Powered by Jasper Roberts - Blog

Het kycklingsoppa med rotfrukter

Hej och god torsdagskväll!
 
Här har dagen flugit förbi i förfärlig hast, som vanligt med andra ord, och ja, veckan med egentligen. Jag har haft något i min almanacka varje dag denna veckan verkligen så dagarna bara förvinner för mig. Måndagar är alltid hektiska i detta huset när både fritidshämtning-skjuts till gymnastik-matlagning-hämtning från gymnastik-middag-läggning helst ska ske i ett och samma svep så mina måndagar brukar gå i ett. Dessutom var jag på utbildning med jobbet hela måndagseftermiddagen, så ja, den flög som sagt förbi där för några dagar sedan antar jag.
Igår var det konferens med jobbet hela eftermiddagen och idag har jag spenderat eftermiddagen på en föreläsning och rundvandring på Växjös nyaste tillskott i skolor, Pär Lagerkvist Skola. Mycket ny inspiration, gott sällskap och god fika, vilket ju förstås alltid är trevligt dock. Imorgon sen ska det hinnas med fritidshämtning-presentshopping-kalas, helst även det i ett och samma svep... Så ja, jag ser fram emot lördag lite extra denna veckan, det ska jag medge. Även om jag bara gjort roliga saker och har roliga saker framför mig imorgon så behöver jag en bara-hänga-i-soffan-dag nu också snart känner jag.
 
Nåväl, hur har er vecka varit då? Lika hektisk som min kanske, eller?
 
Har ni kanske hunnit fira några av veckans matdagar? Ja, denna veckan har ju faktiskt bjudit på både Smörgåstårtans Dag i måndags och sedan även Ostkakans Dag i tisdags. Här blev det ingen Smörgåstårta dessvärre, även om alla i familjen tycker det är gott, men det blev faktiskt ostkaka i tisdags till efterrätt. Ja, en härligt ljummen ostkaka med lättvispad grädde och jordgubbssylt är verkligen gott, och inget jag kunde motstå. Lite lyx med efterrätt en helt vanlig tisdagskväll förgyllde veckan lite extra.
Idag är det ju dock torsdag och torsdagar är ju traditionellt soppdagar! Ja, här är det fortfarande soppa varje torsdag i skolan i alla fall, precis som det var varje torsdag när jag gick i skolan. Mina barn är verkligen delade i två sopp-läger: dottern älskar allt vad soppa heter medan sonen tycker raka motsatsen oftast, mer för att han tycker det är jobbigt att äta det dock än för smakens skull. Hursom, torsdagen till ära tänkte jag bjuda er på lite soppa i alla fall. Själv älskar jag soppa, och speciellt så här på hösten när man är ute efter värmande mat.
Denna soppan är busenkel att fixa till och går dessutom snabbt. Den ger lite extra hetta i magen för dem som gillar det, annars kan man så klart dra ner på curryn, eller ta bort den helt, om man vill ha en mildare variant. Det är ju det som är det bästa med matlagningen - man gör precis som man själv tycker! Här kommer dock min version av en liten hetare kycklingsoppa med rotfrukter.
 
Fortsatt trevlig kväll. 
 

Het kycklingsoppa med rotfrukter


4 portioner
 
  • 500 gram kycklingfilé
  • 4-5 potatis
  • 2 palsternackor
  • 2 stora morötter
  • 200 gram sockerärtor
  • 1 lite vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 hönsbuljongtärning
  • ca 2 msk persilja
  • 1-2 msk grön currypasta
  • salt och svartpeppar
 
  1. Skala och tärna ner potatis, palsternackor och morötter.
  2. Tärna kycklingen och strimla sockerärtorna på diagonalen.
  3. Fräs grönsakerna i lite olja i en stor gryta, ett par minuter.
  4. Rör ner grön currypasta efter smak.
  5. Häll över vatten och smula ner buljongtärningarna.
  6. Koka upp och låt puttra i ca 10 minuter.
  7. Lägg i kycklingentärningarna och låt koka ytterligare i ca 5-7 minuter.
  8. Skumma av ytan efter behov. 
  9. Tillsätt sockerärtor och persilja och låt koka ca 2-3 minuter.
  10. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera rykande het med en skiva vitlöksbröd eller två, och eventuellt en klick creme fraiche för den som vill bryta av hettan från curryn.