Powered by Jasper Roberts - Blog

Räkrisotto

Godmorgon måndag!
 
Ny vecka, nya tag! Noveber börjar lida så sakeligen mot sitt slut mina vänner, och snart vankas den - december månad med allt vad det innebär: advent, lucia, julklappar, julmat, släkt och vänner. Ja, jag tycker definitivt om själva julen och december månad med allt mys. Något att se fram emot helt klart (jag håller dock som vanligt tummarna att det inte blir för kallt och framför allt att snön bara ligger på marken på självaste julafton).
 
Hursom, idag blir en långkörare för mig. Först jobbet här nu på förmiddagen, och sedan i eftermiddag vankas det utbildning för min del. Det blir "Väpnat våld i skolan"... Ja, jag vet, det låter helt obscent egentligen att man ens ska behöva funder över en sådan sak, men om man lägger det åt sidan en sekund så är det bra att man får utbildnng i det den dagen det mot förmodan skulle vara aktuellt. Skolans värld på 2000-talet...
Nåväl, ikväll sen så ska jag tillsammans med några nya kollegor på trivselkväll och vi ska äta BBQ-buffé och bowla tillsammans. Det kommer säkerligen bli en riktigt trevligt kväll, det är jag övertygad om. Sambon och barnen får husera själva hemma ikväll utan mig, och de får besök av sin faster som är i Växjö några dagar. 
Sonen har för övrigt utedag i skolan idag så han fick packa med sig en macka och ett par chokladbollar i väskan idag, och inte var han ledsen för det inte. Visserligen är han inte överförtjust i utedagar, men han menade på att de brukar få gå tipsrunda, och sen får han ju ha med fika till skola, så då är det ju ganska ok i alla fall, haha. 
 
Ja, som ni hör så inleder vi denna veckan med full fräs i vår familj! Våra måndagar brukar av någon anledning gå i ett faktiskt, hur är det med era? Lugna och sköna eller kanske fullt ös medvetslös hos er också? När det kommer till middagsmaten tycker jag ju oftast att det ska vara fullt ös medvetslös, i alla fall när det kommer till smaken! Sen får det ju dock hemskt gärna vara lättlagat med en relativt kort ingredienslista, men smaken ska man aldrig tulla på som man säger. 
Så, idag vill jag tipsa er om en fantastiskt smakrik räkrisotto som inte alls är komplicerad att sätta till verket en måndag som denna. Dessutom är det ju alltid lite extra uppskatta med allt-i-ett-rätter som inte bara är goda, men även sparar på disken. Ja, men ni hör ju själva: denna rätten har liksom alla rätt. Bara att ställa er i köket och börja laga med andra ord! Trevlig vecka allesammans! 
 

Räkrisotto

 
 4 portioner
  • 500 gram räkor utan skal
  • 2 schalottenlökar
  • 3 dl arborioris
  • 0,5 citron
  • ca 1,5 dl parmesanost
  • salt och citronpeppar
  • 10 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
 
  1. Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs löken i en kastrull i olja i ca 1 minut.
  4. Tillsätt riset och fräs tillsammans med löken en liten stund, tills riset blir glansigt.
  5. Späd riset med 2 dl buljong och rör om. 
  6. Tillsätt mer buljong i omgångar när buljongen kokat in. 
  7. Sjud på svag värme under omrörning tills det är mjukt, ca 25 minuter.
  8. Smaka av risotton med rivet skal av citronen, 1-2 msk citronsaft, salt och citronpeppar.
  9. Riv parmesanosten och rör ner den i risotton tillsammans med nästan alla räkorna. 
 
Toppa risotton med extra räkor, persilja och extra parmesanost, och servera gärna tillsammans med vitlöksbröd.