Powered by Jasper Roberts - Blog

Mustig högrevsgryta

Godmorgon måndag!
 
Nu är höstlovet 2017 över, så nu är det nya tag som gäller på jobb, skola och fritids för denna familjen. Både lovet och helgen gick verkligen undan, som vanligt när man är ledig, men vi hann med mycket skoj och det är ju helt klart huvudsaken. Nu är det strax dags för mig att bege mig till jobbet där sedvanligt måndagsmöte inleder veckan. 
 
I lördags var sonen på Halloweenkalas tillsammans med större delen av andra klass tydligen, och han hade haft så roligt verkligen! De hade gått på skattjakt, lekt dansstopp och haft disco bland annat. Dessutom hade det bjudits på både tårta, fika, chips och godis! Ja, det var en minst sagt nöjd kille jag hämtade från Folket Hus där festen hölls om man säger så. 
Direkt efter begav vi oss in till Växjö där vi mötte upp min lillebror och min brorson i ishallen för lite skridskoåkning. Det var första gången för sonen som efter en tids tveksamhet och skepticism i början till slut slappnade av och tyckte det var fantastiskt roligt! För att vara allra första gången tyckte jag det gick super verkligen! Modig kille. Jag och dottern stod på andra sidan sargen och tittade på denna gången, hon ska också få prova på att åka så klart, men vi hade inte hunnit köpa skridskor åt henne än. Nästa gång så. Jag själv? Ja, jag har inte stått på ett par skridskor sedan i tidiga tonåren någon gång, och nej, jag kan inte åka tyvärr. Aldrig lärt mig... Som tur väl är så kan barnens pappa både åka, och lära dem. Jag får agera hejarklack istället, och det passa mig minst lika bra! 
 
Igår åkte sambon och sonen till Malmö för att gå på fotbollsmatch följt av hotellövernattning, så de kommer inte hem förrän i eftermiddag igen. Så, jag och dottern fick en heldag tillsammans bara vi två igår. Vi passade på att gå på bio tillsammans, vi såg "My Little Pony, the Movie" till hennes stora förtjusning, och vi åt så klart de obligatoriska popcornen som är bio-lag. Filmen var helt ok faktiskt, så har ni ponnyintresserade barn där hemma så kan ni absolut gå och se den tycker jag.
Efter bion vankades det middag i stan, och liten tjej valde Burger King, så där satte vi oss och mumsade på varsin burgare efter maten. Väl hemma ville hon leka med sin bästis nedåt gatan och de ville baka. Så, det var bara att dra fram en bunke och en massa strössel. Resultatet blev chokladbollar i alla färger och former, och goda var det! Stolta och duktiga tjejer körde dessutom ut denna mamman ur köket och sa "vi kan faktiskt själva, du behöver inte vara här", och det kunde dem med! 
 
Ja, roligt och fartfylld helg som nu är över som sagt... Vardagen är åter i fokus och därmed i allra högsta grad även vardagsmaten. Imorgon är det ju dessutom Kladdkakas Dag, så minst en bit kladdkaka tycker jag nog minsann att ni kan unna er att mumsa på imorgon. Behöver ni lite idéer för baket? Kika in i min Kladdkake-kategori här på bloggen och få en massa olika tips på hur man kan variera den kladdiga, snabbakade godingen! Vem gillar inte kladdkaka liksom?!?
Mat var det ju också förstås som sagt... Har ni några planer för veckan, är matsedeln skriven? Om inte så tycker jag ni ska lägga till en riktigt mustig gryta på menyn denna höstvecka. Det märks att det är november nu, det blir kyligare och kyligare och jag har fått skrapa bilrutan ett par gånger på morgonen redan (tyvärr). Vad kan då vara godare än en varm, mustig gryta. Gör den till helgen, eller förebered den idag så ni bara kan värma den imorgon. Ju längre den får koka ihop desto godare är den, men har man riktigt bråttom kan man även tärna ner köttet i små bitar, så kan den vara klar på en timme.
 
 

Mustig högrevsgryta

 
4 portioner
 
  • 500 gram högrev (eller annat nötkött)
  • 2 msk tomatpuré
  • ca 15 cm purjolök
  • 800 gram krossade tomater
  • 2 köttbuljongtärningar
  • ca 6 kryddpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 2 msk kinesisk soja
  • 3-4 dl vatten
  • 2 msk paprikapulver
  • salt och svartpeppar
 
  1.  Strimla purjolöken och fräs i en stekgryta.
  2. Tärna ner köttet och tillsätt i grytan.
  3. Stek köttet tills det får en fin färg runt om. 
  4. Krydda med paprikapulver, salt och peppar.
  5. Rör ner tomatpuré och häll över krossade tomater och vatten.
  6. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad, soja och smulade buljongtärningar.
  7. Koka upp och låt puttra sakta, gärna i 3-4 timmar.
  8. Späd med ytterligare vatten om den blir för tjock.
  9. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera exempelvis tillsammans med ris eller potatis och kokta grönsaker.
 
 
#1 - - Tess:

Jag älskar "höstig" mat så det här ska definitivt testas! :)