Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 48

Hej hej!
 
Trevlig söndag allesammans! Hoppas helgen har varit fin? Här har helgen gått i ett, på allra bästa sätt i gott sällskap. Det är egentligen först nu som jag kan sitta ner här med er och bara vara. Vi ineldde helgen med ett besök hos bästa vännerna i fredags. Där bjöd Maria på god fika med saffransbullar och pepparkakor, och sen åt vi kycklingtacos till middag på kvällen när papporna i familjerna också hade slutat jobbet. Det bjöds dessutom även på marängswiss till efterrätt, vilken, i all sin enkelhet, är min favoritdessert faktiskt. God mat och gott snack, och häng i soffan framför idol utgjord en vansinnigt lugn och trevlig fredagskväll.
Igår kom barnens farmor på besök för att se efter dem medan jag och sambon var bjudna på 25-års middag. Farmodern och barnen huserade här hemma med chips och lördagsgodis och en massa mys medan vi blev bjudna på älgskavsgryta med pressad potatis och pinocchiotårta till efterätt. Ja, kväll nummer två på raken med god mat och gott snack med andra ord. Jag fick dessutom äran att bli tillfrågad om jag ville bli gudmor åt den nyblivna 25-åringen ofödda dotter som är beräknad att komma till världen i början på februari nästa år. Självklart vill jag det! 
Idag har vi hängt med farmor, ätit låg frukost och bara tagit det lugnt. Nu har farmor åkt hem igen, och både barnen är hemma hos kompisar och leker just nu. Sonen är hemma hos en kompis och leker, och dottern är med en kompis på ponnyridning. Så, huset är sällsynt tyst för stunden. Det enda som hörs är mer eller mindre knäppandet från mitt tangetbord...  
 
Hursom, söndag som sagt vilket innebär att det såledeles är måndag imorgon, och måndagar innebär ju alltid en återgång till vardagspusslet som vi alla måste tas med. Middagsmaten och tillagningen av den är ju i allra högsta grad en del av det där pusslet, och det underlättar avsevärt om man redan i förväg har en plan för veckan. Min veckoplan sitter uppe på kylskåpet, och här kommer även lite tips och idéer till er.
 
Jag önskar er alla en riktigt trevlig vecka! 
 

Matsedel vecka 48

 
 Måndag - Linscurry med kokosmjölkVad sägs om att inleda veckan med en meatfree monday?! Jo, absolut! Har har ni en  fantastiskt smakrik och krämig linscurry! Linser som smaksätts med ingefära, kokosmjölk, curry och en touch av hetta blir en otroligt god middag som dessutom har en otroligt vacker färg.
  
Tisdag - Stekt torsk med kall gräddfilssås på kapris och gurkaStekt torsk, enkelt men vansinnigt gott. Perfekt vardagsmat när orken tryter lite extra efter en lång arbetsdag. Kall gräddfilssås, lika enkelt och vansinnigt gott det! Ja, det svåraste och mest tidskrävande med denna rätten är väl egentligen den kokta potatisen, vilket säger en hel del!
 
Onsdag - Habanero-omelett: Omelett är enkel, god och mättande mat som är fullproppad av nyttiga proteiner, och man kan så klart slänga ner precis vad som helst i den om man inte vill ha den naturell. Vad sägs exempelvis om en vegetarisk omelett med färska tomater, lök och het habanero? Mums, mums, mums! Ger en skön hetta i magen när det är kallt ute. Har man svårt för het man kan man ju alltid ersätta den med vanlig röd paprika, absolut gott det med! 
 
Torsdag - Kåldolmar: Kåldolmens Dag idag, ja, då måste man ju äta denna svenska husmansklassiker tycker jag allt! Så, här är min mammas goda recept på kåldolmar dagen till ära! Vill man hellre kanske ha kålpudding? Ja, men det går så klart lika bra det! 
 
Fredag - RäkrisottoIdag vill jag tipsa er om en fantastiskt smakrik räkrisotto som inte alls är komplicerad att sätta till verket. Dessutom är det ju alltid lite extra uppskatta med allt-i-ett-rätter som inte bara är goda, men även sparar på disken. Ja, men ni hör ju själva: denna rätten har liksom alla rätt. Bara att ställa er i köket och börja laga med andra ord! Trevlig helg allesammans! 
 
Lördag - Fisksoppa med saffranEn lite matigare soppa fylld med läckerheter är en ypperlig torsdagsmiddag! Är den dessutom gyllengul som denna, ja, det är bara grädden på moset liksom! Denna läckra fisksoppan med saffran i är ett familjerecept som innehåller alla havets läckerheter och är to die for när det kommer till sopp-kategorin. Den är helt enkelt lika god som den är gyllene och ett absolut måste om man tycker om saffran. 
 
Söndag - Baconlindad fläskfiléVi har ju söndagen, och med den första advent, framför oss nästa vecka, och visst vill vi ha en alldeles speciell och lyxig söndagsmiddag innan vi återgår till vardagsbestyren? Jag föreslår då fläskfilé! Fläskfilé känns för mig lite lyxigt och passar med andra ord ypperligt bra som helg- eller bjudmat! Linda dessutom in den i bacon och det finns lite kvar att önska!
 
Veckans söta - SaffransbiscottiAdventstiden är här nästa vecka igen, med tända ljus och mysfika med nära och kära i det dova ljusets sken. Visst är det mysigt!? Ja! På söndag är det Första Advent, och då tycker jag att saffran är något av lag till kaffet! Så man inleder juletiden på rätt sätt. Så, vad sägs om att bjuda på dessa, gyllengula, biscotti till söndagskaffet? Spröda, gyllengula skorpor med smak av jul!  
 
 

Habanero-omelett

Godkväll!
 
Jag var nästan på väg att skriva hej från sjukstugan för här har varit lite sisådär med piggheten de sista två dagarna faktiskt. Igår gick jag hem ett par timmar tidigare från jobbet då jag hade en riktigt sprängande huvudvärk från den stund jag vaknade på morgonen, och det blev bara värre under dagen. När jag kom hem lade jag mig i soffan och där slocknade jag i nästan fyra timmar. Gick upp och lagade mat, pratade lite med barnen och när de lade sig gjorde jag detsamma. Imorse när jag vaknade var jag genast mycket piggare.
Ibland behöver man bara vila bort det onda tror jag, och det är viktigt att lyssna på kroppen när den säger ifrån. Jag ska i ärlighetens namn erkänna att jag brukar vara ganska dålig på det, men inte denna gången, och det är jag glad för idag.
 
Hursom, imorgon är det fredag igen, och med andra ord helg, wiihoo! Imorgon ska jag träffa min Maria då vi är ditbjudna på fika efter jobbet/fritids. Sen jag började jobba dagtid i våras så ses vi inte lika ofta som förr, vilket är tråkigt, men å andra sidan uppskattar man det ännu mer när man väl ses. Det bjuds säkerligen på någon god fika imorgon, det gör det alltid hos Maria. Ja, och givetvis det allra godaste sällskapet också. 
På lördag sen kommer svärmor hit och ska passa barn och hundar eftersom jag och sambon är bjudna på 25-års fest, barnfri sådan. Alltid trevligt det med, och det ryktas dessutom att det ska bjudas på älg på festen, och det tackar jag absolut inte nej till! På söndag umgås vi med barnens farmor innan hon åker hem till sitt igen. Har du själv några roliga planer i helgen kanske?
 
När det kommer till maten här hemma i helgen så finns det en färdig meny att följa som jag skrev förra helgen, så det är skönt att slippa tänka på det dag för dag, det underlättar matlagningen och framför allt så sparar det tid. När det kommer till mat på bloggen så tänkte jag idag bjuda er på ett riktigt hett tips! Tycker ni om het mat? Jag kan tycka det är riktigt gott med stark mat lite då och då, och dessutom, på tal om underlättad matlagning så säger jag bara omelett, med sting!
Omelett är enkel, god och mättande mat som är fullproppad av nyttiga proteiner, och man kan så klart slänga ner precis vad som helst i den om man inte vill ha den naturell. Vad sägs exempelvis om en vegetarisk omelett med färska tomater, lök och het habanero? Mums, mums, mums! Ger en skön hetta i magen när det är kallt ute. Har man svårt för het man kan man ju alltid ersätta den med vanlig röd paprika, absolut gott det med! 
 
 

Habanero-omelett

 
1 portion
 
  • 2 ägg
  • 2 msk vatten
  • ca 1/4-1/8 habanero (efter smak)
  • 0,5 liten gul lök
  • 1 tomat
  • Salt och svartpeppar
 
  1. Vispa samman äggen med vatten och krydda med salt och peppar.
  2. Finhacka löken och chilin (ta så mycket dina smaklökar klarar/tycker om), och skär tomaten i tärningar.
  3. Häll äggsmeten i en liten stekpanna och stör över chili, lök och tomat.
  4. Stek på låg- till medelvärme till omeletten är färdig. Rör lite i pannan då och då med en slev och gör små "hål" så att äggsmeten som ligger ovanpå rinner ner. 
 
Servera gärna omeletten med en frisk och krispig sallad.
 
 

Räkrisotto

Godmorgon måndag!
 
Ny vecka, nya tag! Noveber börjar lida så sakeligen mot sitt slut mina vänner, och snart vankas den - december månad med allt vad det innebär: advent, lucia, julklappar, julmat, släkt och vänner. Ja, jag tycker definitivt om själva julen och december månad med allt mys. Något att se fram emot helt klart (jag håller dock som vanligt tummarna att det inte blir för kallt och framför allt att snön bara ligger på marken på självaste julafton).
 
Hursom, idag blir en långkörare för mig. Först jobbet här nu på förmiddagen, och sedan i eftermiddag vankas det utbildning för min del. Det blir "Väpnat våld i skolan"... Ja, jag vet, det låter helt obscent egentligen att man ens ska behöva funder över en sådan sak, men om man lägger det åt sidan en sekund så är det bra att man får utbildnng i det den dagen det mot förmodan skulle vara aktuellt. Skolans värld på 2000-talet...
Nåväl, ikväll sen så ska jag tillsammans med några nya kollegor på trivselkväll och vi ska äta BBQ-buffé och bowla tillsammans. Det kommer säkerligen bli en riktigt trevligt kväll, det är jag övertygad om. Sambon och barnen får husera själva hemma ikväll utan mig, och de får besök av sin faster som är i Växjö några dagar. 
Sonen har för övrigt utedag i skolan idag så han fick packa med sig en macka och ett par chokladbollar i väskan idag, och inte var han ledsen för det inte. Visserligen är han inte överförtjust i utedagar, men han menade på att de brukar få gå tipsrunda, och sen får han ju ha med fika till skola, så då är det ju ganska ok i alla fall, haha. 
 
Ja, som ni hör så inleder vi denna veckan med full fräs i vår familj! Våra måndagar brukar av någon anledning gå i ett faktiskt, hur är det med era? Lugna och sköna eller kanske fullt ös medvetslös hos er också? När det kommer till middagsmaten tycker jag ju oftast att det ska vara fullt ös medvetslös, i alla fall när det kommer till smaken! Sen får det ju dock hemskt gärna vara lättlagat med en relativt kort ingredienslista, men smaken ska man aldrig tulla på som man säger. 
Så, idag vill jag tipsa er om en fantastiskt smakrik räkrisotto som inte alls är komplicerad att sätta till verket en måndag som denna. Dessutom är det ju alltid lite extra uppskatta med allt-i-ett-rätter som inte bara är goda, men även sparar på disken. Ja, men ni hör ju själva: denna rätten har liksom alla rätt. Bara att ställa er i köket och börja laga med andra ord! Trevlig vecka allesammans! 
 

Räkrisotto

 
 4 portioner
  • 500 gram räkor utan skal
  • 2 schalottenlökar
  • 3 dl arborioris
  • 0,5 citron
  • ca 1,5 dl parmesanost
  • salt och citronpeppar
  • 10 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
 
  1. Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs löken i en kastrull i olja i ca 1 minut.
  4. Tillsätt riset och fräs tillsammans med löken en liten stund, tills riset blir glansigt.
  5. Späd riset med 2 dl buljong och rör om. 
  6. Tillsätt mer buljong i omgångar när buljongen kokat in. 
  7. Sjud på svag värme under omrörning tills det är mjukt, ca 25 minuter.
  8. Smaka av risotton med rivet skal av citronen, 1-2 msk citronsaft, salt och citronpeppar.
  9. Riv parmesanosten och rör ner den i risotton tillsammans med nästan alla räkorna. 
 
Toppa risotton med extra räkor, persilja och extra parmesanost, och servera gärna tillsammans med vitlöksbröd.  
 
Visa fler inlägg