Powered by Jasper Roberts - Blog

Kycklingfärs- och kantarellpaj

Gokväll!
 
Tiden går snabbt när man har roligt sägs det, och en hel vecka har redan flugit förbi i alla världens fart igen! I helgen som gick var vi på bio hela familjen och tittade på Paddington 2, och åt en massa popcorn så klart. Helt i vanlig ordning med andra ord. På kvällen var det skridskoåkning igen för sonen som fått lite blodad tand och växer minst en meter varje gång han varit i ishallen och lät sig att åka ytterligare lite bättre. Underbart att se glädjen och stoltheten! 
I söndags var det ju skyltsöndag och vi begav oss till Folkets Hus där de anordat dans kring granen för alla barnen. Julgransdansen avslutade med ett besök av Tomten som delade ut godispåsar. Själv skyltningen var dock en enda stor besvikelse tyvärr, och vi körde hem ganska snabbt igen kan jag säga. Barnen var dock nöjda, och det är huvudsaken. Hemma satte vi stakarna i fönstren och fikade på lusselängd och glögg. Ja, och så tände vi försås första ljuset i adventsljusstaken också. En mysig liten advent med min lilla familj.
 
Denna veckan har gått i etthundanittio redan känns det som... Jag hinner inte med. I måndags var det som vanligt ett himla farande mellan jobb-fritids-gymnastikhallen-hemmet, som alla andra måndagar, så den dagen försvann lika snabbt som den kom i vanlig ordning. Igår hade vi trivselkväll med jobbet på Lundens Växthus direkt efter jobbet. Det bjöds på glögg och julgodis, och man fick pyssla ihop sina egna blomkreationer till jul. Jag tillhör sorten som föddes utan gröna fingrar, men jag lyckades snickra ihop inte bara ett utan två arrangemang minsann. Det enda kommer dock agera födelsedagspresent åt min mormor i helgen som kommer. Hursom mycket trevligt.
Direkt efter växthuset var jag tvungen att snabba mig hem för att hämta dottern som skulle på gympa ännu en gång, denna gången en extrainsatt träning inför julavslutningen som är imorgon. Hon ville dessutom att jag skulle stanna och titta, så jag kom inte hem förrän sent, och sen var det nästan läggdags kändes det som. 
 
Idag har jag dock varit hemma här på eftermiddagen (enda dagen denna veckan), så jag har gjort det jag tycker är roligt: bakat. Imorgon har vi vårt veckomöte på jobbet, så idag passade jag på att baka min prisvinnande Kolakladdkaka som jag tänkte bjuda alla på till mötet. Har ni inte testat den än, så är det verkligen mer än på tiden nu om man säger så! Hoppas det smakar!
Här och nu blir det dock mat, och det blir paj idag. Det blir en paj med lite smak av hösten och kantareller. Det blir för övrigt en paj gjord på kycklingfärs och som täcks med ett krämigt välsmakande täcke innan den gräddas gyllene. Låter det inte som en finfin middagidé så säg? Jo, för paj är ju alltid gott!
 

Kycklingfärs- och kantarellpaj

4 personer

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g flytande margarin
  • 3 msk vatten


Fyllning:

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk rapsolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk kantareller
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 500 gram kycklingfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 msk chilisås
 
  1. Blanda samman mjöl, margarin och vatten till pajdegen.
  2. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. 
  3. Skala och hacka lök och vitlök.
  4. Fräs lök och vitlök tillsammans med tomatpurén.
  5. Häll av kantarellerna (om du inte har färska) och hacka dem i mindre bitar.
  6. Låt kantarellerna fräsa tillsammans med löken en liten stund.
  7. Riv ner en grönsaksbuljongträning i fräset.
  8. Tillsätt kycklingfärsen och stek tills den är genomstekt. 
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Lägg över fyllningen i pajskalet.
  11. Blanda samman creme fraiche och chilisås och bred ut över färsen.
  12. Grädda pajen på 200 grader i ca 20 minuter, tills den fått lite fin färg.
 
Servera den nygräddade pajen tillsammans med en fräsch grönsallad.