Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 38

Hej och trevlig söndag till er alla!
 
Hoppas veckan varit bra? Min har i ganska vanlig ordning gått alldeles för snabbt och varit ganska intensiv... Veckan har inneburit en massa jobb, även det i vanlig ordning, men även en massa häng med barnen, så mycket som möjligt i alla fall. Helgen har därmed gåtti ett mycket lugnare och skönare tempo.
 
I veckan var jag på föräldrarmöte för 2:orna där de berättade om allt de ska gå igenom nu under detta året. Min son går numera i tvåan ja... oj! Ni vet de där minnena man numera får upp på Facebook dagligen? Där ser jag bilder på honom när han bara var något eller ett par år gammal och undrar vad som hände egentligen. När blev han så stor så han numera går i tvåan? Nej, jag hänger inte med riktigt. Just i detta nu sitter han i soffan och spelar tv-spel med två kompisar som är på besök, och de är så stora och så kloka redan, men samtidigt så små. Självklart är de ju dock inte ett dugg små om man frågar dem själva, haha. 
 
Hursom, i övrigt har jag och barnen varit och fikat lite, och sen hade vi gäster här hemma i fredags. Vi fick riktigt trevligt spontanbesök av några vänner och vi gjorde tacomys av det hela. Hela huset fullt med barn som lekte och hade roligt tillsammans, och likaså ett köksbord fullt med vuxna som hade trevligt tillsammans. En bra fredagskväll helt klart.
Som ni kanske märkt vid detta laget så är det oftast fullt hus i vårt hus. Är det inte vi som har besök så är det barnen. Här är alltid fullt med barn verkligen. Oftast har båda barnen kompisar på besök, både en och två, så nästan varje dag i veckan har jag sex barn i huset som för lv så det förslår. Jag tycker dock bara att det är roligt, så länge de håller sams, även om ljudnivån kan bli lite väl bra ibland. Jag är nämligen glad att de vill vara här, och känner att deras kompisar alltid är välkomna här, det är ju faktiskt lika mycket barnens hem som det är vårt. Jag hoppas att det håller i sig även när de är större, för då kan jag ha bättre koll på dem, haha! 
 
Just här och nu, dena sista helgdag, kan ju kanske vara på sin plats att prata om den kommande veckans vardagsmiddagar, eller vad säger ni? Jo, jag menar väl det! Nu är ju definitivt hösten kommen, i alla fall i mina delar av landet, så nu är det hög tid att återinföra den där värmade och mustiga maten på tycker jag. Grytor och gratänger är helt klart det man längtar mest efter på middagsbordet när höstvinden viner utanför förnstret.
 

Matsedel vecka 38 

 
Måndag - Biffar i bacon- och kaprissåsJag tänkte att ni kanske kunde vara sugna på biffar till middag så här i början på veckan? Jamen, vilken tur, för då kommer här recpet på biffar i en riktigt smakrik sås gjord på bacon och kapris. Biffarna? Det är mitt standardrecept som jag alltid utgår ifrån jag gör biffar, för saftigare biffar än dessa? Nej, det finns faktiskt inte! 
 
Tisdag - Korvgratäng med potatismosVill ni ha ett snabbt tips på tisdagsmiddag? Prova en korvgratäng med smakrik örtsås! Jättegott och en favorit för barnen. Vill man vara extra lat, eller är extra tidspressad så kan man ju alltid "fuska" och använda pulvermos istället för att göra eget potatismos. Men shhhh, säg inget till någon. ;-)
 
Onsdag - Kasslergryta med tomat och örter: Dagens middagtips blir en lite syrlig kasslergryta som min kära sambo är expert på att göra. Faktum är att det är nog en av de få maträtter han brukar göra när han väl lagar mat, och den är jättegod! Prova vetja!
 
Torsdag - Fläskgryta med katrinplommonEn jättegod och värmande gryta som passar perfekt nu i höst. En fläskgryta gjord på en grytbas av karamelliserad lök och senap - det låter inte alls dumt, eller hur?!?
 
Fredag - Pizzapannkaka Varför inte göra en riktig vardagsfavorit till en helgfavorit med enkla medel. Ugnspannkakan är populär vardagsmat, den är god och mättande och väldigt enkel att göra. Vad sägs om att piffa upp pannkakan med lite pizzatopping? Ja, vips så är den enkla vardagsmaten omvandlad till lite helglyx!
 
Lördag - Chicken Fajitas: Jag älskar tacos - men jag vill ändå, som vanligt, slå ett slag för variation! Hur gott tacos än är så är det inget fel i att variera sina tacomiddagar, eller vad säger ni? Här kommer ett snabbtips på... Ja, mer eller mindre helt vanliga tacos egentligen, men med en annan smaksättning, och ett annat huvudprotein. Mitt taco-variationstips denna lördagen är: byt ut köttfärsen mot kycklingfilé och ersätt tacokryddan med en fajitas kryddmix istället!
 
Söndag - Cannelloni med skinka och mozzarellaPasta-allt-i-ett med smak av chilisås, basilika och mozzarella: några av mina favoritsmaker i en och samma rätt! Mums! Ja, den kanske är lite pillig att göra, men det betyder ju bara att den är perfekt att göra just på helgen när man har lite mer tid på sig. Den är för övrigt väl värd besväret.
  
Veckans söta - Brownies med NobelsseChoklad till kaffet? Självklart! Ofta får man kanske gäster under helgen som man vill bjuda på något snabbakat, eller kanske man bara får ett akut chokladsug själv (jo, det händer ju ganska ofta). Då är det ju tur att det finns snabbakade kakor som man med enkla medel kan göra väldigt festliga. Dessa kladdkakerutorna piffar man lätt till med lite extra choklad och en klick grädde, så vips har man istället en liten söndagsbakelse!
 
 

Västerbottenpaj med smördeg, i portionsform

Hej allesammans!

Hoppas ni alla haft en bra start på denna månaden? Sepetmber är kommen, och hösten följde med besked, i alla fall i mina delar av landet. Ja, sommaren är definitivt över om man säger så, tyvärr. Jag tycker visserligen om hösten, men med tanke på de få soltimmar vi fick denna sommarn så var jag inte redo för höst än, men vad gör man. Hursom. Många av er har noterat att det har varit lite tomt här ett par veckor, och det har ni så klart rätt i. Jag har haft väldigt mycket att stå i, och orken har inte riktigt räckt till, så något har varit tvunget att ta ett steg tillbaka, och den lotten har tyvärr fått falla på bloggen den sista tiden. Tråkigt tycker jag, men jag lovar i alla fall att titta in och skriva så ofta jag kan och orkar den närmsta tiden, tills det förhoppningsvis lugnar ner sig lite i mitt liv igen. 

Den sista tiden har jag ägnat så mycket tid jag bara kan åt mina små trollungar när jag inte jobbat. Förra veckan var vi på bio och tittade på Bilar 3. Sonen älskade den, dottern tyckte den var jättetråkig, haha. Nästa gång skulle hon minsann få välja film deklarerade hon högt när den var slut, haha. Nåja, man kan ju inte älska allt eller hur? Jag och min sambo har dessutom haft en weekend i Malmö/Köpenhamn bara vi två. Massor av god mat så klart, men sen bara strosa runt och vara, vilket är det jag behöver mest just nu. Barnen var hos farmor över helgen och åt en massa glass (enligt egenutsago, haha). 

I helgen som gick var jag och min Maria i Ullared och shoppade lite. Det blev något av en spontantripp och det var jättekul. Jag ska inte påstå att jag shoppade överdrivet mycket, men det som fick följa med hem var jag väldans nöjd med, alltsammans. Jag hittade precis sådant där som jag faktiskt behövde. Perfekt. Igår var jag med jobbet på Älgsafari strax utanför Markaryd. Vi åkte tåg i älgparken och matade, och klappade på älgar. Vi avslutade med en medhavd picknick innan vi begav oss hemåt igen. Mysig dag med några av mina favoritkollegor. Bara knappa tre veckor kvar nu tills jag slutar på jobbet, och det känns lite bitterljuvt måste jag erkänna. Så många fina människor som jag kommer sakna jättemycket... 

Hursom, vad ska vi äta då? Ja, matlagningen kommer man ju aldrig undan vare sig man tycker det är kul eller ej. Jag tillhör ju kategorin människor som tycker att det är väldigt roligt att laga mat, men det betyder inte för den sakens skull att inte även jag uppskattar och behöver enkla lösningar i köket. Just nu är det ju fortfarande kräftsäsong och de klassika tillbehöer Västerbottenpajen är ju en given kompis på kräftkalaset. Tycker man dock att det är tidskrävade och bökigt att fixa med pajdeg så har jag ett perfekt snabb-tips till er! Använd färdig smördeg isället, och gör pajerna i små portionsformar. Jag lovar, det är nästan godare än vanliga, och gästerna uppskattar dem garanterat mer när de får en alldeles egen liten goding på tallriken. De gjorde i alla fall vi när vi fick dessa serverade på senaste kräftskivan hemma hos en vän.

 

Västerbottenpaj med smördeg

8 minipajer
 
  • 1 rulle smördeg
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl riven västerbottenost
  • 2 ägg
  • salt och svartpeppar
 
  1. Rulla ut smördegen och skär ut 8 lika stora fyrkanter.
  2. Tryck ut smördegen i portionsformar, eller i en muffinsplåt.
  3. Vispa ett av äggen, och pensla smördegen med.
  4. Vispa samman det andra ägget tillsammans med mjölken.
  5. Blanda ner osten i mjölkblandningen.
  6. Krydda med salt och peppar.
  7. Fördela ut ostblandningen i smördegsformarna.
  8. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 10-15 minuter, tills de får fin gyllene färg.
 
Severa exempelvis toppade med en klick gräddfil, finhackad rödlök, rom, några räkor och en dillvippa. 
 
 
Visa fler inlägg