Powered by Jasper Roberts - Blog

Mums Mums - Marshmallowgodis

Godmorgon lördag! 
 
Äntligen helg igen, hejja! Det är alltid skönt, det kan man ju liksom inte neka. När man kommer hem efter jobbet på fredagseftermiddagen, ja, det är en skön känsla helt enkelt. Det bästa med just fredagskvällar är ju helt klart att man kan vara uppe precis så länge man känner för utan att behöva tänka på morgondagen. Det sämsta med fredagskvällar är ju dock att man är alldeles för trött efter arbetsveckan för att orka vara uppe över huvudet taget. Livets dilemman, haha. 
 
Här hemma huserar jag och barnen själva sedan igår då sambon är iväg i Stockholm med några arbetsamrater. Vi har haft fullt upp verkligen. Igår tog min dotter med sig en kompis hem från fritids, och sen följde hon med kompisen hem en stund när hennes föräldrar skulle hämta, för de var inte alls redo att vara färdiglekta. 
Idag blir det full rulle även idag. Nu om en stund ska vi packa in oss i bilen och bege oss till idrottshallen där min dotter ska gå på prova-på-träning i innebandy. Hon har velat testa spela ändasen storebror spelade för ungfär två år sedan, och nu är det alltså äntligen dags. Ska bli spännande att se om det lever upp till förväntaningarna och om hon vill fortsätta eller inte. Fortsättning följer helt enkelt. 
I eftermiddag sen blir det mer lek. Vi har bestämt dejt med en av min dotters kompisar nere vid campingen här i närheten, och kompisens mamma och storebror ska ockå följa med, så det kommer finnas en kompis var till oss alla tre, haha. Det ska tydligen cyklas har de unga damerna bestämt, och jag misstänker att det kommer bedjas om glass också i sedvanlig ordning. Ni vet, det hör ju till så fort solen äntligen kikar fram. 
 
Lördagskvällen kommer sedan bestå av film, lördagsgodis och en marockansk lammgryta. Lördagsgodiset efter maten dock så klart, så inte nödvändigtvis i den ordningen. Lördagsgodis ja... Varför inte göra eget gottis någon gång då och då. Ja, det är enklare att köpa, men det är ju så fantastiskt mycket roligare att tillverka själv, speciellt om man låter barnen vara med och hjälpa till att göra sitt eget. Härligt mjuka och sega mums mums är alltid poppis, och väldigt enkelt att göra själv. Det enda man egentligen behöver tänka på är att börja i god tid, och sen är det bara att köra liksom. Ha en riktigt mysig lördag allihopa. 
 

Mums Mums


  • 4,5 dl socker
  • 1 äggvita
  • 0,75 dl florsocker
  • 1,5 dl iskallt vatten
  • 1,5 dl kokhett vatten
  • 1,5 msk gelantinpulver
  • 4 dl kokosflingor
  • 2 msk kakao eller oboy
 
  1. Rör samman socker, florsocker och äggvita i en skål.
  2. Rör ner det kalla vattnet.
  3. Rör ut gelantinpulvret i det kokheta vattnet, så det blir klumpfritt.
  4. Vispa ner gelantinvattnet i ägg- och sockerblandningen med elvisp/bakmaskin.
  5. Vispa i 30 minuter, tills smeten är tjock och fluffig.
  6. Banda samman kokosflingor och kakao/oboypulver.
  7. Strö ut lite mindre än hälften av kakaokokosen i en form, ca 20x30 cm.
  8. Häll smeten över kokosen.
  9. Strö över lite mindre än andra häften av kokosen (spara lite).
  10. Ställ formen kallt i två timmar.
  11. Skär upp portionsbitar och doppa kanterna i den sparade kokosen.
 
Tips!Man kan byta ut kakaon i kokosen mot några droppar karamellfärg om man inte vill ha chokladsmak på dem men ändå någon rolig färg. 
 
 
 

Kokosfilé

Välkommen fredag! 
 
Idag välkomnar vi fredagen med öppna armar som alla andra fredagar! Vem älskar inte helg liksom!? Jo, det är jag ganska övertygad om att vi gör till mans faktiskt! Vad har ni för planer i helgen? Blir det kanske utgång, eller en lugn och skön hemmahelg? Båda har definitivt sin charm om ni frågar mig, och ingen av dem är att förringa. För min del blir denna helgen en hemmahelg då sambon ska iväg på äventyr och jag och barnen således ska husera här hemma själva. 
 
Idag efter jobb, skola och fritds så blir det numera sedvanlig fredagsfika för mig och barnen på det lokala caféet som avslut på jobb- och skolveckan och för att fira in helgen. Det har blivit en tradition vi har sedan i höstas någon gång, och både barnen och jag uppskattar det lika mycket. Det är en riktigt mysig stund tillsammans (så länge inte barnen bråkar det vill säga), då vi liksom sammanfattar veckan innan helgen drar igång. Båda mina barn här mer eller mindre dagligen kompisar här hemma, eller är hemma hos kompisar och leker, både veckordagar som helg, vilket är väldigt roligt och något jag bara ser som positivt så länge de själva vill leka. Det är dock med andra ord därför extra uppskattat av mig, och dem också när vi har den där stunden tillsammans, bara vi. Jag hoppas att det är en tradition vi kommer hålla fast vid mågna år framöver. 
I övrigt så blir det innebandyträning denna helgen. Min dotter ska gå på prova-på-träning imorgon förmiddag, och hon är jättepsänd inför det. Hon har längtat efter att få prova ända sedan två år tillbaka när sonen trände ett tag, och nu är det då äntligen dags att dra igång en grupp för hennes årgång. Vi får se om hon tycker det lever upp till förväntningarna. To be continued med andra ord. 
 
Denna veckan har vi ju faktiskt fått njuta av både sol och plusgrader vid flera tillfällen, i alla fall i min del av vårt avlånga land (hoppas nu bara att den sista snön smälter bort snart också), så idag tänkte jag bjuda på kött. Kött som kan tillagas i köket lika bra som på utegrillen. Ja, nu är vi alla sugna på att dra igång grillarna tror jag allt. Så, vad sägs om en smakrik fläskfilé som marineras i citron och kokosflingor? Visst låter det allt lite spännande? Ja, jag menar väl det, och det är det också! Testa veja! 
 

Kokosfilé

 
4 portioner
  • 600 gram fläskfilé
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk pressad citron
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • 3 msk ketjap manis (söt soja)
  • 2 tsk rapsolja
  • 4 msk riven kokos
 
  1. Finhacka vitlöken och lägg i en bunke. 
  2. Blanda i pressad citron, sambal oelek efter smak, ketjap manis , olja och kokosflingor till en marinad. 
  3. Skiva fläskfilén och lägg ner i bunken. Rör om så allt kött täcks med marinad.
  4. Låt marinera i ca 30 minuter. 
  5. Bryn köttskivorna i en stekpanna tillsammans med marinaden.
  6. Lägg över kötteen i en ugnssäker form och stek färdigt i ugnen på 250 grader i ca 7-10 minuter beroende på tjockleken på köttskivorna. 
 
Servera köttet tillsammans med exempelvis ris, sweet chilisås och en god tomatsallad på tomater, rödlök, vitvinsvinäger, salt och peppar. 
 
 

Klassisk moussaka

Hej i stugorna!
 
Min almanacka visar att det är torsdag idag redan... Ja, man säger ju att tiden går snabbt när man har roligt, men jag tycker att den går minst lika snabbt just nu oavsett. Speciellt när man har en kortare vecka än vanligt, i och med att det var röd dag i måndags. Full fart mot sommaren helt enkelt! Ja, just ja, våren får så klart gärna komma först förstås, helst redan igår om jag hade någon bestämmanderätt över vädret.
 
Hursom, i tisdags var jag på styrelsemöte för den lokala gymnastikföreningen min dotter går i. Det bjöds på frallor och fika, och jag gjorde några nya bekantskaper vilket alltid är en trevlig kombination. Ja, och så bestämde vi ju saker också förstås, haha. Igår var det långdag på jobbet med möten både för- och eftermiddag så onsdagen liksom kom och gick utan att jag hann blinka kändes det som. 
Idag efter jobbet tänkte jag typ ligga i soffan och göra ingenting faktiskt, det känns som att jag både behöver och förtjänar det. I övrigt har jag lite nyheter på gång, men jag har lite detaljer att finslipa innan jag kan offentliggöra det, så ja, ni får hålla er till tåls lite till. För mig är det dock väldigt spännande och något jag ser fram emot väldigt mycket. 
Sen efter ikväll är liksom veckan nästan över igen, ja, arbetsveckan i alla fall, eftersom det redan är fredag imorgon. Så, ja, full fart mot helgen nu då helt enkelt. Denna helgen ska min dotter prova på att spela innebandy för första gången, och det är hon jättespänd på. Storebror spelade innebandy ett tag men tappade intresse så han spelar inte längre, men lillasyster var alltid lite ledsen för att hon inte också fick vara med och spela. Nu är det då äntligen hennes tur. Kanske fastnar hon för det, vi får se.
 
När det kommer till middagsmaten så tänkte jag bjuda på en riktig klassiker här idag, nämligen moussaka. Moussaka kommer från början från Grekland och Mellanöstern, och är ju en variant av lasagne kan man nästan säga, fast utan pasta förstås. Istället för pasta varvar man köttfärsröra och bechamelsås med skivad aubergine, en krämig och välsmakade allt-i-ett-rätt med andra ord. Är man inte så förtjust i aubergine kan man byta ut den mot skivad potatis, det blir inte längre en klassisk moussaka, men väldigt gott det med. 
 
 

Klassisk moussaka

 
4 portioner
  • 500 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 gram krossade tomater
  • 2 stora auberginer
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • ca 2 dl riven ost
  • salt och svartpeppar
 
  1. Skala och hacka löken och vitlöken.
  2. Fräs lök och vitlöke tillsammans med köttfärsen, tills den blir genomstekt. 
  3. Tillsätt tomatpuré och de krossade tomaterna. 
  4. Koka upp och låt koka samman i ca 10 minuter. 
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Tvätta och skär auberginerna i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  7. Strö på lite salt och stek dem ca 1 minut per sida.
  8. Vispa samman mjölk och mjöl i en kastrull och låt koka upp.
  9. Koka samman i ca 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
  10. Varva aubergineskivor, köttfärsås och bechamelsås i en ugnssäker form.
  11. Toppa med riven ost.
  12. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter, tills den fått fin färg. 
 
Servera moussakan tillsammans med en krispig grönsallad.  
 
Visa fler inlägg