Powered by Jasper Roberts - Blog

Äppelknyten

Godmorgon!
 
Onsdag, och mitt i veckan, redan här. Efter denna arbetsdagen slut är det fullt fart fram mot den stundande helgen! Ja, det är något visst med onsdagar för då känns det som att veckans tuffaste bit är över, eller är det bara jag? 
 
Sedan förra veckan innebär onsdagar numera simskoledagen för båda barnen. De började simskola i Växjö förra veckan tillsammans med sin kusin, och de tyckte det var så roligt verkligen! Min son kan simma redan, men han behöver öva på att göra korrekta tag, och min dotter är ganska vattenvan, men kan inte simma utan armpuffar. Så, jag anmälde dem båda till simskolan, och extra kul att att de kunde gå tillsammans med kusinen också. 
För min egna del har jag lite projekt att ta tag i på jobbet idag, men annars blir det en lugn onsdag. Ska jag vara ärlig så vill jag helst av allt bara krypa upp i en soffhörna med en filt, en kopp te och en film så som vädret ter sig just nu. Hösten är verkligen på väg med stormsteg, det känns i luften, och det är ganska skönt. Jag gillar hösten. Inte minst för den goda maten - msutiga grytor, soppor och gratänger, och de typiska höstbakverken gjorda på pumpor och äpplen. 
 
I helgen var min dotter inne hos grannen och knackade på, helt på eget bevåg, och frågade om hon kunde få placka lite av hennes äpplen från trädgården. Rätt vad det var kom hon med en en 10-lites spann fullproppad med äpplen och undrade om vi inte kunde baka äppelpaj till fika. Haha, det barnet, hon är minst sagt företagsam i alla fall. Min älskade unge. Om det blev äppelpaj till fika den dagen? Självklart!  
Nu är ju verkligen äppeltider i antågande, och även om vi tyvärr inte har några egna i just vår trädgård så finns det ju många som har. Kanske behöver ni lite mer tips på vad ni kan göra av alla de där äpplena, förutom den givna äppelpajen och äppelmoset? Ja, idag vill jag tipsa om en söt liten mördegskaka som man kan fylla med en äppelkompott, som helt enkelt är perfekta att baka nu när äpplena mognar. En koppa kaffe och en liten sådan här munsbit i det stundade höstmörkret är verkligen inte att förringa vill jag lova. 

 

Äppelknyten


Deg:
  • 200 gram rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl
 
Äppelkompott:
  • 2 äpplen
  • 1 msk smör
  • 0,75 dl brun farin strö
  • 1 msk vetemjöl
 
  1. Knåda snabbt ihop alla ingredienserna till degen, gärna med hjälp av en köksassistent. 
  2. Plats in degen och lägg kallt i ca 30 minuter.
  3. Skala och tärna äpplena i små bitar.
  4. Stek äppelbitarna i smöret, tillsammans med brun farin, tills äpplena fått lite färg.
  5. Kavla ut degen till ca 3 mm tjocklek och stansa ut rundlar.
  6. Lägg rundlarna i bullformar på en ugnsplåt.
  7. Lägg en klick äppelkompott i mitten.
  8. Skär remsor av degen som är över efter utstansningen och lägg i rutmönster över kompotten.
  9. Grädda kakorna på 200 grader i ca 15 minuter.
 
Låt svalna helt och pudra sedan med florsocker vid servering. 
 
 

Caesarsallad med varmrökt lax

God förmiddag!
 
Här är i min lilla vrå av världen är det alldeles dags för lunch, och tur är det för jag börjar bli hungrig. Numera jobbar jag ju på hemmaplan, och kan för första gången i mitt liv åka hem varje dag på min lunchrast. Det känns ganska så lyxigt måste jag få säga, och det är skönt att komma hem och bara mellanlanda, även om bara för en kortare stund. 
 
Denna tisdag är det dags för terminsstart på min dotters gymnastik. Jag är ju numera med i styrelsen för den lokala gymnastikföreningen, så vi har ju redan varit igång nåra veckor med planering och annat kring uppstart, men denna veckan är det dags för barnen också. Min dotter har gått på gymnastik sedan hon var fyra år gammal ungefär och hon tycker det är jätteroligt. Först var det Bamsegympa de första åren, och nu är det "vanlig" gymnastik sen två år tillbaka. De övar på trampetshopp och hjulningar vid sidan om lek, kullerbyttor och hinderbanor. 
När jag själv var liten höll jag också på i många år med gymnastik, fram tills jag började skolan ungefär. Jag tyckte, tyvärr, sedermera att skolgymnastiken var så fruktansvärt tråkigt, så den på något sätt fördärvade min lust till all sorts gymnastik, även den på fritiden tråkigt nog. Jag slutade, och kom aldrig tillbaka till det. Jag hoppas att det inte blir likadant för min dotter. 
 
Hursom, tillbaka till maten. Så här om dagarna när jag åker hem på lunch och harhela huset för mig själv, tillsammas med hunden, så gäller det att lunchmaten går snabbt. Jag har inte direkt tid att ställa mig och laga mat, så oftast ser jag till att den blir minst en lunchlåda över från middagen kvällen före som jag bara kan värma när jag kommer hem. Det är dock inte alltid som det blir mat över kvällen innan, och då gäller det att planera andra snabba alternativ som fortfarande är goda och mättande. 
Vad sägs då om en sallas? "Sallad" är ju ett sådant där matord som många tycker är så förbaskat tråkigt. Nu tycker jag kanske inte det, men det hänger ju mycket på vad för slags sallad man pratar om tycker jag. Jag kan tycka att sallad är helt otroligt gott och fräscht verkligen, och framför allt till lunch, men man måste i så fall göra mer av den än bara tomater och gurka. En av mina favoritsallader är Caesaesallad. Den är verkligen bara så god i alla sin enkelhet. En klassiskt Caesarsallad görs ju oftats med kyckling eller bacon, och det har kanske de flesta ätit vid något tillfälle. Men har ni testat att byta ut kycklingen mot rökt lax? Inte? Då är det på tiden, för det är SÅ gott, och mättande! Vill man så kan man givetvis göra både sina egna krutonger, och sin egna dressing, men för snabba lunchlösningar så kan det duga lika gott med färdigköpta varianter att mixa ihop på tallriken.  
 
 

Caesarsallad med varmrökt lax

4 portioner

  • 500 gram varmrökt lax
  • 2 huvuden romansallad
  • 1 påse krutonger
  • parmesanost
  • caesardressing
 
  1. "Riv" sönder den varmrökta laxen med hjälp av två gafflar.
  2. Grovhacka romansalladen och lägg ut på fyra tallrikar.
  3. Fördela ut laxen på salladen.
  4. Strö över en handfull krutonger.
  5. Hyvla över parmesnost efter smak.
  6. Toppa med caesardressing.  
 
 

Lövbiffsgryta med soltorkade tomater

Hej denna lite mulna måndag!
 
Ja, här i mina trakter är det relativt kallt idag och lite halvgrått på himlen. Det märks att vi på allvar börjar gå mot höst nu allt som oftast. Sommarvärmen tycks vara på utgående och jag har plockat fram jackan faktiskt, i alla fall på morgonen då det till och med varit lite kyligt den sista veckan. 
 
Idag är det starten på andra skolveckan för barnen. Jag har numera faktiskt två skolbarn i familjen, då min dotter började första klass i tisdags förra veckan. Så, nu har vi en tredjeklassare och en förstaklassare här hemma. Min son gör alltså sitt tredje år tillsammans med sina klasskamrater och sin lärare. Han har fått en ny lärare detta läsåret, som tillsammans med en av de gamla (de har två) har hans klass, och tur är det då han inte alls tyckte om den lärare som slutade. Nu kan det bara bli bättre förhoppningsvis. Idag har han haft slöjd på schemat för första gången någonsin, vilket han tyckte skulle bli spännande. Ska bli kul att se vad han har att säga om det sen. 
Min dotter har alltså precis börjat ettan och blev genast så mycket större bara över en dag. Helt otroligt verkligen, och jag ösnkar jag kunde stanna tiden lite, samtidigt som det är skithäftigt att se dem båda växa upp. Tvetydigt absolut. Hursom, hon håller för fullt på att lära känna sin nya klass, och sin nya lärare och hon ännu så länge tycker mycket om. Skönt. Det kommer nog bli hur bra som helst tror jag. 
 
Ikväll drar fotbollsträningen igång för min dotter. Hon ville ju gärna prova på fotboll innan sommaren, och var där ett par gånger, men älskade kanske inte det. Vi får se hur hon känner nu efter sommaruppehållet, om hon vill fortsätta eller inte helt enkelt. Hon både simmar och gympar på fritiden, så jag känner att det är långt ifrån hela världen om hon inte vill fortsätta med fotbollen. 
Hursom, fotbollsmåndagar, gymnastiktisdagar och simskoleonsdagar är det alltid ett lite mer pressat "schema" efter jobbet. Man ska hinna med lämningar och hämtningar och man ska hinna laga mat och, ja, äta mat så klart. Helst ska man ju dessutom gärna göra detta i en någelunda rimlig tid på kvällen, och då behöver man ha snabba lösningar till middagsbordet helt enkelt. Mat som är snabblagad behöver ju dock inte alls vara mindre god bara för det. Nej, verkligen inte! Ta denna lövbiffsgrytan exempelvis, en gryta som behöver mindre än 10 minuter på sig på spisen och som, med få och enkla ingredienser, är helt fantastiskt god. Mer komplicerat än så här behöver det inte vara. 
 

Lövbiffsgryta med soltorkade tomater

4 portioner
 
  • 500 gram lövbiff
  • 0,5 liten burk soltorkade tomater i olja
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1-2 msk kinesisk soja
  • salt och svartpeppar
 
 
  1. Strimla lövbiffen och de soltorkade tomaterna ganska fint. 
  2. Bryn lövbiffen i en stekgryta tills den får fin färg.
  3. Rör ner de soltorkade tomaterna och smula över bujongtärningen.
  4. Häll över soja, grädde och creme fraiche och låt koka upp.
  5. Låt puttra samman i ca 5 minuter.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar.
 
Servera exempelvis tillsammans med nykokt pasta och en god krispig sallad. 
Visa fler inlägg