Powered by Jasper Roberts - Blog

Rådjurssadel med kantareller och rödvinssås

Hej hej!
 
Hur har ni det där ute i mellandagskaoset? Är ni ute på vift med större delen av landets befolkning eller jobbar ni kanske till och med? Ja, idag är det ju vanlig knegardag igen för många, och även för mig egentligen, men jag har tagit ledigt dessa tre dagarna så jag är hemma än, och det är riktigt skönt vill jag lova er. Jag har haft en väldigt intensiv höst på många sätt, och jag har sett fram emot denna ledigheten mer än ni kan ana. Så, slappande i soffan och mys med barnen står högst på ledighetslistan nu när julen är över för denna gången. 
 
Lite ska jag dock in i vimlet under mellandagarna är planen. Dels så ska jag klippa mig imorgon, i Växjö. Jag tänkte testa LYX VXO denna gången eftersom den är högst omtalad i mina krokar, och dessutom väl omtalad, så jag hoppas jag inte blir besviken nu. Fortsättning följer...
Jag ska dessutom köpa lite julklappar. Ja, ni läste rätt, julklappar. Till helgen kommer nämligen smabons släkt upp för julfirande hemma hos oss, så det vankas klappar igen. Jag ska dock inte bjuda på julbord, vi är ganska mätta på det nu allihopa, så istället funderar jag på lamm, men vi får se vad jag känner för när det närmar sig. Vi ska hursom umgås, äta gott och dela ut klappar ännu en gång. 
 
På tal om gäster och mat så vankas det ju dessutom Nyårsafton denna veckan också. År 2017 lider redan mot sitt slut, och snart har vi ett nytt år att se fram emot. Detta året har gått förbi mig alldeles oförskämt fort verkligen, så inför nästa hoppas jag att tiden går liiiite saktare i alla fall. Vi får väl se...
Hursom, nyårsmat ska planeras! I år blir det firande här hemma hos oss tillsammns med bästa vännerna med familj. Jag har redan bestämt desserten, och förrätten tar gästerna med sig denna gången, så det är bara huvudrätten kvar med andra ord. Jag har dock nog nästan bestämt mig nu för vad det blir, men bara nästan. Jag lovade ju er igår att tipsa om nyårsmat denna veckan, och här idag vill jag ge er ett vilttips. Även om oxfilén är den klassiska nyårsmaten i många hem, så finns det så mycket annat man kan äta som är minst lika lyxigt, och gott! Vad sägs om en saftig rådjurssadel som serveras tillsammans med en hemmagjord rödvinssås och smörstekta kantareller? Låter inte fy skam va? Nej, jag menar väl det! Ta in den svenska skogens smaker på nyårsmiddagen i år vetja. 
 

Rådjurssadel med kantareller och rödvinssås

 
4 portioner
 
  • 1 rådjurssadel
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 0,5 rotselleri
  • 1 hel vitlök
  • 6 st schalottenlökar
  • Salt och peppar
 
  1. Salta och peppra köttet och bryn det runt om i smör tills det får fin färg.
  2. Skala och dela palsternacka, morot, schalottenlök och rotselleri.
  3. Dela den hela vitlöken på mitten.
  4. Fördela rotfrukterna och vitlöken i en ugnssäker form, och lägg rådjurssadeln ovanpå.
  5. Stick i en stektermometer i den tjockaste delen på köttet.
  6. Ställ in i ugnen på 125 grader och stek tills köttet får en innertemperatur på 55 grader, ca 20-25 minuter (längre om man vill ha det helt genomstekt).
  7. Låt köttet vila i minst 10 minuter.
  8. Skär sköttet i skivor.
 
Servera rådjurssadeln tillsammans med hasselbackspotatis, hemmagjord rödvinssås, smörstekta kantareller och e ngod krispig sallad.