Powered by Jasper Roberts - Blog

Halloweenbuffé 2017

Glad Halloween!
 
Idag är det Hallowwen, om nu någon skulle missat det? Jag märkte att många firade redan i helgen, men faktum är att Halloween infaller idag, och ingen annan dag. Barnen har ju höstlov denna veckan, så det passar ju ypperligt bra att ställa till med lite Halloweenkalas så här idag tycker jag! Ska ni fira något, eller har ni några andra planer kanske? 
 
Barnen i denna familjen har redan haft Halloweenfest på skolan, i fredags, och de var givevis utklädda. Sonen gick som Liemannen och dottern var en häxa. Vi gick upp extra tidigt i fredags morse och jag satt och sminkade barnen i närmare en timme. Så kul verkligen! Sonen är dessutom inbjuden på födelsedagsfest med Halloween-tema nu till helgen, så det blir en sminkning/utklädning till innan det är överspelat för detta året.
 
Halloween är ju en högst amerikansk högtid egentligen, och har inte kommit till Sverige förrän på senare år, och för många är det därmed ingen viktig dag i almanackan. Själv tycker jag Halloween är riktigt roligt, och är glad att det kommer mer och mer för varje år som går även här i Sverige. Jag blev lite kär i högtiden under de åren jag bodde i New York i början på 2000-talet och är dessutom en riktig sucker för traditioner, nya som gamla, så ja, jag tycker det är riktigt roligt! Nu går jag ju dock inte all in, som man gör i USA, men en pumpa eller två och lite läskig mat på bordet, det tycker jag är det minsta jag kan göra.
Vad ska man då äta på Halloween? Ja, man kan ju så klart äta vad som helst, och man kan göra det både svårt och enkelt för sig, men som vanligt så känner jag att det finns ingen anledning att göra saker och ting mer kompliceradei köket än vad de behöver vara, eller vad säge ni? Nej, precis. Så, här kommer några tips till kvällens middag som är både lättlagade, fantastiskt goda, och ja, så klart läskiga!
 
Vill ni ha lite tips på kakor och desserter? Jag har ju en hel Halloweenkategori, så kika in där vetja om ni vill ha lite extra inspiration till Halloweenfikat! 
 
Hoppas nu ni får en fantastiskt läskig dag!
 

Halloweenbuffé 2017

 
Fläsk- och kålpytt: En dag som denna tänker jag att vi behöver fylla på med en skål med hjärna... Ja, läskig lilafärgad hjärna som blivit något mörbultad... Hahaha. Ok, nej, det är så klart inte hjärna på riktigt, inte på något sätt, utan snarare en fantastiskt välsmakade fläskpytt som blir läskigt lila med hjälp av rödkål. Enkel, lättlagad mat åt hela familjen, som ger den där lilla creepy känslan på tallriken. 
 
Flugsvampsallad: Det där med att man alltid bör servera något grönt till maten ska ju så klart inte vara något undantag vid Halloween, så därför vill jag idag tipsa om något barnsligt enkelt som får representera det gröna till middagen. En sallad med flugsvamp! Ja, nej, det är givetvis inte riktiga flugsvampar på fatet... Eller är det kanske det? Vem vid bordet är modig nog att våga smaka?
 
Halloweenpizzor: Dessa små godingar är ett mellamålstips som passar alldeles perfekt på Halloweenbuffén. Vad pratar jag om nu då? Jo, inget mindre än små minipizzor! Pizza är något de flesta barn, och vuxna, tycker om, och dessa små läckerbitarna är verkligen inget undantag! Så barnsligt goda i all sin enkelhet, och man piffar med otroligt enkla medel upp dem för att passa just Halloween. Kalla dem små pizzamumier, eller spöken för all del, men oavsett namn är de här små läckerbitarna ett måste vid denna tiden på året! 
 
Paprikapumpor: Halloweenpumpor som får plats på middagsbordet? Ja, det ordnar mat lätt med hjälp av paprika! Så här års är det busenkelt att få tag i orange paprika som man lätt förvandlar till en välsmakade "pumpalykta" på tallriken. Fylld med en smakrik färsröra är dessa matglädje för såväl stora som små Halloweenfirare. 
 
Korvmumier För de små, kanske lite kräsnare, Halloweenfirarna är det helt klart godast att få sätta tänderna i ett gäng mumier! Jajjemen, vad annars?!? Lättare matlagning än så här kan det faktiskt knappast bli, ett gäng korvar i maskopi med smördeg och en klick ketchup. Ett väldigt enkelt sätt att sätta lite extra piff på barnens mat, nej, svårare än så behöver det faktiskt inte vara.
 
 

Gratinerad kyckling i mango chutneysås

Välkommen höstlovet!
 
Ja, ett varmt innerligt hej till er alla så här första dagen på Höstlovet 2017. Höstlovet är alltid ett tacksamt inslag mitt i höstterminen, och jag märker det än mer nu när jag är tillbaka i skolvärlden igen. Ja, nu har jag varit på mitt nya jobb i ca tre veckor, inne på den fjärde, och det går bra ännu så länge. Ett nytt jobb innebär ju dock alltid än mer tankeverksamhet än vanligt när man ska lära sig allt som är nytt och dessutom lära känna en massa nya människor, vilket innebär att jag varit tröttare än vanligt dess veckorna som gått. Det har blivit mycket soffläge när jag väl kommit hem om man säger så, och resten av tiden har gått till barnen framför allt annat.
 
Barnen har höstlov nu som sagt, från och med idag egentligen, men eftersom jag nu jobbar delvis som lärare igen så innebär det ju dock höstlovet kompetensutveckling för min del. Idag var vi på en mycket intressant och rolig föreläsning tillsammans med alla lärare i kommunen, och sedan ägnade vi eftermiddagen åt diskussioner kring föreläsningen. Det bjöds på exotisk planka till lunch, och vem gillar inte planka liksom! Nåväl, det är som sagt lov, och jag ska därmed vara lite extra ledig i alla fall. Torsdag och fredag blir det minsann inget jobb för min del. 
 
Vad har vi annars hittat på då tro... Jo, jag har ju som sagt ägnat all kvarvarande energi åt barnen, och vi har haft lite ensamtid tillsammans. Jag och min son var på höstjacksjakt en dag och då passade vi på att stanna till i hans favoritaffär, Game Stop, där vi kikade på lite spel och vi gick en runda på Toys R Us där vi införskaffade årets Halloweenkläder till honom. I år blev det en Lieman som han sedan hade på sig på Halloweenfest i skolan i fredags. Vi passade på att äta middag i stan tillsammans bara han och jag också, det blev McDonald's efter den unge Herrns önskemål. Mysigt att ha en dag tillsammans bara han och jag. 
I helgen var det min och dotterns tur. Hon ville också till Toys R Us, haha, ja, det är ett favoritställe helt enkelt. Vi passade på att shoppa lite kläder och äta lunch tillsammans bara hon och jag i stan. Vi avslutande med en lyxmilkshake efter önskemål. Ja, minst sagt mys det med. Ibland behöver man få lite one on one tid med dem helt enkelt, både för deras och vår skull. 
 
I helgen var vi dessutom hemma hos våra bästa vänner som bjöd på middag. Det bjöds på nedan ljuvligt goda gratinerade kycklingrätt. Ja, det här gick inte av för hackor vill jag lova! Kyckligfilé i en fantastiskt smakrik sås på mango chutney som var så där jag-skulle-kunna-äta-såsen-med-sked-god ni vet! Så, givetvis tog jag receptet och vill dela med mig av det även till er så klart! Ni måste testa mina vänner, ni kommer inte ångra er! 
 

Gratinerad kyckling i mango chutneysås

4 portioner
 
  • 500 gram kycklingfilé
  • ca 15 cm purjolök
  • 3 dl matlagningsgrädde 
  • 1 dl mango chutney
  • ca 1,5 msk kinesisk soja
  • 2 köttbuljongtärningar
  • salt och vitpeppar
 
  1. Krydda kycklingfiléerna med salt och vitpeppar.
  2. Bryn dem i smör så de får fin färg, och lägg över dem i en ugnssäker form.
  3. Strimla pujolöken och bryn den i en gryta.
  4. Rör ner mango chutney och matlagningsgrädde och smula ner buljongen.
  5. Låt koka upp.
  6. Smaka av med soja och salt.
  7. Häll såsen över kycklingen och gratinera i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.
 
Servera med exempelvis hemmagjorda klyftpotatis eller ris och och god grönsallad, och varför inte testa servera kokta svartrötter till, som jag gjort på bilden här!  
 
 
Visa fler inlägg