnevalståg nu i helgen, och hennes vagn ska ha 80-tals tema. Jag har en klar bild av 80-talet i huvudet: benvärmare, starka färger, stora hårsnoddar, axelvaddar och krusat hår, men problemet är att jag har inget av ovanstående hemma så jag vet inte riktigt vad jag ska sätta på ungen!? Har ni några riktigt fiffiga idéer eller tips får ni mer än gärna dela med er! Jag behöver litehjälp känner jag!
 
I gengäld kanske jag kan få tipsa er om en enkel och lättlagad vardagsrätt som alltid går hem hos både stora och små? Jag pratar om köttfärsås! Ja, jag känner nog ingen som inte tycker om spagetti och köttfärsås, speciellt inte bland de yngsta generationerna i alla fall. Hur gott det än är så kan man ju kanske behöva variera sig lite då och då även när det kommer till köttfärssåsen, variation förnöjer ju som man säger. Så, med ett enkelt lite byta av köttfärsen till kycklingfärs har man åstadkommit en annan smak på den smarriga såsen. Sen blir den ju så klart inte sämre av goda kryddor och en härlig blandning av Philadelphiaost och krossade tomater. Mums fillibabba!
 

Krämig kycklingköttsfärssås

 
 4 portioner
 
  • 400 gram kycklingfärs
  • ca 15 cm purjolök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 400 g krossade tomater
  • 1-2 köttbuljongtärningar
  • 200 gram cream cheese
  • ca 2 msk basilika
  • salt och peppar
 
  1. Skiva purjolöken och fräs till den blir glansig.
  2. Tillsätt färsen och bryn den tillsammans med pressad vitlök.
  3. Rör ner cream cheesen tills den smälter och tillsätt sedan krossade tomater, buljongtärning och basilika.
  4. Koka upp och låt puttra samman till en krämig sås.
  5. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera tillsammans med nykokt pasta och en krispig grönsallad. 
 
 
 

Indiska Pulled Salmon Wraps

Godkväll!
 
Hur mår ni där ute? Bra hoppas jag! Själv tar jag det fortfarande mest piano och räknar ner till semestern nu. Ja, jag längtar, det ska jag inte sticka under stol med. Jag tror dessutom knappast att jag är ensam om att längta, va? En del av er sitter säkert redan där och njuter av er semesterledighet, så ni vet precis vad jag pratar om. Jag får dock ge mig till tåla i lite drygt en vecka till, men tiden kommer förhoppningsvis gå ganska fort. Vi hålller tummarna.
 
Hur får man då tiden fram tills dess att gå? Ja, en del jobb är det ju kvar att beta av så att säga för både min och sambons del, vilket för barnen innebär fritids och förskola någon vecka till. På fredag blir det bowling med jobbet, vilket ska bli riktigt roligt verkligenoch sen på lördag är det karneval här hemmavid. Min dotter ska medverka i karnevalen tillsammans med sina kompisar ifrån Bamsegympagruppen. Jättespännande så klart! Lördagskvällen avrunda vi sedan med grillkväll tillsammans med goda vänner, alltid trevligt! En helg att se fram emot som ni hör.
 
Hur har ni det med vädret hos er? Här har största delen av juni månad regnat bort hittills tyvärr, men jag ger inte upp hoppet än i alla fall. Båd igår och idag har det åtminstone varit uppehåll, vilket är framsteg, även om solen dock hållt sig lite i skymundan trots allt. Tids måste den ju dock visa sig från sin bästa sida igen tänker jag och när den väl gör det så får vi passa på att njuta extra mycket. När man hellre vill njuta av så många soltimmar som möjligt istället för att stå framför spisen om kvällarna så kan det ju vara lämpligt med lite snabbmat kanske. Ja, alltså, hemlagad sådan med lite hjälp från Santa Maria och deras Street Food sortiment.
Ni kanske kommer ihåg att jag för ett tag sen testade deras Jamaican Jerk Tacos och hur mycket jag, och hela familjen, verkligen älskade det!? Ja, det var verkligen gott, så jag hade minst sagt ganska höga förväntingar när jag nu fick testa deras Indiska Pulled Salmon Wraps. De var inte riktigt lika toppgoda som de jamaikanska tacosen, men jag blev absolut inte besviken! Både jag, sambon och båda barnen åt med stor aptit, och let's face it; vilken unge som helst blir lite gladare av att få äta maten med händerna! Ja, kanske många vuxna med! Vad sägs nämligen om en chapatiwrap med ingefärs- och chilidoftande lax toppas med en sötsyrlig citronchutney? Tycker ni om lax, så tycker jag absout att ni ska testa!
 

Indiska Pulled Salmon Wraps

 
 4 portioner
 
  • 500 gram laxfilé
  • 1 påse Santa Maria Ginger & Chili Spices
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl vatten
  • 1 paket Santa Maria Chapati Bread
  • 1 påse färsk bladspenat 
  • 1 burk Santa Maria Lemon Chutney
  • 1 dl matlagningsyoghurt
 
  1. Lägg laxen, kryddblandningen, smör och vatten i stekpåsen som följer med kryddblandningen (extra plus i kanten till Santa Maria för att man faktiskt även får med en stekpåse. Tummen upp).
  2. Lägg stekpåsen på en kall plåt eller i en kall ugnsform och klipp bort ca 5 mm av påsens ena hörn.
  3. Tillaga laxen på 200 grader i ca 20 minuter i mitten av ugnen. OBS! Tänk på att påsen expanderar under tillagning, så den får inte ligga nära ugnens kanter.
  4. Ta ut laxen och klipp hål upppå påsen.
  5. Töm ut allt innehåll i formen och dra isär laxen med två gafflar.
  6. Värm chpatibröden i micron.
 
Lägg spenat, chutney och yoghurt på bröden. Toppa med laxen och vik ihop till en wrap. Ät och njut! 
 

Matsedel vecka 26

Godkväll så här dagen efter allesammans!
 
Jag hoppas innerligt att ni alla hade en skön Midsommarafton igår tillsammans med nära och kära?  Jag hoppas givetvis även att ni åt så mycket gott så ni nästan hamnade i matkoma efteråt, men bara nästan, haha. Ungefär så såg min Midsommarafton ut i alla fall.
Min Midsommar inleddes på jobbet då stången var klädd, kransarna bands och det lagades mat hela förmiddagen. Vi åt givetvis sill med färskpotatis, gräddfil och gräslök till lunch, som sig bör. Det fanns även en fantastiskt god Västerbottenpaj på bordet tillsammans med rökt lax och en fantastiskt god och färgglad sallad. Det åts en hel massa och sen tog vi alla en svängom runt midsommarstången tillsammans innan vi samlades vi bordet igen. Ja, jordgubbstårta till fika är ju faktiskt måste om ni frågar mig, så det bjöds det på så klart! 
 
Midsommaraftons kväll spenderade jag tillsammans med min lilla familj i sällskap hos väldigt goda vänner. Det blev en eftermiddag med femkamp och ännu mer jordgubbar, denna gången tillsammans med grädde och socker - svensk sommar i en skål med andra ord. Kvällen bjöd på god grillmiddag och ett och annat glas rosé. Barnen lekte och hade roligt och de vuxna likaså, ja, minus lekandet då. Regnet öster ner på kvällen, men det känns liksom som att det lite hör till Midsommar numera faktiskt... Så länge man har ett altantak att sitta under går det lika bra att fira MIdsommar ändå! Mycket härlig dag över lag hur som helst.
 
Idag har vi tagit det ganska piano så att säga. Lång sovmorgon, lång frukost. Barnen har lekt med sina kompisar i kvarteret sörre delen av dagen så här har varit jättetyst här hemma. Det blev en liten sväng in till stan för ett besök på Hemmakväll - lördagsgodis och en film eller fyra införskaffades och mat intogs på Zack's i Växjö innan hemfärd.  Ni som följer @vardagsmatalajess på Instagram har kanske redan spanat in den förföriskt goda pizzan jag beställe, mums! Hursom, ikväll har det alltså ätits lördagsgodis och tittas på film, lugnt och skönt. 
 
Nu är det dock hög tid för mig att bjuda på veckans lilla hjälpreda. Ja, helgen går fort och rätt vad det är så är det måndag igen ska ni se. Så, här har ni nästa veckas matsedel. Fortsatt trevlig helg! 
 

Matsedel vecka 26

 
 
Måndag - Pasta CapreseTomat, mozzarella och basilika är helt enkelt en helt oemotståndlig kombination som passar till både det ena och det andra: fisk, kött, sallad och kassler för att bara nämna några. Supernekelt och jättegott till vilken köttbit, korv, eller kyckling som helst! Eller varför inte bara äta pastan som den är - man behöver egentligen inte mycker mer än så! Nu pratar vi helt enkelt om snabbmat när den är som allra bäst!
 
 
Tisdag - Helstekt laxsida med vitlöks- och chilitäckeSuperenkel och smakrik middag som gärna kan serveras tillsammans med kokt eller pressad potatis och en god sallad. Eller varför inte ett härligt gäng gröna ärtor eller edamamebönor! Ärtor och fisk är ju en oslagbar kombination! Söndagsmiddag som heter duga, helt enkelt! 
 
 
Onsdag - Bön- och blomkålssallad med grillad korv: Riktigt snabba lösningar krävs ibland på middagsbordet! Ni vet, den sorten som man bokstavligen kan slänga ihop inom loppet av minuter! Vad kan en sådan middag innebära då? Jo, en god, kryddig korv att bara steka på kan vara en superb lösning en stressig dag, serverad tillsammans med en knaprig och god sallad.
 
 
Torsdag - Fiskpaket med citron, vitlök och kaprisTill torsdagsmiddag vill jag tipsa er om en lättlagad fiskmiddag som utan problem kan tituleras antingen vardagsmat såväl som helgmiddag! Dessa små fiskpaketen är lätta att tillaga, men fullkomligt fullpackade med härliga smaker och dofter som väller ut ur foliepaketen när man öppnar dem vid bordet.
 
 
Fredag - Kycklingkebab i pitabrödVill man ha en taco-liknande middag, men ändå inte tacos, en fredag som denna så kanske jag kan få tipsa om  kycklingkebab? Serverad i exempelvis pitabröd och med en massa färska goda grönsaker som tillbehör - lite som tacos, men ändå inte. Det faktum att denna kebaben dessutom är världens enklaste att göra, ja, det gör ju bara att den blir ännu mer tilltalande! 
 
 
Lördag - Smördegsinbakade lammfärsknytenSmördegsknyten brukar alltid uppskattas och de är enklare att göra än de ser ut (även om det är något av ett pillegöra). D går ju dessutom att fylla med lite vad som helst - det är ju det som är så bra med dem - så de passar alla. Här är en variant med lammfärsfyllning som verkligen inte går av för hackor! 
 
 
Söndag - Gammelmormors Kroppkakor: En söndag som denna, när man ändå har lite mer tid att lägga i köket kan man ju lika väl passa på att göra en riktig svensk husmansklassiker tycker jag: kroppkakor! Kroppkakor är något av en favorit i min bok verkligen, och barnen älskar det också, och jo, de passar minst lika bra en varm junidag som mitt i vintern. Speciellt goda är dessa små som min sambos mormor brukar bjuda på när vi är där. De är försvinnande goda verkligen! 
 
 
Veckans söta - Jordgubbs- och rabarberpaj: Ingen svensk sommar är komplett utan jordgubbar! De liksom bara ska finns med på ett eller annat sätt, om det så är en klassisk jordgubbstårta, jordgubbar med glass, eller mjölk och vispgrädde för den delen så bara ska de finnas! Man kan ju om man vill även kanske servera en jordgubbspaj som efterrätt, och just exakt det är vad jag vill tipsa er om idag. En enkel paj fylld till bredden med färska jordgubbar och rabarber - svensk sommar i en pajform helt enkelt! Låt er väl smaka!
 
 
Visa fler inlägg