Powered by Jasper Roberts - Blog

Älgfärsbiffar

Välkommen November månad!
 
Ja, vet ni vad, min almanacka säger att det är november idag redan... Som vanligt hänger jag inte riktigt med i svängarna känner jag och undrar lika förvånat som alltid var tiden tar vägen? Jag vet inte riktigt varför det känns som att tiden bara går snabbare och snabbare heller? Har det med åldern att göra (är ju dock inte mer än 36), eller är det så bra att det hänger på det gamla talesättet "tiden går fort när man har roligt"? Ja, man kan ju hoppas att det är det sistnämnda i alla fall...
 
Hursom, här är vi mitt uppe i Höstlovet, och idag är sista arbetsdagen för min del innan det vankas extraledigt och därmed långhelg. Helt klart en av många fördelar med att vara tillbaka och jobba i skolvärlden igen. Igår flyttade jag in på mitt helt nya kontor, och fortsätter jag att göra iordning där. Kul att få göra något nytt till sitt helt egna.
Efter jobbet igår var jag sedan ute på äventyr med mina nya kollegor. Vi har ett par stycken i arbetsgruppen som nyligen fyllt jämnt, så de skulle vi fira lite. Det blev först middag på Grilleriet i Växjö, alltid lika gott! Deras sötpotatispomme är to die for, så om ni gillar sötpotatis och är i Växjö någon gång så är de ett måste faktiskt. Mums! Efter den goda middagen var vi på Villa Vik i Växjö, på Chokladprovning, och det gick inte av för hackor det heller vill jag lova. Vi fick lära oss om chokladens historia, odling och tillverkning, ja, och så fick vi så klart smaka en massa smarriga praliner. Den ena godare än en andra. Mums, mums, mums säger jag bara! 
 
Ikväll blir det en lugn kväll hemma tänker jag. Nu har jag farit runt och haft något i almanackan mer eller mindre vartenda kväll/dag/helg i snart två veckor, så ja, ikväll blir det en soffdejt som får inleda november månad. Imorgon bär det av på nya äventyr nämligen, men mer om det en annan gång.
 
Nu lägger vi lite fokus på maten, och närmare bestämt höstmaten tänker jag. Vilken typ av mat förknippar ni med hösten, om någon? Själv tänker jag på grytor, gratänger och soppor när jag tänker höstmat, ni vet, värmade. Jag tänker dock även på vilt. Ja, vilt hör också hösten till mer än någon annan säsong om ni frågar mig, när jaktsäsongen är i sitt esse så att säga. Vi jagar inte i vår familj, men vi har vänner som gör, så vi har turen att kunna få tag i lite viltkött trots allt, nu senast en himla massa älg som vi fyllt frysen med. Det är allt från entrecote till färs, men just här och nu tänkte jag fokusera på färsen. 
Vad sägs om saftiga och stora älgfärsbiffar smaksatta med bland annat enbär för att förhöja viltsmaken? Ja, visst låter det frestande? Har ni möjlighet att få tag i älg så är detta ett riktigt hett tips. Svensk husmanskost när den är som bäst, helt enkelt!
  

Älgfärsbiffar

 
 4 portioner - 8 biffar
 
Pannbiffar:
  • 500 gram nötfärs
  • 4 msk osötat ströbröd
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ca 5 enbär
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 ägg
 
Sojastekt lök:
  • 2 gula lökar
  • 1 msk kinesisk sjoa
  • 1 dl vatten
 
  1. Stöt sönder enbären i en mortel.
  2. Blanda ströbröd, krossade enbär, kryddor och vatten i en bunke och låt svälla i ca 10 minuter.
  3. Vispa ner ägget till en slät blandning och arbeta sedan sist ner färsen. 
  4. Forma 8 stycken lika stora biffar av smeten och stek i lite smör så de får fin yta. Lägg sedan över biffarna i en ugnssäker form.
  5. Skala och skiva löken och lägg ner dem i samma stekpanna som biffarna stektes i.
  6. Fräs löken glansig och häll sedan på soja och vatten. Lått puttra samman tills vätskan försvunnit. Lägg sedan löken uppepå biffarna.
  7. Ställ in biffarna i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter tills de är genomstekta.
 
Servera tillsammans med kokt potatis, gräddsås och en klick lingonsylt.