Powered by Jasper Roberts - Blog

Köttfärsgryta med choklad

Godmorgon lördag!
 
Äntligen helg igen mina vänner, alltid lika uppskattat, även om jag nästan nyss tyckte det var helg? Hursom, hoppas ni får en riktig tskön en i alla fall. Har ni några planer för helgen? Själv ska jag och familjen bli bjudna på middag ikväll. Det var Mårtensafton igår, och enligt sann skånsk tradition ska det så klart firas med en traditionell Gåsamiddag, vilket innebär leversnittar, helstekt gås och skånsk äppelkaka. Ja, vi skippar svartsoppan och kör på snittar istället, och det går minst lika bra det. 
Förr åt vi alltid Gåsamiddag hemma hos min svärfar, men sedan han blev sjuk och vi sedan förlorade honom till cancer för 1,5 år sedan stannade den traditionen upp. Nu har vi bestämt att ta upp den igen och föra den vidare till våra barn tillsammans. Så, idag blir det en liten resa ner till Skåne, hem till sambons syster och hennes familj, och där ska det ätas gås igen! Jag ser fram emot detta jättemycket, och det känns så bra att vi fortsätter den traditionen och för den vidare till våra barn. Vill ni se bilder på den ljuvliga gåsamiddagen, så får ni i vanlig ordning hålla utkik på @vardagsmatalajess på Instagram eller Vardagsmat a la Jess på Facebook. 
 
Det är judess tuom Chokladens Dag idag och dagen till ära har jag skapat en helt ny kategori här på bloggen. Ja, vad annars? En alldeles egen Chokladkategori givetvis! Jo, jag tycker faktiskt att denna ljuvliga vara faktiskt förtjänar en helt egen kategori, för rätt vad det är så blir man sugen på choklad (mer ofta än sällan i mitt fall), och då är det bra om det finns lättillgängligt att hitta. 
Härom veckan, som jag nämde var jag faktiskt på chokladprovning tillsammans med mina nya kollegor, och det var riktigt trevligt verkligen. Inte nog med att man fick testa ett gäng olika sorters choklad med olika kakaohalt, utan man fick också en lite historisk inblick i chokladen och kakaobönan, plus att man fick lära sig en hel del om chokladtillverkning idag. Ni som följt mig ett tag vet att jag är något av en historienörd, så jag tyckte det var riktigt intressant verkligen, och ja, som sagt, gott. 
I ovan nämnda nyskapade kategori så hittar ni givetvis mestadels bakverk av olika slag, mjuka kakor, småkakor, desserter och tårtor så väl som en kladdkaka eller två. Ni hittar dock några frukost- och mellanmålsförslag i form av scones, smoothies och mugcakes bland annat. Så kika in vetja! Just idag tänkte jag dock fylla på med en maträtt. Ja, choklad kan absolut användas som smaksättare i maträtter likväl som bakverk. Den ger ofta en mustig smak på maten, framför allt i kombination med tomater, som här i denna färsgrytan. Köttfärs, bönor, krossade tomater, kryddor, kakao och choklad skapar här en ljuvligt god och värmande gryta som kan liknas som något av ett mellanting mellan chili con carne och en hederlig köttgryta, fast med en chokladtwist. 
 

Köttfärsgryta med choklad

 
4 portioner
 
  •  500 gram blandfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • ca 1 tsk chiliflingor
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 400 gram krossade tomater
  • 1 msk kakao
  • 50 gram mörk choklad
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 burk vita bönor i tomatsås
  • 2 röda paprikor
  • salt och svartpeppar
 
  1. Skala och finhacka löken och bryn den i en stekgryta.
  2. Pressa ner vitlöken.
  3. Lägg i färsen och finfördela den medan den bryns.
  4. Rör ner tomatpurén och tillsätt chiliflingor, smulade buljongtärningar, krossade tomater och kakao.
  5. Hacka chokladen och paprikan och rör ner dem. 
  6. Koka upp och låt puttra samman i ca 15 minuter.
  7. Häll i matlagningsgrädden och rör ner bönorna.
  8. Låt koka upp igen. 
  9. Smaka av med salt och svartpeppar.
 
Servera gärna grytan tillsammans med en klick ört- och vitlökscreme fraiche och strö över lite persilja. Servera även gärna ett gott bröd eller baguette vid sidan om att doppa i grytan.