Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 46

Godkväll allesammans!
 
Hoppas ni alla haft en bra Fars Dag? Har ni firar era pappor där ute dagen till ära? Själv känner jag inte min egen pappa då jag vuxit upp utan honom, men mina barns pappa har vi firat i alla fall. Jag och barnen bjöd honom på lunch i stan tillsammans med våra bästa vänner. Vi åt buffé på Foodie och sen gjorde vi stan en sväng efter det. Lugnt och mysigt, ja, det vill säga fram till barnen bestämde sig för att börja bråka med varandra om precis allt och inget... Barnfamiljesliv i ett litet nötskal känns det som. Nåja, det var en trevlig dag hur som. 
Förr brukade vi alltid fira barnens farfar på Fars Dag också, men kaffe och fika i hans kök, vilket var en mysig tradition det med. Tyvärr gick han bort i cancer för ca 1,5 år sedan dock, så numer får vi fira honom i våra hjärtan istället. Sist vi firande honom där hemma i hans kök gjorde vi det med en Mintchokladtårta till kaffet och en stor bamsekram. För alltid saknad.
 
Igår, som jag nämnde, fira vi Mårtensafton med en traditionell skånsk gåsamiddag hemma hos min svägerka. Vi körde ner till Malmö för att mysa tillsammans med sambons familj över en god middag som bestod av helstekt gås med, för oss, traditionella tillbehör: sockerstekta kulpotatis, "farfarsgurka", gärddsås och svart vinbärsgelé. Min svägerska hade dessutom kokt en fantastikt god plommonchutney till också, som jag ska dela med mig av till er vid tillfälle. Desserten brukar bestå av skånsk äppelpaj, men denna gången bjöds det på en helt amazing äppeltårta! Ja, den gick verkligen inte av för hackor vill jag lova! Ja, recpet kommer givetvis på den också.
Ni som följde mig på Instagram Stories igår har redan fått en liten tjuvtitt på den goda maten, och jag säger bara som så att om ni sitter där ute i vårt avlånga land och aldrig har testat helstekt gås innan? Ja, men då tycker jag absolut att ni ska göra det i alla fall en gång. Tycker man om kycklig så tycker man med allra största sannolikhet om gås också. Så det är så. 
 
Nu ska vi dock raskt gå över till nästa veckas vardagsmat. Ja, jag vet att det är söndag kväll, och många kanske redan har en plan för nästa vecka, men för dem av er som inte har det så kanske jag kan bjuda på lite inspiration här och nu. Jag vill dessutom passa på att önska er alla en riktigt trevlig kommande vecka.
 

Matsedel vecka 46

 
Måndag - Kyckling StroganoffKyckling kan man variera det i all oändlighet verkligen. Det finns inte mycket som man inte kan göra med kyckling faktiskt, vad sägs om exempelvis en variant av något så klassiskt som Korv Stroganoff? Ja, Kyckling Stroganoff låter kanske lite annorlunda, men jag lovar att det är alldeles fantastiskt gott, och som grädde på moset: snabblagat och billigt. Snabb, enkel och god vardagsmat!
 
Tisdag - Torsk i ugn med dill- och citronsåsDet är lättlagat, går snabbt och sköter sig mer eller mindre själv, men framför allt så är det en smakexplosion som heter duga med hjälp av ett få enkla ingredienser. En riktigt favorit här hemma både för stora och små. Fantastisk vardagsmat med andra ord! Prova och njut ni med vetja!  
 
Onsdag - Kasslerpanna med pepparrot Idag ska det bli kassler. En kasslerpanna med smak av pepparrot närmare bestämt. Barnsligt snabb- och lättlagat och fantastiskt gott. Tycker du inte om pepparrot? Den är så klart inte nödvändig och går att utesluta, men vågar du testa, ja, då är det helt klart värt det! 
 
Torsdag - Potatis- och purjolökssoppa med bacon och morötterSopptorsdag mina vänner, visst är det gott!?. Det vämer finfint med en soppa i tallriken när vinden viner i de gulröda träden utanför fönstret. Här samsas en klassisk potatis- och purjolökssoppa med bacon och morötter, och en liten extra skvätt lyx i grädden. Varmt, lättlagat, mättande och fantastiskt gott! 
 
Fredag - Quinoa- och böngryta: Fredagar = tacodagar sägs det. Så varför inte göra en liten tacovariant denna snöiga fredag? En värmande vegetarisk gryta som passar ypperligt till tacofredag vill jag lova! I denna har jag dessutom gjort min egen tacokrydda, så passa på att testa! Servera den tillsammans med ett gäng tortillachips och du har middag och fredagsmys i ett!
 
Lördag - SaffranslaxIdag tänkte jag bjuda er på lite fisk eftersom som det är tisdag, och man bör äta fisk minst en gång i veckan (gärna fler). Så, dagens tips blir lax som tillagas i en gyllengul saffranssås. Saffran är ju fantastiskt gott, och ja, man kan absolut äta saffran året runt, det är inte bara begränsat till vinterhalvåret, eller bakverk för den delen! Nej, saffran är minst lika gott att ha i mat, och har ni inte testat än så är det hög tid nu. 
 
Söndag - Mustig högrevsgryta: En riktigt mustig gryta hör absolut hemma på menyn denna höstvecka. Det märks att det är november nu, det blir kyligare och kyligare och jag har fått skrapa bilrutan ett par gånger på morgonen redan (tyvärr). Vad kan då vara godare än en varm, mustig gryta. Gör den till helgen, eller förebered den idag så ni bara kan värma den imorgon. Ju längre den får koka ihop desto godare är den, men har man riktigt bråttom kan man även tärna ner köttet i små bitar, så kan den vara klar på en timme. 
 
Veckans söta: Svart vinbärskladdkaka: En lite syrligare kladdkaka som är sprängfylld med svarta vinbär. Jag älskar svarta vinbär, och har oftast ett stort gäng i frysen så här efter sommaren då jag passar på att plocka på mig så mycket jag kan. Jag rör ner bären frusna och sen in i ugnen, och ut kommer en syrlig, kladdig härigthet som man bara vill ha mer av. Givetvis kan man använda röda eller vita vinbär också om man tycker bättre om det. Bara kör på!